Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,měl bych jeden všetečný dotaz. Přítelkyně byla u své zubařky(soukromé zubařka) a ta ji po vyvrtání zubu řekla,že amalgámová plomba ji bude stát 750 Kč.
Zajímalo by mě,jestli mojí lékaři na toto právo.Četl jsem někde,že tyto plomby mají být hrazeny pojišťovnou a nebo jen nějaký malý doplatek.Můžete mi někdo říci na co mají zubaři právo a na co ne.Popřípadě nějaký seznam zákroků a doplňků za které mohou požadovat doplatek a nebo tabulku zákroků,které musejí provést jen za poplatek 30 Kč.
Předem děkuji všem a doufám,že to pomůže více lidem k otevření očí!
doplněno 19.03.12 11:57:Ještě bych tedy doplnil.Proč má přítelkyně injekce proti bolesti zadarmo a trhání osmiček měla také zadarmo,ale za plombu má platit?Pokud tedy řekne,že chce obyčejnou plmbu,kterou hrádí pojišťovna,tak je zubař nucen ji poskytnout?Nebo může říct, že ji nemá a že má plomby jen za doplatek?
Děkuji za odpověď.
Amalgámované plomby jsou dvojího druhu. Ručně míchaná je hrazená pojišťovnou; stomatologové tvrdí, že není tak kvalitní jako plomba kapsovaná (dózovaná). Ta je míchaná strojově se zaručenou kvalitou. Za kapsovanou plombu jsem dříve platil 300 Kč, posledně lékařka chtěla již 500 Kč. Je ale fakt, že se mě vždy předem zeptá, jakou plombu si přeji. Podrobnosti zde: ona.idnes.cz/...
Tak jak psal bruno, pravděpodobně dostala plombu z kapslovaného amalgámu. Úhrada pojišťovny za tzv. bezplatnou amalgámovou plombu je totiž dlouhodobě podhodnocená, tak se někteří zubaři snaží tlačit pacienty do přímo placených zákroků. To vás ale nemusí zajímat, vy máte právo být před zákrokem seznámený s tím, co budete platit keš a i zubař má povinnost vám nabídnout bezplatnou variantu ošetření, pokud existuje. Seznam zákroků a výrobků které hradí pojišťovna a které se doplácí by se snad dal stáhnout ze stránek VZP nebo i jiných pojišťoven. Není to ale úplně jednoduché čtení . Ceník přímo hrazených výkonů je zubař povinný mít v ordinaci k nahlédnutí.
Jinak těch 30Kč platíte za normálních okolností pouze při první návštěvě zubaře v roce
doplněno 19.03.12 09:14:Jo a jinak k té kvalitě ručně míchaného nebo dózovaného amalgámu: jestli je zdravotní sestra nějaké mladé střevo, které teprve vylezlo ze školy, určitě bych si připlatil za kapsli. Zkušená sestra dokáže ručně namíchat plombu v kvalitě srovnatelné s kapslovanou.
Odpověď kinovi na doplněno 19.03.12 11:57:
Trhání zubu hradí pojiš´tovna, stejně tak umrtvující injekci před takovým zákrokem (pozor, stále populárnější umrtvení před vrtáním ne!) Jak jsem psal výše: pokud existuje bezplatná varianta ošetření, je (každý) lékař povinný ji nabídnout. Jestli to odmítne, dopouští se přestupku. Pak má pacient 2 možnosti:
- otevřít hubu a pak zacvakat částku, kterou po něm zubař chce
- odejít a najít si jiného zubaře, který dodržuje daná pravidla
V obou případech má následně možnost si stěžovat - pojišťovna, stomatologická komora, zdravotní rada, ... otázkou je dokazování, on může tvrdit, že jste se na placené variantě domluvili. Taky je možné nad tím mávnout rukou, zanadávat si v hospodě nebo na netu a být v duchu šťastný, že mě někdo kvalitně ošetří, ale pamatujte, že jestli si jednou necháte spadnout lejno na hlavu, budou vám na ni kálet i příště.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.