Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčila jsem peníze, jak je dostat zpět?

Od: ajdana* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, půjčila jsem své teď již bývalé kamarádce 180 000,- s tím že mi peníze vrátí do 6 měsíců, bohužel mi nic nevrátila a vrátit ani nechce,jsou to už 3 roky. Mám podepsanou smlouvu, že si peníze půjčila. Co můžu dělat, aby mi peníze opravdu dala? Přemýšlela jsem nad tím zajít na soud, aby zahájil exekuci na dům, který ona vlastní, ale ten dům si pořídila nahypotéku u ČS, která tam má podle výpisu z katastru nemovitostí zástavní právo. Pokud bych podala žádost na exekuci, může se ten můj dluh u ní uplatnit z prodeje domu? Nebo bude mít přednost banka a já z těch peněz nic neuvidím? Vím, že si na dům půjčila 1 400 000, ale hodnota toho domu je tak max. milion.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

To je natolik vysoká půjčka, že bych celou kauzu předala právníkovi. Ten musí posoudit na základě všech dokumentů, jaký bude optimální postup k vymáhání půjčky. Už bych neváhala ani vteřinu, aby nebyl dluh promlčený. Záleží i na tom, jakým způsobem jste půjčené peníze vymáhala. Opravdu - zde se můžeme dohadovat, ale pokud neznáme veškeré dokumenty, moc vám naše rady nepomohou. Domnívám se, že pokud má banka zástavní právo na celý dům, tak vy nemáte velikou šanci. Jedině jestli již podstatnou část hypotéky splatila - ale ta bude nejspíš poskytnutá na delší dobu. :(

medwed*
hodnocení

0x

Zajdi na nejblizsi exekutorsky urad radi ti poradi kazda zakazka je pro ne dobra a hlavne ti reknou jestli vubec je to vymahatelny na zaklade smlouvy u nas to tak jde akorat si pripocitaj poplatky a slecna ktera si pujcila misto 180tis da treba 240 ale to uz je jiny problem a to jeji...

Dobrý den. Na exekutorský úřad nechoďte. Vy musíte nejdříve podat žalobní návrh k soudu, aby vydal platební rozkaz. A pokud ho vydá, pak běží lhůta, než nabyde plnou moc. A teprve poté můžete podat návrh na exekuci. Banka má přednost, takže byste byla se svojí pohledávkou až po ní. Žalobu byste podat ale měla, aby nedošlo k promlčení dlužné částky.

doplněno 14.03.12 12:47:

Pro "Medwed"- já jsem nekomentovala vůbec nic. Tazatelka se ptala, já jsem jí pouze odpověděla. Vaše poznámka tedy není na místě. Respektuji, respektujte!

doplněno 17.03.12 21:25:

Děkuji za podporu, vážím si jí moc.*pusa*

medwed*

Na exekucnim urade radi poradi co a jak a jak nejrychleji kdyz tomu nerozumis nekomentuj,...

stirecek*

Medwed - na exekučním úřadě poradí právě to, co psala kapkanadeje. Takže nejrychlejší cesta je cesta k právníkovi, který to vše sepíše a podá na soud;). Teprve až soud vydá rozhodnutí, čeká se na případné odvolání nebo nabytí právní moci - 15dní, tedy pokud si žalovaná zásilku převezme. Až to máš orazítkované s vyznačenou právní mocí, pak teprve tě s jistotou s exekutorského úřadu nevyhodí s nepořízenou*smich*

coop*

Hulváte, až právu budete rozumět aspoň z 10% jako kapkanadeje, tak se zase ozvěte. Do té doby tiše seďte a styďte se.

martinaa*

To je právě to, co jsem říkala před časem... sice odpovídáte tazateli, ale odpověď zařadíte jako reakci na něčí odpověď, pak může být složité se vyznat, kdo vlastně na koho reaguje a někdo to může vztáhnout na sebe.

stirecek*
hodnocení

0x

Jak píše kapkanadeje - nejdřív musíte své právo vymáhat soudní cestou, až budete mít rozsudek s vyznačenou právní mocí, teprve potom to můžete předat některému z exekutorů. Jenže je to dlouhá cesta a do té doby může banka dům prodat. pokud ho neprodají do té doby, exekutor vás může přihlásit do dražební přihlášky - záleží na ceně domu a výšku dluhu. Já vymáhám 12tis už šest let, za tu dobu se dluh s úroky a náklady za právníka a exekutora vyšplhal na padesát tis, ale příští měsíc mně konečně dojde zbytek částky. Jak vidno, právo ještě funguje, ale hodně dlouho to trvá. Ještě si ohlídejte promlčecí lhůtu...

buss
hodnocení

0x

180 000 a vrátit do 6 měsíců? Děvenko kde jsi dala rozum, když jsi ještě věděla, že kupuje barák, Utíkej na soud, k exekutorovi, pokud by byla exekuce na barák, jsi až někde v pozadí v pořadí. Kdo ví, kolik kde ještě dluží. Je to trochu drahé ponaučení. Ještě řekni půjčka na per hubu.

robertocoro*
hodnocení

0x

V řadě první je třeba procestovat pohledávku soudní cestou k vydání platebního rozkazu. Pokud tento nedojde naplnění (nebude dluh uhrazen ve stanovené lhůtě) máte možnost postoupit věc exekutorskému účadu nebo kreditní společnosti popřípadě pohledávku prodat. Osobně jsem ochoten ji za 130 000 odkoupit.

stirecek*

I Ty jeden...úroky by ti mohly stačit, ne?*cert*

robertocoro*

Obchod je obchod.

jamamba*
hodnocení

0x

Dobrý den a ta smlova - je s ověřeným podpisem? Aby jste na soud nešla zbytečně...

coop*

Mohla byste upřesnit, který zákon či jiná legislativní norma ukládá na smlouvách o finanční půjčce mít ověřené podpisy smluvních stran? Mám obavu, že nemáte pravdu.

robertocoro*

Přesně jak píše "coop"

Žádná. Ověření podpisů eleiminuje.. potažmo by mělo eliminovat, možnost podpisu smlouvy neoprávněnou osobou a to zejména u smluv a půjček sjednávaných na dálku, online atd. Je zcela jedno zda je na smlouvě o půjčce podpis ověřen či není.

jamamba*

Pro coop - Dobrý den, nevím, domnívám se, že smlouva by měla mít nějaké právní náležitosti - co když si například doma napíšu papír, že mi někdo dluží a půjdu s ním na soud? Pokud tím máte zkušenosti, napište mi to, zajímá mě to.

buss

Napsat si lze co chtete, když zfalšujete podpis, pokud tam není tak co s tím? k ... Nicméně opět zákon říká, kdy musí být smlouva písemná, jinak per huba. .Pokud má být podpis ověřen, tak buď ze zákona, nebo po domluvě, souhlasu obou stran. Náležitosti podle toho, o co jde, někdy opět stanoví zákon. Pochopitelně co je na papíře, někdy se o něj dá opřít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]