Nejste přihlášen/a.
V polovině prosince jsem se stala majitelkou nemovitosti. Prostě na mě maminka převedla svůj RD. Dům byl řádně pojištěn. Notářka mi tehdy kladla na srdce, že nemám zapomenout dům znovu pojistit, že DNEM PODPISU darovací smlouvy končí stará pojistka. Až že za starou pojistku dostaneme vratku.
Do pojišťovny jsem se dostala koncem února. Ptala jsem se mimo jiné i na vratku. A dozvěděla jsem se, že stará pojistka skončila DNEM ZAPSÁNÍ změny do katastru. Tedy 4. ledna.
Dnes došel dopis od nejvyšších pojišťováků a v něm informace, že stará pojistka zanikla 24. února, tedy dnem ZMĚNY SMLOUVY . A přeplatek že přijde.
V první řadě jsem ráda, že se od poloviny prosince do konce února nic nestalo. V druhé řadě se tomu usmívám. No a za třetí mám pocit, že ze mě někdo dělá hlupáka. Hlavně by byla vratka za dobu delší o nějaké dva měsíce vyšší, ne?
Má smysl to rozporovat?
Je to sice už pár let co nám děda přepsal chalupu ale žádná pojistka se automaticky nezrušila, děda tam bydlí a v dobré víře pojistku další rok zaplatil, teprve pak jsme se dozvěděli, že takle to nejde. Děda musel svojí pojistku i když chalupa byla zapsaná na nového majitele zrušit sám a manžel musel novou pojistku uzavřít, nemusel to dělat u stejné pojišťovny. Děda platil mnoho let kolem 2000 za rok a nová smlouva je na 8000 a to manžel obešel víc jak dvě pojišťovny. Děda dostal přeplatek na své jméno od toho dne kdy to na pobočce zrušil.
Děkuji za zájem i rady. Zkusím lehce pokonverzovat po telefonu a pak to v případě komplikací zřejmě vzdám.
Mně vadí to, že když já v práci udělala chybičku, byla z toho aféra. A teď hned tři kompetentní(?) názory a jen jeden správný.
Příklad změny vlastníka nemovitosti.
4.1. podán návrh na vklad na katastr. Nový vlastník si sjednává novou smlouvu na pojištění nemovitost.
10.3. přichází z katastru změna vlastníka s tím, že změna nabývá právní účinnosti k 4.1.
20.3. jde starý vlastník nemovitosti na pojišťovnu (má sebou dopis z katastru) a pojistná smlouva se zruší zpětně k nabytí právní účinnosti změny vlastníka a přeplatek pojistného se vrací k tomuto datu
Datumy si změňte podle svého, ale takto by to mělo být.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.