Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechce mi dokázat otcovství

Od: dawes* odpovědí: 23 změna:

zdravím.v minulosti jsem měl pohlavní styk ze svou bývalou přitelkyni,asi po 8 měsících se ozvala ,že je těhotná a ,že jsem prý údajně otcem.ona je už tři roky vdaná za jíného muže který je udajně(podle ní a lékařů neplodný-toto mi však nechce žádnou lékařskou zprávou dokázat).napřed říkala ,že po mě nic chtít nebude ,ale těd těste před porodem chce finanční kompenzaci.chtěl jsem aby jsme všichni podstoupili krevní testy a navzájem se ujistili kdo je tedy otcem ale o lékařské zprávě nechce ani slyšet.tak těd nevím co mám dělat?přece jí nedám peníze jen tak bez nějakého prokazatelného důkazu.porad te mi prosim jak dál postupovat

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím. Nedávejte jí nic. A pokud tvrdí, že jste otcem dítěte, pak Vy trvejte na určení otcovství po narození dítěte soudní cestou. Do té doby žádným otcem nejste.

martinaa*
hodnocení

1x

První otázka je nasnadě - pokud už je tři roky vdaná za jiného muže, jak může být těhotná s Vámi? To mi hlava nebere.

Pokud nebudete mít v ruce jasný důkaz, že jste otec, což prokáží právě testy, nemusíte platit vůbec nic. Nelze Vás k tomu nijak donutit. Test DNA spolehlivě prokáže, zda jste otcem, či nikoli. Pokud na toto ona nepřistoupí, tak ať si trhne nohou, protože Vás chce zřejmě oškubat...

stirecek*

Brzo začala zanášet...tři roky po svatbě... Mě by spíš zajímalo, co na to její manžel.

ellin*
hodnocení

1x

Za otce se pokládá automaticky ten, který je manželem matky dítěte, pokud matka nechce uvést jiného muže. Pokud ano a Vy nechcete platit výživné a být uveden v rodném listu, matka má právo vše podstoupit soudu, ten stanoví testy otcovství a zde se ukáže, kdo je otec. Takže bych se nebála, že by nebylo jasno... Otcem může být manžel, což by bylo pro Vás asi OK, pokud Vy, tak v RL uveden budete a soud Vám udělí placení alimentů. ;) Pokud ale nemáte jistotu a bývalá partnerka nechce jít na testy, nic neplaťte!

dawes*
hodnocení

takze postu nasledujici.neplatit.pockat az podle toho koho zapise jako otce.a pak pripadne cekat az na me poda zalobu na otcovstvi?tvrdi ze jeji manzel pry uz o tom vi ze to ma semnou chctela se vyrovnat mimo soudne ale jak vidim zatim ma smulu.a pripadne testy otcovstvi nakazane soudem plati kdo?

Ano, přesně tak. Jak jsem již řekla, jako otec se považuje její manžel. Co udělá potom, se uvidí. Důležité je, nenechat se vydírat, když k tomu není žádný důvod zatím.

doplněno 20.03.12 21:11:

Buďte v klidu. Kdybyste byl otcem Vy, stavěla by se k tomu jinak.

dawes*
hodnocení

dobre dekuji vsem ted uz mi jen zbyva nejak zjistit koho do toho rondeho listu zapsala jako otce.pokud me tak to me asi dojde nejaka obsilka od soudu hadam ze?a chapu ze mam 6 mesicu na rozhodnuti o zmene otcovstvi?takze muzu po tu dobu zit dal v nejistote co?

pb®

Vas nemuze bez vaseho souhlasu do rodneho listu napsat. Tam bude napsany jeji manzel a pak musi ona i on dat zalobu k soudu o popreni otcovstvi. Takze pak by nasledovala obsilka, geneticke testy a teprve potom rozhodnuti soudu. I kdyby jste jako biologicky otec vysel, nemusi to znamenat, ze soud umozni v rodnem liste zmenu.

dawes*
hodnocení

nejde ani tak oto otcovstvi ale prave o ty alimenty.jelikoz jsem zrovna postavil rd a splatky hypoteky zvladam splacet jen tak tak a k tomu nejaky alimenty bych uz asi neutahal

pb®

Ale to jde ruku v ruce, nemuzou vam priznat alimenty a zaroven vas neuvest do rodneho listu. Soud rozhoduje v zajmu ditete, takze pokud je manzelstvi funkcni, manzel rodinu zajisti, nema soud potrebu toto menit, byt byste vysel jako biologicky otec. Byt vami, s obema si o tom promluvim, jestli je jejimu manzelovi jasne, ze je to blbec a jeste vetsiho ho chce ze sebe udelat oficialne pred urady. Rekla bych jim, ze pokud jako otec vyjdete, budete po nich pozadovat plneni vasich prav, tedy styk s ditetem a nebo stridavou peci. Mohli by se zaleknout a nakonec nic radeji neresit. Stejne jim jde jen o vase penize. Myslim, ze vase byvalka ani nevi, s kym to dite ma a zkratka zkousi, z koho by neco kaplo. A pro priste si proboha nasadte kondom, at nemusite nic podobneho resit.

krkovicka*
Nemuze tam nechat napsat kdekoho.Je tam automaticky manžel, ten potom musí popřít soudně otcovství a až pak půjdete na řadu vy.Jen nevim zda se do těch 6mesicu vejdete.Ať je to tak nebo tak, ten prcek za nic nemůže.

robin1*
hodnocení

0x

Počkejte na to koho uvede jako otce do rodného listu dítěte, pokud by tam uvedla Vás tak bez Vašeho podpisu nedá dítěti dnes ani křestní jméno. Jinak po porodu máte 6 měsíců na popření otcovství.

pb®

Nekteri lide nejspis stale jeste ziji v dobach minulych. Jak tp myslite, uvest do rodneho listu? To jako ze se dite narodi a na porodnim sale se matky zeptaji a kdo je tatinek? Takhle to nefunguje. Neprovdana zena musi mit z matriky souhlasne prohlaseni partneru, jinak pak po porodu urcuje otcovstvi soud, u provdane zeny je otcem automaticky manzel.

dawes*
hodnocení

no a pokud do rodneho listy zada jako otce sveho manzela tak jsem z toho venku?nebo jak to je?staci testy otcovstvi jen podle krevni skypiny nebo musim podstoupit testy dna?a ty mi muze nakazat jen soud?,

Pokud je vdaná, pak se do rodného listu uvádí jméno mamžela. Ona by pak musela podat žalobu na určení otcovství a tam testy nařídí soud. Ale pochybuji, že pokud se zdráhá ukázat Vám důkaz, že je její manžel neplodný, že tomu tak je. Asi potřebuje prachy. Tak to alespoň působí na mne.

ellin*

Pokud do RL zadá manžela tak jste v klidu, jak byste mohl platit alimenty na dítě, které není Vaše. To byste platil i na sousedovy děti, když nejste otec ani Vás nemají v RL?

krkovicka*
Dite bude mít v rodným liste kolonku otec a to bude manžel, neboť se narodilo v době manželství.Vy můžete podat k soudu,uznání otcovství do 6 měsíců od porodu, nebo naopak manžel popření otcovství.Testy Dna atd. jestliže je Vaše pak ponese Vaše jméno, výživný a péče.
Teď jí nedávejte nic, tak jak píše Kapka.
polinek*

,,nemusí udat otce vůbec

pb®
hodnocení

0x

Vykaslete se na ni. Podle uradu je otcem jeji manzel a ten take bude zapsan v rodnem liste. Pokud po vas neco pozaduje, musela by podat zalobu k soudu, jeji manzel by musel poprit otcovstvi, geneticke testy by byly nutne a i kdyz byste vysel jako otec, stejne by nebylo jiste, jestli vas soud jako otce uzna, protoze zmena v rodnem liste je mozna jen pokud je to v zajmu ditete.

nu*
hodnocení

0x

a přitom stačilo tak málo, koupit si krabičku prezervativů za pár korun...no cihly jsou dnes drahé, chápu:-P

hodnocení

0x

To je klasická bouda...já bych byl v klidu. Hlavně nic neplaťte a o nic se nezajímejte. Nic vám nedojde nebojte.

stirecek*
hodnocení

0x

Vy nemusíte dělat nic. Podání žaloby na určení otcovství není - na rozdíl od žaloby na popření otcovství - omezeno žádnou lhůtou. Žalobu na určení otcovství tedy můžete podat kdykoliv. Žalobu na popření otcoství podává její manžel - šest měsíců od doby, kdy se dozvěděl o narození dítěte nebo podává matka ve lhůtě šest měsíců od narození potomka. Soudní poplatek se neplatí, pokud ovšem budete skutečný otec, zaplatíte vše včetně výdajů na dna a jiných nákladů. Tuším, že lhůta by se měla od příštího roku prodlužovat...?

Ano,tato lhůta se má prodloužit na 3 roky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]