Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Zemřel mi otec a já s matkou jsme žily ve stejné domácnosti. Všichni jsme žily s otcova důchodu, což také nebylo moc a proto jsme neměli nárok na soc.dávky. Matka je vedena na úp, ale nepobírá žádné dávky a já si zdrav. pojištění hradim sám a též sem bez práce. Vím že máme nárok na dávky v pomoci hmotné nouzi, je mou povinností se přihlásit na úřadu práce, aby nám dávka byla vyplacena. Nebo neznáte nějaké www.stránky kde mi poradí. Předem děkuji za odpověd Michal
Dakon odpovídá nesprávně. Dávky pomoci v hmotné nouzi vyplácí a rozhoduje o nich úřad práce. Zda vůbec na ně máte nárok, můžete si zjistit pomocí kalkulačky: kurzy.cz/...
Jaké dokumenty musíte k žádosti doložit, to vám sdělí příslušná pracovnice úřadu práce.
Je mi smutno, když si pomyslím, že umřel manžel a tatínek a vy tady řešíte především ztrátu jeho důchodu. Citová stránka snad neexistuje? Nechápu, jak jste mohli 3 lidé žít z jednoho důchodu a k tomu si ještě z něho sám platit zdravotní. Tak s maminkou oba vystartujte na ÚP, Vy se zaregistrujte a zbavíte se tak platby zdravotního. A sežeňte si oba co nejdřív práci, já vím, že se hledá obtížně, ale nemusíte hned pokukovat po místě univerzitního profesora a dělnická místa se seženou takřka vždycky. U nás hledá skoro pořád zahraniční firma dělníky k pásu a také jedna firma na třídění a kompletování vojenského materiálu. A obchoďáky berou na doplňování zboží, často na noc. Jistě i u vás něco podobného bude, abyste se konečně s maminkou postavili na vlastní nohy a začali pro sebe něco dělat. Dost mě štve, že někteří lidé to řeší tak, že jen natahují ruku. Rozumně uvažující a slušný člověk to řeší hledáním práce.
Jinak, musím připomenout, že, bohužel, i pohřeb tatínka nebude zadarmo. A pro tuto příležitost byste měli mít něco ušetřeno. Tchyně má vkladní knížku s 20 tisíci, prý na pohřeb, ale myslím si, že to i tak bude ještě málo. Dříve dával stát 5.000 Kč pohřebné, dneska už ne. A tatínek si zaslouží, aby byl pochován důstojně, když už pro nic jiného, tak třeba jen kvůli tomu svému důchodu, ze kterého jste všichni žili.Jaga.
Nám opravdu nejde jenom o peníze, to určitě ne a tatínka jsme měli moc rádi. Bohužel jsme přišli o zaměstnání a nikdo nám nic nedal a ted když i o tatínka, tak i kvůli těm pár tisícům, aby jsme měli alespon na nějaké poplatky dělají takový cirkus a to na jídlo ani nepomyslim.
Ať maminka zajde na OSSZ na důchodové oddělení, požádá o vdovský důchod a případně - než to bude vyřízeno - o zálohu. Na vdovský důchod bude mít nárok určitě. Bude jí vyplácen 1 rok, takže za tu dobu udělejte všechno, abyste si našli práci, bude to asi o polovinu méně peněz než kolik činil tatínkův důchod.
Záleží, kolik máte let. Vaše matka dostane jistě vdovský důchod. Pokud je Vám méně, než 18 let, nebo méně než 26 a studujete, tak máte nárok na důchod sirotčí.
Povinnost hlásit se na ÚP nemáte, to není povinné, ale pokud chcete hmotnou nouzi, přihlásit se musíte a musíte podat žádost o podporu v nezaměstnanosti. Pokud na ně máte nárok, ÚP Vám sdělí jejich výši, pokud nárok nemáte, žádost Vám zamítnou. Dále to řeší sociálka, kam musíte s tím rozhodnutím o přiznání či nepřiznání podpory.
doplněno 16.03.12 10:37:Nicméně podmínky se docela změnily, už to nebude taková flákárna, jako kdysi. Kdo je na ÚP déle, jak 365 dní, má být automaticky zařezen na veřejnou službu (zadarmo, ale zůstává v evidenci), kdo je na ÚP déle, jak dva měsíce, může na ni být vybrán. Také zaleží, zda je člověk opakovaně evidován, případně pak kolikrát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.