Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, zda někdo ví, jak postupují úřady v této záležitosti: již několik let nejsem ve styku s vlastním otcem, v jeho rodině o mě nikdo neví. V případě, že by, nedej bože, umřel, dá mi o tom příslušný úřad sám od sebe vědět, když ho mám uvedeného v rodném listě?
Mmm, skvělá situace. Tohle se stalo mé kamarádce - zemřel otec a najednou se sestrou zjistily, že mají ještě bráchu. Nerozdýchaly to ještě a to je to pár let. Jestli máte v úmyslu se jim vyjevit a účastnit se dědického řízení a podobně, možná by stálo za úvahu, jestli se neporovnat ještě za jeho života, aby k tomu mohl také říci své. Koneckonců, tolik příbuzných zase člověk nemá, aby jimi mohl plýtvat - třeba si kápnete do noty a budete mít o pár příjemných návštěv do roka víc.
(Nezpochybňuji to, ale fakt by mě zajímalo, jak se zjistí, že ten člověk měl ještě další děti. To je to někde... nevím, uvedené? )
No to já právě nevím, jestli je to někde uvedené, proto jsem se ptala. Jinak o tom, že mám ještě bratra, vím, bohužel bratr neví o mě. A zase na druhou stranu, když otec se mnou přerušil kontakt tak to asi znamená, že se mnou prostě v kontaktu být nechce. Mám se ukazovat za jeho života jeho rodině a způsobit mu tím třeba peklo? To je ale situace, že?
To přerušení kontaktu... bylo to opravdu přerušení kontaktu? Nebylo to spíš takové, že se lidi napřed nějakou dobu neozvou, protože nestíhají, nedokopou se k tomu či se jim zrovna nechce - ale pak už jim je to tak nějak hloupý a neví, jak to znovu navázat? Já vím, že to není zrovna k otázce, jen mi to přijde škoda, když se dějí věci - takhle... Jo, je to trdlo, jinak by nevyráběl děti paralelně, ale co už. Ťukněte ho občas nějakou zprávou, třeba na starý kolena dostane rozum. Hlavně nezapomeňte, že není trdlo proto, jaká jste, ale proto, jaký je on... rodiče si hotl nevybíráme
O dědictví nejde, mě jde o to, jestli se vůbec kdy dozvím, že odešel. Byla jsem s ním v kontaktu za svého života pouze dva roky, již před nějakým časem. Pak najednou kontakt přerušil a já jsem to respektovala.
Toto dohledává matrika a notář. Pokud máte otce zapsaného v rodném listě, je to i jejich povinnost dohledat to v centrální evidenci obyvatel. Tam by měl být záznam, o tom, kolik měl zemřelý uznaných dětí a rodná čísla. Během dědického řízení se tyto informace předávají soudu, notář pak vyhledává současné bydliště oprávněných dědiců a oslovuje je. Takže o úmrtí otce byste se dozvědět měla určitě, prostřednictvím notáře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.