Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz. Kdy je zaměstnavatel povinen dát zaměstnanci zahraniční stravné na zahraniční služební cestu? Nám se teď změnila kolektivní smlouva, ve které je napsáno, že zaměstnavatel zpravidla vyplácí stravné před služební cestou. Nerad bych odjel na 14 denní cestu do zahraničí, kde by mi pak sdělil, že Stravné dostanu až po návratu a že se to před cestou vyplácí jen zpravidla. Bohužel tohle slovíčkaření v kolektivní smlouvě je dost časté a dává zaměstnavateli možnost obojího výkladu. Zkoušel jsem to najít, ale nikde jsem nenašel, jestli je zaměstnavatel povinen vyplácet aspoň zálohu předem.
Děkuji za radu a odpověď.
Luděk
Mrkněte na § 183 Zákoníku práce. Jedná se zde tedy o cestovní náhrady, ne samotné stravné, na které se ptáte.
Pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete, že zálohu nechcete, tak Vám předpokládanou výši cestovních náhrad musí vyplatit před cestou. Neposkytování záloh nelze sjednat v kolektivní smlouvě.
Jde mi o to jestli může být v kolektivní smlouvě napsáno, že zpravidla se to vyplácí předem. Pak mi může zaměstnavatel říct, že zrovna teď se to bude vyplácet potom, ale zpravidla to bývá předem. Jedná se o zájezdy orchestru a vyjet na víc jak 14 dní do zahraničí bez financí by bylo hazard.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.