Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Mám takovou otázku dá se nějak postihnout člověka, který si nepřevzal dobírku?
Ne. Musel byste být schopen 100% prokázat že si adresát zboží opravdu objednal a pak to vymáhat soudně. Ale pokud šlo o nějakou objednávku po internetu tak prostě nemáte žádnou záruku že ten s kým jste komunikoval opravdu na té adrese bydlí a jen se za někoho jiného nevydával.
Ani eshopy nemají žádnou pravomoc něco takového vymáhat i když si někteří myslí že ano a píšou si různé sankce do podmínek. A to říkám jako člověk který sám eshopy provozuje a občas se nám také nepřevzatá dobírka vrátí. Prostě je to riziko, se kterým se musí počítat.
PS: nepřevzetí zásilky není to samé jako právo vrátit do 14 dnů zboží. Na to aby šlo zboží vrátit ho musí klient nejdříve převzít a tak uskutečnit obchod. Při nevyzvednutí k tomu dokončení obchodu ani nedojde a nejde tedy od něj ani odstoupit
Jen se optám dělájí si eshopy nějakou databazí nespolehlivých lidí, kteří se tím bavím, že si něco objednají a pak si to nevyzvednout.
Jak jsem si pročítal tu to diskuzy tak jsou ty to mrchy nedotknutelní a nic jim za to nehrozí. Co jsem se tak díval na internetu nalezl jsem nepoctivce.cz.
Existuji i jiný takovýto portál nebo aplikace, která by upozornil na takového člověka upozornit?
My nic takového nemáme - není to zboží pro každého takže se nám takový "vtipálci" naštěstí většinou vyhýbají.
Některé menší obchody se o něco takového snaží ale je to dost na hraně zákona - už i proto že nelze rozeznat zda to třeba nebyla falešná objednávka na cizí jméno nebo to nebylo doručeno jen třeba jen chybou pošty.
Velké obchody podobné databáze mají, ale jsou neveřejné a jen pro jejich potřebu
Myslím si, že jedna věta je dost výystižná a jasná.
Je nějaká pravní postih pro někoho kdo si nevyzvedne dobírku? Dobírka se vrátí na zpět adresátovy a ten přijde o část peněz z pošty je možné tyto peníze získat na zpět?
Prosím nemusíte psát, at příště dobírku neposílám.
Není jasná. Záleží, kdo dobírku posílal (píšete, že Vy, ale v případě třeba internetového obchodu, který má nastavené podmínky a případné sankce za nepřevzetí, je to zcela jinak).
Pokud jste posílal soukromě, tak bohužel máte nejspíše smůlu. To je riziko dobírky.
To že je něco v "obchodních podmínkách" ještě neznamená že to jde opravdu vymáhat a že by prodejce u případného soudu měl nárok na úspěch. Ony se v těch podmínkách občas najdou nejrůznější perly
Většinou ne. Protože předpokládám, že se nikde před tím smlouvu nepodepisovala, kde by byly nějaké sankce. Takže nejhorší, co dotyčného čeká, je negativní komentář, pokud to bylo přes aukro; jinak jen hučení v uších od naštvaného prodávajícího.
doplněno 14.03.12 14:12: Martinaa: takový obchod bych chtěla vidět, který by se to pokoušel vymáhat - nikdo vám totiž nedokáže, že jste si to objednali skutečně vy a ne někdo vaším jménem, kdo chtěl dělat nepříjemnosti. Negativa internetu
To je taky fakt Ale několikrát to zažili lidé okolo mě, něco si objednali, pak na to zapomněli (jeden byl v nemocnici), a za pár týdnů se velice divili, když jim přišel dopis k náhradě škody, která firmě vznikla..
Člověk má právo si koupi rozmyslet a dobírku nepřevzít. Ten kdo zboží posílá má vydání za poštovné a balné.
Aby tyto ztráty eliminoval, může si dát adresáta na černou listinu, jako nespolehlivého zákazníka.
A pokud si dotyčný člověk za nějaký čas bude nějaké zboží objednávat u stejného obchodníka, tak se může stát, že má smůlu a žádný obchod se neuskuteční.
Někde jsem četla, že velké e-shopy mají takové databáze a že si je i vyměňovaly.
Pokud jde dobírka zpět, tak Česká pošta odesílateli dobírky vrací pouze poukázečné /spolu se zásilkou zpět/, pokud tato služba byla odesílatelem zásilky zvolena a zaplacena, ale neuskutečnila se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.