Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jsem evidovaný na úřadu práce, ale nepobírám podporu. Našel jsem si brigádu, ale nenahlásil jsem to na úřadu práce. Ptám se tedy, zda to na úřadu práce nějak zjistí? Nebo jakým způsobem toto kontrolují?
Děkuji za odpověď
A nevím jak dlouho jste na ÚP, ale po nějaké době (nevím kolik je to přesně měsíců, ale asi kolem 5), Vás může úředník nahlásit na tzv. Czech point, kde musíte dvakrát týdně docházet na poštu v předem stanovený čas a nesmíte si ho změnit (jen pokud jdete k doktorovi nebo na pohovor na novou práci, ale na ÚP po Vás budou chtít potvrzení, že jste tam byl). Na Czech point chodíte 3 měsíce a často se stane, že se trefí do doby, kdy zrovna máte pracovat. Ale jak zde bylo napsáno, tak je velká pravděpodobnost, že Vás někdo napráská, no jo, takových blbečků je!
Na UP jsem asi dva měsíce. A vztahuje se tato kontrola (tím myslím to hlášení na czechpoint) i pokud nepobírám podporu?
Ano, vztahuje, ikdyž neberete podporu, kamarád skončil střední školu, nedostal se na vysokou a šel na pracák s tím, že si podal přihlášky na vysokou na další školní rok a hodně se na ně připravuje, chodí do kurzů (tzv. nultých ročníků), které jej na to mají připravit. Takže i bez podpory, což se mi zdá ještě pitomější, někde na ministerstvu nějaký chytrák stanovil podle čeho se to bude posuzovat a vybírat a věřte nebo ne, ale některé lidi, kteří jsou nezaměstnaní dlouho a berou dávky, tohle vůbec nepostihne. Hodně na tom tratí spíš ti druzí (když tedy pominu i finance, které na to ministerstvo odvádí poště).
Zaměstnavatel nemá žádnou povinnost informovat ÚP o tom, že zaměstnává uchazeče - tato povinnost má uchazeč.
Zaměstnavatel pouze vystaví potvrzení o výši měsíčního příjmu (pokud o to zaměstnanec požádá).
Brigáda je na dohodu provedení práce a mzda by měla za měsíč činit cca 10000-15000 Kč. Zaměstnavatel toto hlásí UP?
Brigádu musíte hlásit na ÚP Vy, nikoli zaměstnavatel. Pokud máte měsíční výdělek nad 4.000 Kč, tak Vás z ÚP vyřadí!
A pokud bych se odhlásil z UP, tak mi bude zaměstnavatel navíc ze mzdy strhávat zdravotní pojištění?
Pokud si na dohodu o provedení práce vyděláte víc než 10.000 Kč/měsíc, tak Vám zaměstnavatel sráží zdravotní i sociální pojištění. Pokud byste ale v některém měsíci měl 10.000 Kč nebo méně a nebyl na ÚP (ani nejste osobou, za kterou je plátcem stát), tak byste se v tom měsíci stal osobou bez zdanitelných příjmů a musel byste zdravotní pojišťovně uhradit 1.080 Kč.
Aha, takže pokud to chápu správně. Vydělám si nějakých 12000 Kč a zdravotní za mě odvede zaměstnavatel i stát. A pokud se nenahlásím a UP na mě přijde, tak by po mě mohl zpětně vymáhat těch 1080 Kč? Ještě tady někdo psal, že pokud je to víc než 4000 Kč, tak to musím nahlásit UP a v tom případě za mě přestane platit stát zdravotní a strhnou mi to z platu? I kdybych si nevyděal ani těch 10000 Kč?
Pokud při evidenci na ÚP pracujete (a to bez ohledu na výši příjmu či pracovněprávní vztah), musíte mu to nahlásit (nejpozději v den nástupu do zaměstnání). Pokud Vám výdělek překročí 4.000 Kč, ÚP Vás vyřadí.
Pokud zaměstnání nenahlásíte, tak zdravotní bude odvádět zaměstnavatel i stát (723 Kč). Když se na to přijde, z evidence Vás vyřadí. Jestli můžete dostat pokutu, to přesně nevím, ale myslím si, že ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.