Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Souhlasné prohlášení rodičů o otcovství

Od: luvaz* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den. Potřebuji nutně poradit. Mám přítelkyni s dítětem 8 měsíců starým, které nemá uvedeno v rodném listu otce, chci se po dohodě s přítelkyní nechat jako otec zapsat na matrice i když nejsem biologický otec, žiji s ní již dlouhodobě ještě před narozením dítěte a o dítě se jako otec starám. V budoucnu plánujeme se vzít. Z matriky nás odeslali na sociálku, že to máme pořešit tam. Když jsme se tam dostavili, soc. pracovnice po nás ošklivě "vyjela" že je to podvod a údajně to prý nelze - zapsat nebiologického otce do rodného listu dítěte, oháněla se tím, že dítě má právo pouze na biologického otce (mimochodem - dítě je počato "z náhodné známosti na discotéce" na jednu noc, jak říkala přítelkyně, prostě stalo se co se stalo, ale nechtěla jít na potrat a nezodpovědně se dítěte sbavit). Sociální pracovnice ještě prohlásila že dítě odeberou a dají do ústavu a na mne podají trestní oznámení pro podvod že jsem se chtěl k otcovství přihlásit. Máte s tím někdo zkušenost? Mají pravdu? Prosím o jakékoliv rady, co je vlastně pravda. Jak jsem následně zjištoval, dle § 52 zákona o rodině č. 94/1963 Sb. ve znění předpisů pozdějších odst. (1) se za otce dítěte považuje muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů učiněným před matričním úřadem nebo soudem. Podle tohoto zákona je alespon si to tak vysvětluju možné se jako otec nechat uznat. Ještě nám sociální pracovnice řekla, že jako otec se můžu přihlásit pouze do 6 měsíců dítěte, pak prý to už nelze.

Zítra se máme znovu dostavit na sociálku, prosím o rady a zda máme pravdu mi nebo sociálka.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

1x

Zkusil bych znova tu matriku, tam to podle mne musí jít. Se sociálkou to podle mne nemá nic společného. Těch 6 měsíců bylo na popření otcovství se pani plete.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]