Nejste přihlášen/a.
Od února jsem si našla novou práci, na které mi záleží. Ale výplata nebude nic moc. Chtěla bych si sehnat ještě nějakou brigádu ve volnu, ale chtěla bych vědět, jestli se to může dozvědět můj nový současný zaměstnavatel. Nechtěla bych to, aby to na mne neházelo zbytečně špatné světlo hned od začátku. Otázka zní, jestli se to může dozvědět zaměstnavatel na základě daní atd.. Prosím, nepiště mi, že by bylo lepší mu to říct anebo sehnat si něco na černo. Zajímá mne jen ta konkrétní otázka. Děkuji moc všem za odpověď...
Zákoník práce pojem "brigáda"nezná. Půjde o další pracovní smlouvu, dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohodu o provedení práce (DPP).
___ Axlík se mýlí:
V době svého zaměstnání můžete další pracovní smlouvu nebo dohodu bez vědomí hlavního zaměstnavatele uzavřít pouze se zaměstnavatelem, který působí v jiném oboru než Váš hlavní zaměstnavatel. Ve stejném oboru nesmíte ani podnikat jako OSVČ.
Jinak byste musela předem (= před podepsáním smlouvy či dohody) získat písemný souhlas stávajícího zaměstnavatele (viz zákoník práce, § 304, odst. 1).
___ Budete-li pracovat na základě DPČ s odměnou do 2.500 Kč měsíčně nebo na DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně, bude se odvádět pouze daň (Vy ani další zaměstnavatel nebudete platit sociální ani zdravotní pojištění).
Bude-li odměna vyšší, bude se zdravotní pojištění odvádět i z DPČ a DPP.
U případě DPČ s odměnou nad 2.500 a pod 8.000 Kč měsíčně by mohl nový zaměstnavatel požadovat potvrzení od Vašeho zaměstnavatele o odvádění zdravotního pojištění (jinak by za Vás musel odvádět pojištění dopočtené do minimální mzdy).
___ Další věcí bude sleva na poplatníka. Tu lze uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele.
Bude-li sjednaná odměna nebo mzda u dalšího zaměstnavatele do 5.000 Kč, odvede zaměstnavatel srážkovou daň, která je konečná a už Vám ji nikdo nikdy nevrátí.
Proto by pro Vás bylo výhodnější podepsat prohlášení k dani u toho zaměstnavatele, u kterého by odměna/mzda měla být do 5.000 Kč měsíčně.
Na konci roku byste si od všech zaměstnavatelů vyzvedla potvrzení o příjmech a sražených zálohách na daň a musela byste sama podat daňové přiznání.
Je s tím trochu práce navíc, ale tu byste zvládla a za snížení daně to podle mne stojí.
___ Pracovních poměrů a dohod si může sjednat tolik, kolik jich stihnete vykonávat, anž by Vám pracovní povinnosti z jednoho bránily vykonávat pracovní povinnosti v dalším (nemůžete např. odmítnout nařízený přesčas odmítnout kvůli povinnostem z "brigády").
___ Podle mne existuje několik možností (viz výše), jak/odkud se hlavní zaměstnavatel může o Vaší další pracovní činnosti dozvědět.
Dozvědět se to může, ovšem, pokud nebudeš dělat ve stejném oboru, tak mu to může být absolutně jedno. Je to tvůj volný čas, který si můžeš využívat jak je libo.
to je pravda, ve svém volnu může klidně člověk chodit na brigády,ale je tu jedno proti. ona potom ta brigáda může mít vliv na hlavní zaměstnání,protože je pak člověk vyčerpán atd. měl jsem v práci kolegu, který chodil v noci na brigády a určitě si dovedete představit jeho výkony, když přišel na ranní směnu (pokud vůbec přišel)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.