Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám docela velký problém. Moji rodiče se rozvádí a hádají se o každou korunu. Je mi 22 let a studuji na VŠ, bohužel od doby podání žádosti o rozvod mi ani jeden z rodičů neposílá ani korunu. Jako studentka na vysoké škole jsem chodila i do práce, bohužel jsem to nezvládla a v prosinci jsem se z toho vypětí sesypala. Potřebuji, aby mi rodiče dávali alespoň nějaké peníze, ale nevím jak je "donutit". Jedinou možností je řešit to soudně. Chci se tedy zeptat o jaký formulář se jedná, o jakou čátku mohu zažádat (výplaty rodičů jsou 15 000 a 25 000 Kč) a zda to mohu přidat k jejich žádosti o rozvod? Děkuji.. každá rada mi pomůže.
Možná vám to na VŠ jestě neřekli, ale na všechno formuláře v ČR zatím nemáme.
Možná, až vystudují VŠ všichni tvoji vrstevníci, podaří se vám naši zemi zaplavit příslušnými formuláři.
Stačí podat návrh k místně příslušnému soudu a sepsat nějaký návrh, snad není pro studenta VŠ problém.
Nejrozumnější je celou záležitost ohledně výživného vyřešit samozřejmě dohodou.
A možná, že je moderní, aby dospělý člověk požadoval po svých rodičích, aby ho živili. Co trochu hrdosti?
Rodiče mají povinnost živit dítě, pokud se připravuje na budoucí povolání, což je i studium na VŠ. Za Vás byla možná doba jiná, dnes je bohužel problém sehnat slušně placenou normální brigádu, pokud máte plný rozvrh. Také nelze každý obor, který je prezenční, dělat při zaměstnání. Znám i takové, co chodili na dvě brigády zároveň, ale pak jednu vzdali, protože zjistili, že navzdory všem tvrzením nelze v noci pracovat a přes den fungovat.
Kdyby bylo slečně 30, neřeknu. Ale pokud někdo opravdu nezvládá (a ty brigády dnes těžko pokryjí poplatky za školu, privát, autobusy, šalinkartu, jídlo a další nezbytnosti), musí holt hrdost na chvíli stranou.
Dobrý den. Rozvod rodičů v tomto nehraje pro Vás žádnou roli. Na výživné od rodičů máte právo, dokud studujete a připravujete se tak na budoucí povolání. Takže si podejte žalobní návrh na určení výživného. Uveďte tam všechny důležité výdaje spojené s Vaším studiem. A podle toho si určete částku. Soud Vám jí buď přizná, nebo zamítne. Také záleží na tom, zda bydlíte samostatně atd.
doplněno 12.03.12 19:30:Odhadnout částku, kterou soud přizná, je opravdu nemožné. Bude brát v úvahu více věcí, určitě i možnosti rodičů.
Teď vyděšeně polykám a čtu si poslední větu. Trochu hrdosti? Jsem pitomá a blbě vidím? Nebo to je naopak? Vůbec vám nechci nadávat, ale zkuste se vžíti do role autorky dotazu. Jak trochu hrdosti? To nemá po rodičích žádat peníze, které každé jiné dítě (chápejte to jak chcete) má? Možná, že se za vašich dob nežádaly peníze po rodičích v takovém věku - ale takoví ''dospělí'' v té vaší době nestudovali, teď se studuje do 26 a kde se mají brát peníze na výšku?
Pokud se takto mýlím, tak je mi líto, je mi ale zároveň zle, jestli jsem to pochopila správně...
Omlouvám se, neporadím, jen jsem se musela ozvat...
Bohužel, můj rozvrh ve škole mi nedovoluje pracovat přes den, takže noční směny mě "chránily" před hladověním a také víkendové směny. Ve škole jsem každý den od 8 do 16 hod minimálně, některé dny do 19 hod. Od rodičů nedostávám peníze od června. V létě jsem si peníze vydělala, abych je tím nezatěžovala, bohužel teď už jsem bez peněz. V tuhle chvíli už moc hrdá být nemůžu. Každopádně děkuji "za radu".
Milá "Sierro", mám pro vás pochopení pokud jde o nelehkou snahu sladit denní studium a práci. I já z okolí znám případ 22 letého vysokoškoláka, který kvůli stresu z přepracování skončil v nemocnici a následně v dlouhodobé pracovní neschopnosti, kdy nemohl nejen pracovat, ale bohužel ani pokračovat ve studiu. Ne každé studium je flákárna a lze při něm během roku dlouhodobě pracovat, jak si mnozí myslí.
Jen dávám na zvážení, zda vám stojí za to, řešit výživné soudní cestou? Nebylo by lepší si o tom nejprve s rodiči rozumně promluvit? Pokud vás nechtějí nebo nemohou dál finančně podporovat, je dle mého názoru nejlepší změnit denní studium na kombinovanou formu.
B.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.