Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právoplatná podnájemní smlouva

Od: jitulevrtule2* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,prosím někoho fundovaného o radu,zda je právoplatná podnájemní smlouva mezi organizaci a fyz.osobou /já/, o podnájemní sml. o stavbě /oni/ na cizím pozemku/na mém/, kterou jsme včera podepsali, bez notáře. Já podpisem a oni podpisem a razítkem. Nebo je neplatná a musíme ji ověřit? Anebo se dá negovat do 24hodin, podpis v časové tísni.děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Aby byla smlouva platná, musí vykazovat několik znaků.Uvedu jen některé, a to ty, které by mohly být pro tento případ relevantní:

právní úkon musí být určitý - musí být patrné co následuje, jaké povinnosti a komu ze smlouvy vyplývají; musí být míněn vážně; musí být učiněn svobodně - nikoli tedy pod pohrůžkou např. nepodepíšeš-li tak...;srozumitelný - každé ze smluvních stran musí být jasné, co je obsahem smlouvy; nesmí být činěn v omylu - jestliže po podepsání smlopuvy zjistítze, že jste se "spletli", lze se domáhat její neplatnosti. Toto se však obtížně dokazuje; nesmí být učiněn za zjevně nevýhodných podmínek -což znamená, že pokud uzavřete smlouvu, ve které bude jasně některá ze smluvních stran v nevýhodě, může jít o smlouvu neplatnou; nesmí být učiněn v rozporu s dobrými mravy - což je souhrn určitých etických a kulturních norem společnosti.

Smlouva je neplatná, pokud prokážete, že nemá některý z uvedených znaků.

Píšete o podnájemní smlouvě - tomu nerozumím, jestliže je pozemek váš a druhé osobě je přenecháváte k užívání, jde pak o nájem (a nájemní smlouvu) a nikoli o podnájem. Právní řád nezná lhůtu 24 hodin k popření platnosti smlouvy, platnost lze popřít kdykoli. Jestliže popřete platnost smlouvy a druhá strana popření neuzná, rozhodne o věci soud. Důkazní břemeno je ovšem na vaší straně. Na nájemní smlouvě nemusí být úředně ověřeny podpisy účastníků smlouvy.

jitulevrtule2*
hodnocení

jj. je to nájemní smlouva podepsaná mnou a 2 zástupci podle Výpisu z rejstříku. Podpisy jsou správné, ráno jsem jim psala, zda se to nemá ověřit, řekli, že se to nikam nevkládá, tak nemusí, stačí právoplatné podpisy a razítko, což je. Už to tedy nechám být, nájem je psán na dobu 5 let a pak končí, tak to pak vyřeším s právníkem, jak radíte. ted jsem byla v časové tísni, potřebovala jsem jejich rychlý souhlas pro stavební odbor,jako sousedů,že nemají námitek na realizaci RD, na zkrácené řízení, mám už vše nasmlouvano a platila bych penále,atak chtěli za toto podepsat větu že "Strpím části jejich stavby na svém pozemku". Toto také není potvrzeno notářem. Vím, že byli v neprávu - podpis za podpis,ale potřebuju už stavět, jdou mi penále za nedodržení termínu, protože nemám ještě povolení, které se zkomplikovalo smrtí jednoho ze sousedů a já od něj neměla také souhlas a dědické řízení bylo v nedohlednu. Je to prokleté...

lidka*
hodnocení

2x

Pokud jste ji podepsali před sebou, tak se domnívám, že ověření není nutné. Důležitější podle mne je, zda osoby, které smlouvu podepsali, jsou k rozhodování oprávněné. wwwinfo.mfcr.cz/... Takže si je vyhledejte ve výpisu z obchodního rejstříku a ujistíte se, zda smlouvu podepsali ti praví. Někdy stačí jeden podpis, jindy dva. Razítko není rozhodující. Také je asi důležité, zda se jedná o smlouvu podle Občanského a nebo Obchodního zákoníku - to by mělo být na smlouvě uvedené. Ale to nedokáži posoudit. Jestli se nemýlím, tak ten váš problém s pozemkem a cizí stavbou na něm se táhne už minimálně dva roky. To bude asi složitý případ a chtělo by to možná právní pomoc. *nevi*

buss
hodnocení

0x

Napřed je si třeba ujasnit, jde o nájem či podnájem?

jitulevrtule2*
hodnocení

je to podle občanského zákoníku a je to nájemní smlouva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]