Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Je mi 18 let a matka na mě pobírá výivné ve výi 4700,- zaádala soud o exekuci a proto to otci stahujou exekučně na mě mojí matce, která si o to zaádala. Podal jsem návrh e se budu stěhovat pryč od matky se kterou nevýcházíme a ta mě psychycky vydírá, deptá a vude pomlouvá a nechce a není schopna mi výivné od otce posílat musí být ohledně toho soud nebo se to dá přepsat na můj účet a je to OK? Děkuji moc Jakub Zavoral.
Dobrý den.
Zaměstnavatel strhává Vaemu otci z platu výivné na základě Exekučního příkazu. Sraená částa je zasílána osobě oprávněné, tedy Vaí matce, jak je v Exekučním příkazu uvedeno. Ne byl Exekuční příkaz vystaven, proběhlo soudní jednání. Pokud má dojít ke změně oprávněné osoby, musí znovu proběhnout soudní jednání.
jste plnoletý, take výivné byste správně měl dostávat vy osobně. Měl byste ho dostávat na svůj účet. K tomu ale bude potřeba soudní rozhodnutí. Nečekejte, e ho matka vyřídí dobrovolně a za vás.
Take odpověď na vá dotaz : ano, budete muset projít soudním řízením. Výivné od otce nejde jen tak přesměrovat na vá účet., protoe by si vá otec koledoval o exekuci.
Jak asi tuíte, čekají vás samé nepříjemnosti.
ron: "Než byl Exekuční příkaz vystaven, proběhlo soudní jednání. Pokud má dojít ke změně oprávněné osoby, musí znovu proběhnout soudní jednání"
- žádné soudní jednání (natož řízení) proběhnout nemusí (v rámci exekučního řízení dosud ani neproběhlo)
kapkanadeje: "podejte si žalobní návrh na výživné, k Vašim rukám, k soudu."
- nepodávejte, protože už máte tuto věc rozhodnutu
figurek: "ano, budete muset projít soudním řízením. Výživné od otce nejde jen tak přesměrovat na váš účet., protože by si váš otec koledoval o exekuci"
- to je věta z jiné dimenze.. soudním řízením již "procházíte", a to exekučním, což současně znamená, že si váš otec exekuci již "vykoledoval"
tedy: (pokud máte dále právo na výživné, tzn. jste nezaopatřené dítě) ode dne vašich 18. narozenin máte právo dostávat již přisouzené výživné 4.700,- kč k vašim rukám.. jelikož ale výživné strhává v rámci exekučního řízení soud nebo exekutor (nepíšete, zda jde o výkon rozhodnutí nebo exekuci soukromým exekutorem), nelze pouze informovat povinného otce, aby vám poslal peníze na váš účet, ale budete muset informovat soud/exekutora.. takže si nemyslím, že vás "čekají samé nepříjemnosti", stačí napsat na soud/exekutorovi, který vede exekuční řízení, s tím, že vám je již 18 let, a přejete si peníze dostávat na č.účtu xy (změníte platební místo) jinak vše zůstane při starém až do zániku výživného
(a ano kapkanadeje má pravdu, že pokud nebudete bydlet ve společné domácnosti s matkou, tak vám vznikne právo na výživné i od ní.. pokud by nesouhlasila dobrovolně, tak byste si ho musel vyžalovat u soudu stejně jako předtím 4.700,- kč od otce)
Děkuji mnohokrát, vy jako jediný jste měl pravdu tady, že nemusí proběhnout žádné soudní řízení, stačí jen zajít na soud a nechat si to sám přepsat, moc si toho vážím a chci se ještě prosím vás zeptat mám už napsanou vyživovací povinnost na matku přes sociální pracovnici, ale bojím se to podat jelikož mám strach že mi výživné od otce sníží natož že by mi zrušili exekuci. Mám strach s toho že otec i matka by mi to dobrovolně neplatili. Prosím Vás mohl by jste mi napsat jak to cca probíhá? Děkuji mnohokrát. S pozdravem Jakub Zavoral.
rozhodování soudu o vyživovací povinnosti rodiče k nezaopatřenému dítěti je řízení, které nemusí být zahájeno pouze na návrh... soud by mohl výši výživného měnit i sám od sebe... je však pravda, že v praxi se čeká na návrh účastníků, protože se má za to, že dokud nikdo nenavrhuje změnu, jsou všichni spokojení (a hlavně, protože jinak soud nestíhá)
obecně má vyživovací povinnost k dítěti oba rodiče; pokud nežijí ve společné domácnosti, má rodič, který má dítě ve výchově, vyživovací povinnost ze zákona (zde se předpokládá, že je plněna poskytnutím bydlení, stravy, a vším souvisejícím); druhému rodiči ji určí soud..
tzn. že nemůže nikdo vyloučit, že by soud změnil výši jednomu či druhému rodiči i bez návrhu, ale není k tomu důvod jen proto, že navrhujete stanovit výživné i druhému rodiči, neboť každý z nich má svojí vlastní vyživovací povinnost...
ve vašem případě, soud bude zjišťovat, proč nežijete ve společné domácnosti, trvání vaší nezaopatřenosti, vaše náklady, a příjmy matky... přičemž oba vaši rodiče budou mít vyživovací povinnost určenou soudem..
otázka exekučního vymáhání je v podstatě nesouvisející, neboť ta je řešena v jiném řízení, a to vždy pouze na návrh a logicky případně až po pravomocném rozhodnutí soudu o vyživovací povinnosti (když ta není plněna dobrovolně).. shodně by exekuci soud zastavil na návrh rodiče, který by to navrhoval z důvodu doplacení dluhu, a příslibu dobrovolného plnění v budoucnu...
tedy být vámi, návrh na výživné proti matce bych podal, pravděpodobně se výživné otce nezmění..
pokud by je dobrovolně neplnila, musel byste dát ke shodnému soudu návrh na výkon rozhodnutí (nebo k soukromému exekutorovi návrh a exekuci) z důvodu neplnění rozhodnutí soudu o výživném...
(ikdyby v budoucnu soud exekuční řízení zastavil, vždy lze okamžitě po prodlení další platby výživného navrhnout vymáhání znovu)
Dobrý den. Dobrý den. Jakube, pokud studujete a ji jste dosáhl zletilosti, podejte si alobní návrh na výivné, k Vaim rukám, k soudu. Jestli-e s matkou nebudete bydlet, budete mít právo na výivné i od ní. Zajděte si na sociálku, pomohou Vám tam návrh sepsat. Nebo se s matkou dohodněte, i bez soudu to lze, pokud jsou vechny strany rozumné. Výivné nepatří Vaí matce (ji není Vá zákonný zástupce) nýbr Vám a pokud s ní nebudete dále ít, měla by Vám výivné od otce i sama za sebe zasílat k Vaim rukám. Pokud to domluvou nejde, musíte to řeit tedy soudní cestou a soud vyměří výi výivného i Vaí matce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.