Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, chci se zeptat ohledně takovéhoto dědictví:
Příbuzný mi odkázal dle závěti věci movité a nemovité, nemovitost napůl s jiným mým příbuzným. A jde mi právě o soukromé věci a nábytek, to, co bych měla dostat já, protože příbuzný mi více věří a chce abych to byla já, kdo bude dál jeho věci spravovat a narábět s nimi.
Jenže- jak budu někde někdy dokazovat, že ta konkrétní skříň je opravdu zakoupena z jeho peněz? Rozumíte. Skoro celý byt byl vybavován z jeho peněz, jeho jsou skoro všechny vázičky, obrázky atd...
Ale ten druh příbuzný má v bytě také své věci, je jich sice pár, a jsou lacinší- takové třeba židle z výprodejů a jiné a jsou různě po bytě umístěné.
A to je problém. Kdyby neměl nic, tak se jasně pochopí, že děictvím je všechno v bytě. Ale takto, úplně to vidím před očima, kdybych šla z bytu a chtěla si některé zděděné věci vzít s sebou, tak řekne, že je kupoval on nebo že je měl slíbené. A problém je, že paragony od toho nemá nikdo, kdo by je taky měl, že, od všeho.
Jak se to v tom případě dělá? To se musí vypsat na papír přesně v které místnosti co je čí a nechat podepsat tím, kdo mi to chce odkázat? A stačí to? Nemusí to být děláno pod záštitou právníka?
On už mi napsal i ktomu papír, kde píše, že mi odkazuje veškerý nábytek, koberce atd.. Jenže, jak je proti tomu kryt ten druhý příbuzný, abych mu já něco nešlohla a netvrdila, že to není jeho.
Děkuji.
Dobrý večer. Pod záštitou právníka to být nemusí. Musí být jasně označeno vše a co komu odkazuje. A pořídit foto dokumentanci. Stvrdit podpisem a tento důkazní materiál spolu s poslední vůli uložit u notáře.
Jenže to může být nakonec tvrzení proti tvrzení. Po celém procesu dokumentování druhý příbuzný prohlásí, že to na seznamu jsou i jeho věci a že ten 1. příbuzný je senilní nebo si to nepamatuje..
Přemýšlela jsem nad tím, a bylo by to hodně náročné všechno zadokumentovat, pokusila bych se o to u věcí od největší hodnoty sestupně, ale říkám Vám, že by se k těm věcem hlásil i ten druhý příbuzný, že jsme si to vymysleli a sepsali i jeho majetek, protože často zmiňuje jeho senilitu, která ovšem není pravda! Nehledě na to, že drobnosti bych raději oželela, protože tím dokumentováním bych strávila rok života a úplně bych se z toho zbláznila.
Nejjednodušší by bylo, kdyby ta pravomoc zůstala na mě, že bych to opravdu byla já, komu se nechá pomyslně veškerý majetek bytu a já to pak sama spravedlivě přerozdělím, ovšem jestli je to takto přípustné. Protože já a ten můj nesnášenlivý příbuzný jsme dům získali na půl darem od tohoto příbuzného, co mi chce to vybavení zanechat a nemluvilo se tam o vybavení domu, ale jen jako o nemovitosti.
Ten první příbuzný nechce, aby ten 2. věděl, že něco takového bude, protože by mu za to hodně "zpříjemnil" zbytek života, jestli chápete.. Protože ten 2. je strašný mamonář i když se o nic starat nechce, všechno kolem něj chátrá, tak by ale chtěl úplně všechno vlastnit. My jsme mu jen ústně jednou řekli, ať s tím počítá, ale on tomu nevěří, kdyby tomu totiž opravdu věřil, tak už by nás oba opravdu zničil. Prostě se jedná o hodně špatné vztahy..
To chápu, ale po tom Vašem spoludědici, nebudete chtít seznam toho co máte dědit, ale pouze seznam majetku třeba veškerého co je v domě, s tím že v seznamu uvedete kdo je majitelem té které židle.
No to on by se ptal na co to chci atd.. To si musím pomoct sama.
Ale ocitla jsem se před možná velkým problémem. Víte to, jak děti vyrostou a chcou mít vlastní domácnost, tak vidím, že já bych si tam asi němal vůbec co dát, krom pár drobností, a to bych ani moc nedokázala vymyslet, které to jsou, ty, které mi můj rodič neproplatil.
Protože když jsem mluvla o tom, co by šlo se mnou někam pryč a řekla jsem že by to byly dary od rodičů a věci mnou koupené- byla jsem mým rodičem poopravena, že on mi financoval všechno, a že i dary od něj bere jako jeho majetek, protože byly z jeho peněz. A věci, které považuji za mé- 1 skříň a jeden gauč- byly koupeny jím pro mne, když jsem byla menší, nic jiného není v domě moje, tak mi bylo řečeno, že jsou dál jeho + jejich obsah oblečení, že mi z 95% prý všechno proplatil a tak jsou tedy VŠECH! A je docela hodně takových věcí, které jsem vybírala hodiny po obchodech, koupila jsem je vlastně pro mé potěšení a můj rodič mi vždy za každou takovou věcech neuvěřitelně nutil peníze a přeplácel mě. Řeknu Vám, že tohle je pro mě na mašli! To si mám jako všechno o čem vím, že mi proplatil, koupit ještě jednou a to nikdy neseženu totéž. Já jsem se vždycky tomu prolácení věcí hrozně bránila, křičeli jsme na sebe, nechtěla jsem to jen pro dobrý pocit, ale že to on vezme opravdu tak vážně.. Teď se cítím jak adamita, jsem jako úplně beze všeho. To můžu být ráda, když od toho 2. příbuzného dostanu aspoň jeho věci, protože o "mé" bych přišla, kdybych šla pryč. Věci, které jsem si pořízovala několik let budu s hrůzou doma obcházet, že si je bude nárokovat.
Budu mít prokazatelně akorát jen pár kytek ze zahrádky, to mě něco osvítilo, že jsem si za ně nikdy nenechala ani korunu zaplatit a mám k nim doklady, případně dárky od cizích a jednu vyhranou věc.
Dobrý den,"kaj". Vaše situace je opravdu obtížná. Proto by pro Vás bylo nejlepší, vydat se za právníkem a poradit se s ním. Protože pokud jsou mezi vámi takto špatné vztahy, chce to vše probrat, uvážit všechny varianty a vybrat tu nejlepší.
doplněno 14.03.12 13:27:Je to asi to nejlepší a jediné řešení, sama si s tím patrně neporadíte. A bohužel, takto poradit jinak nelze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.