Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Mám takovou otázku dá se nějak postihnout člověka, který si nepřevzal dobírku?
Ne. Musel byste být schopen 100% prokázat že si adresát zboží opravdu objednal a pak to vymáhat soudně. Ale pokud šlo o nějakou objednávku po internetu tak prostě nemáte žádnou záruku že ten s kým jste komunikoval opravdu na té adrese bydlí a jen se za někoho jiného nevydával.
Ani eshopy nemají žádnou pravomoc něco takového vymáhat i když si někteří myslí že ano a píšou si různé sankce do podmínek. A to říkám jako člověk který sám eshopy provozuje a občas se nám také nepřevzatá dobírka vrátí. Prostě je to riziko, se kterým se musí počítat.
PS: nepřevzetí zásilky není to samé jako právo vrátit do 14 dnů zboží. Na to aby šlo zboží vrátit ho musí klient nejdříve převzít a tak uskutečnit obchod. Při nevyzvednutí k tomu dokončení obchodu ani nedojde a nejde tedy od něj ani odstoupit ![]()
Jen se optám dělájí si eshopy nějakou databazí nespolehlivých lidí, kteří se tím bavím, že si něco objednají a pak si to nevyzvednout.
Jak jsem si pročítal tu to diskuzy tak jsou ty to mrchy nedotknutelní a nic jim za to nehrozí. Co jsem se tak díval na internetu nalezl jsem nepoctivce.cz.
Existuji i jiný takovýto portál nebo aplikace, která by upozornil na takového člověka upozornit?
My nic takového nemáme - není to zboží pro každého takže se nám takový "vtipálci" naštěstí většinou vyhýbají.
Některé menší obchody se o něco takového snaží ale je to dost na hraně zákona - už i proto že nelze rozeznat zda to třeba nebyla falešná objednávka na cizí jméno nebo to nebylo doručeno jen třeba jen chybou pošty.
Velké obchody podobné databáze mají, ale jsou neveřejné a jen pro jejich potřebu ![]()
Myslím si, že jedna věta je dost výystižná a jasná.
Je nějaká pravní postih pro někoho kdo si nevyzvedne dobírku? Dobírka se vrátí na zpět adresátovy a ten přijde o část peněz z pošty je možné tyto peníze získat na zpět?
Prosím nemusíte psát, at příště dobírku neposílám.
Není jasná. Záleží, kdo dobírku posílal (píšete, že Vy, ale v případě třeba internetového obchodu, který má nastavené podmínky a případné sankce za nepřevzetí, je to zcela jinak).
Pokud jste posílal soukromě, tak bohužel máte nejspíše smůlu. To je riziko dobírky.
To že je něco v "obchodních podmínkách" ještě neznamená že to jde opravdu vymáhat a že by prodejce u případného soudu měl nárok na úspěch. Ony se v těch podmínkách občas najdou nejrůznější perly ![]()
Většinou ne. Protože předpokládám, že se nikde před tím smlouvu nepodepisovala, kde by byly nějaké sankce. Takže nejhorší, co dotyčného čeká, je negativní komentář, pokud to bylo přes aukro; jinak jen hučení v uších od naštvaného prodávajícího.
doplněno 14.03.12 14:12: Martinaa: takový obchod bych chtěla vidět, který by se to pokoušel vymáhat - nikdo vám totiž nedokáže, že jste si to objednali skutečně vy a ne někdo vaším jménem, kdo chtěl dělat nepříjemnosti. Negativa internetu ![]()
To je taky fakt
Ale několikrát to zažili lidé okolo mě, něco si objednali, pak na to zapomněli (jeden byl v nemocnici), a za pár týdnů se velice divili, když jim přišel dopis k náhradě škody, která firmě vznikla..
Člověk má právo si koupi rozmyslet a dobírku nepřevzít. Ten kdo zboží posílá má vydání za poštovné a balné.
Aby tyto ztráty eliminoval, může si dát adresáta na černou listinu, jako nespolehlivého zákazníka.
A pokud si dotyčný člověk za nějaký čas bude nějaké zboží objednávat u stejného obchodníka, tak se může stát, že má smůlu a žádný obchod se neuskuteční.
Někde jsem četla, že velké e-shopy mají takové databáze a že si je i vyměňovaly.
Pokud jde dobírka zpět, tak Česká pošta odesílateli dobírky vrací pouze poukázečné /spolu se zásilkou zpět/, pokud tato služba byla odesílatelem zásilky zvolena a zaplacena, ale neuskutečnila se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.