Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem zapšklá? Nebo by vám to taky vadilo?

Od: nela* odpovědí: 25 změna:

Už mi vážně začíná vadit, jak u nás sestry přítel tráví čas. Pominu to, že já jsem si tohle v životě nemohla dovolit. Je na střední a běžný týden probíhá tak, že ze středy na čtvrtek spí on u nás, pak přijede v pátek, spí u nás do soboty, v sobotu jde s náma do práce! (máme společnou brigádu a on jde se ségrou a celých 8 hodin tam je) a odjíždí v pondělí ráno. Občas jede ségra v pondělí k němu, kde přespí do úterý a totéž se děje ze čtvrtka na pátek.

Vadí mi, kolik času on u nás tráví, mám sice svůj pokoj, ale sousedí nám jedna stěna. Takže když dělaj bordel, ruší mě to, vadí mi, že člověk nemůže ani přeběhnout z koupelny do pokoje jen v ručníku, že si pomalu musím dávat cedulky na jídlo, aby mi to nesežral, protože on nejí, ale on žere, je až paradoxní, jak mu ségra schovává jídlo - no tohle nejez, to je pro Jiříka. Najednou je nás v baráku pět, takže se stává, že na mě nezbyde ani teplá voda. Nemůžu vyluxovat, protože Jiříček spí ještě v jedenáct. Samozřejmě tomu všemu přispívá i fakt, že jsem sama, bez přítele. Ségře jsem dobrá vždy když vypadne, vážně už mi to vytáčí...on se nechová nijak zle, ale člověk nemá soukromý ani doma.

Stává se ze mě zapšklá megera?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

3x

Rada je jednoduchá - chovej se jako doma, do koupelny choď nahatá a uvidíš, jak rychle ho ségra vyexpeduje.

lidus*
hodnocení

2x

Chce to se domluvit na pravidlech a bude po problému. Rodičům to nevadí, že živí o jednoho víc? Co si sestra a její hoch nekoupí sami to bych v klidu snědla, pokud by on vyjedl lednici řekla bych si o peníze. Jestli se jim to nelíbí tak mají možnost jít někam do podnájmu. No a konečně v jedenáct bych zapla vysavač a hošíka klidně vzbudila. Zeptám se co dělá on, podílí se na úklidu nebo je to jen vyžírka? Já jsem dnes docela dost naštvaná tak to beru vše z jedné vody na čisto ale zkuste se zamyslet jestli není chybka i ve vás, co kdyby to byl váš přítel a sestra nikoho neměla.

hodnocení

2x

Všechno je to o ohleduplnosti a toleranci. Každý má právo na soukromí. Takže to není nic divného, že Vám to vadí. Jen to chce řešit s rodinou a požádat sestru, aby brala více ohledů na to, že máte nárok také na soukromí, klid a že Vy jste tam především doma. Ne její přítel. To je záležitost Vaší sestry a mělo by to být tak, aby jejich vztah neomezoval druhé. Jedna věc je, když přijde na návštěvu, druhá věc je, když se u vás takto zabydluje. Pro mne by to bylo také nepřijatelné, kdyby někdo tak často narušovat mé soukromí.

poiu*
hodnocení

1x

A říkala jsi sestře, že Ti to vadí?

ellin*
hodnocení

0x

Tak jsem asi taky zapšklá... Mně by tohle taky vadilo. Hlavně to, že nemáš pomalu ani to soukromí. Nerada bych si ségru znepřátelila, protože sesterské vztahy jsou v dospělosti jedna z nejhezčích věcí, ale klidně bych sem tam udělala nějaký ten naschválek...

Naschvály raději ne - lepší je, si to vyjasnit na rovinu. Ale taky by mi to asi vadilo.

ellin*

Podle autorčiných slov to nejde... A tak než aby se nějak DOMA omezovala, tak proč tohle neudělat? Taky by jim to časem začalo vadit... Neříkám, aby se hnusně pohádaly nebo něco jiné, ale jít do koupelny jako první a když nezbyde na posledního člena domácnosti voda, tak autorka za to vlastně ani nemůže. Pozvat si taky nějakého kamaráda... apod...

olaf71*
hodnocení

0x

normálně ho vyfakuj a klidně i se sestrou

nela*
hodnocení

Se ségrou se o tom právě mluvit nedá, protože říká, že jsem zapšklá jak jsem sama, že dřepím sama v pokoji a vymýšlím blbosti, má hned ohýnek u zadní části těla a urazí se. Našim to nevadí, na domácnosti se podílí stylem, že kupříklady, když má ségra nějakou povinnost, tak ho zaúkoluje, aby to udělal za ní. Tudíž každá máme své povinnosti a ty její jakoby přešli na něj. Našim to nevadí, mám svůj pokoj, tudíž nevidí problém.

poiu*

Tak pak jedině si taky sehnat přítele a oplácet stejně...

hodnocení

0x

Tak mi :Dpřipadá, že jí závidíte...

nela*
hodnocení

To nepopírám. Závidím to, co jsem nikdy já nesměla. Měla jsem přítele 5 let, a když u mě mohl strávit odpoledne, byla to výhra. Přespat u mě nemohl a já musela tvrdit, jak "spím" u kamarádky, čemuž naši nevěřili, tudíž mi otec jezdil vyzvedávat ke kamarádce domů.

A když chci, aby u mě nějaký chlap přespal, otec vždycky na to: " A proč jako?", máma: "A to s ním jako chodíš?" -chápu, jejich barák, ale není mi 18.

A někdy závidím i to, že někoho má, nepochybně ano. On když člověk usíná sám a slyší jak se řehtaj a dělaj píčoviny, to občas ve slabších chvilce na náladě nepřidá.

ellin*

Tak o tom bych si promluvila s rodiči... něco ve smyslu, proč ségra může a já ne?

olaf71*

měl jsem to samé se sestrou. ona mohla vše a já nic. v 18 letech jsem se sebral a už mě "doma" nikdo neviděl

Nelo,zrejme rodice by svolili,kdyby jste mela staleho chlapce,ale takoveho neni jednoduche najit,tak aby jste si rozumeli atd.Nechteji v byte vlasten ciziho cloveka.cizi-ten co by tam byl treba na jednu 2 noci,nebyla by takova duvera k nemu.Urcite rodice vedi,ze delali chybu,kdyz vam tenkrat nedovolili co vasi sestre.Proste to tenkrat byla pro ne nova zkusenost,kterou plnili pouze dle vzoru svych rodicu.nevedeli jak se k tomu postavit.no vyzkouseli a dospeli k jinemu nazoru.Mate to hodne s tim to spojene.Mela by jste se spis soustredit proc tomu tak je,ze jste zatim nepotkala toho praveho.Proste hledate zrejme spatne,nebo nehledate vubec?Fakt by jste mela tomu prijit na kloub a bude lip.Kdyz to nmezmenite,bude ve vas vse narustat a prece nechcete byt vecne nestastna.Sestra je tedy ev na koni,kdyz ji rodice takhle duveruji,tak se nenechte zahanbit.Pro kazdeho na svete nekdo je,ale musite se zacit usmivat,jinak si vas zadny nevsimne.Kdyz budete nestastna a usilovne nekoho hledat,nikoho k sobe nepritahnete.ale kdyz tohle hodite za hlavu,budete usmevava a ze sebe vyzarovat spokojenost,tak uvidite jak to panove hned zaregistruji a budete mit napadniku a treba se stane nahoda,ze se vam nejaky bude zamlouvat.opravdu je to tim ,co clovek ze sebe vyzaruje.Vlastne jste tada nezminila proc jste sama a myslim,ze je to bod cislo 1,aby jste z toho kruhu vysla ven.

martinaa*
hodnocení

0x

NO... on je u vás host, ty jsi doma. Takže luxuj, kdy potřebuješ, že Jiříček spí, to má holt blbý. To je jeho problém, přece se vaše domácnost nebude řídit nějakým lenochem, co se v 11 ještě válí v posteli. Tohle si já dovolit u přítele, kde se považuje za ideální čas na vstávání šest ráno (o víkendu o půl osmé:D), tak si ani neškrtnu. Pokud ti vadí, že ti žere jídlo, tak si s ním o tom promluv, že tohle je skutečně tvoje a byla bys ráda, kdyby to v té lednici/spíži zůstalo. Pkud na tebe nezbývá teplá voda, choď se sprchovat dříve, než poslední člen domácnosti.

Stěna se dá dohlučnit pomocí dek či matrací (základní odhlučnění), a pokud opravdu dělají takový rámus, opět to chce diskuzi, kde se stanoví jasná pravidla, klidně i dohromady s rodiči. My jsme u přítele ohleduplní a zavíráme jedny, případně dvoje dveře.

Ovšem obávám se, že s tím, že ségra může to, co ty ne, se budeš muset smířit. U nás je to stejné a občas je mi to líto (a ano, závidím), proč bráchovi prochází to, za co jsem já dostala pár facek a kázání. Tak to bohužel je. Samozřejmě to vašim říct můžeš, nicméně si rodiče vždycky najdou nějakou výmluvu...

nela*
hodnocení

Jenže ono to není moje, to jídlo, já to nekoupila, koupili to naši..takže tímhle se těžko mohu ohánět, já právě jsem ranní ptáče, bez ohledu na čas, kdy jdu spát, vstávám max ta půl osmá, déle ne.

Chodím se sprchovat po tréninku či po sportu, což je bohužel vždy jako poslední.

Chápu, že odmítám veškerý řešení, ale vysvětluji jak to je, takže asi se smířím nebo odejdu.

martinaa*

Tak s tím jídlem to bude oříšek, který mohou vyřeěit pouze rodiče. Zkuste se poptat, zda by šlo, aby Jiříček nechával v lednici také nějaké jídlo, které chcete Vy, ale já bych si opravdu provokativně lepila ty lístečky:) A pekně bych si vyhrála s nápisy "nežrat" a podobně:D To samé se sprchou, můžete požádat, zda by se v tyto dny mohli členové sprchovat kratší dobu. U nás někdy nastane ten samý problém, sejdeme se sice maximálně čtyři, ale brácha strašně rád stojí půl hodiny ve sprše a nechá se sebe pouštět horkou vodu. Tak ho máma trošku zbuzerovala a teplá voda zbyla i na mě:) U přítele mi bylo řečeno rovnou, že se mám sprchovat krátce, protože je nás pět, tak aby zbylo - a já to to beru a řídím se podle toho.

Nebylo by na škodu sdělit rodičům, že právě Vy jste doma a on je host, a ačkoli se snažíte být tolerantní, nějaká pravidla by se dodržovat měla. Pro všechny.

radarbrdy*
hodnocení

0x

Ahoj, já jsem z příspěvků pochopil souvislost, která platí obecně pro starší a mladší dítě a rodiče.

1/ Starší dítě- o něj se zprvu rodiče víc bojí, snad proto i více věcí zakazují, potom později se obrací jejich pozornost k mladšímu.

2/ Mladší dítě- má výhodu v tom, že mu starší tzv. "zametá" cestičku, může si více dovolit, na druhou stranu, hlavně v dětství musí staršímu ustupovat (např. v žabo-myších sporech). O druhé dítě se už rodiče tolik nebojí, snad proto jim více věcí projde.

Neztrácejte hlavu a optimismus. Buďte zdravě asertivní. Na světě jsou horší věci, než boj o teplou vodu v koupelně.

hodnocení

0x

Tak uz tady zaznelo,ze samozrejme rozdil v privilegiich neprida,ale musis si uvedomit,ze i rodic obcas dospeje k jinemu nazoru,jeto noralni,ze dnes uz vice slevi sestre,neber to tak,ze kdyby jsi byla neá jeji miste,ze by tak nebylo.Jen zmenili pohled.dalsi vec je ze by jsi ale mela mluvit s rodici o urcitych mezich a upozornit je,aby se jeho chovani nestalo nocni murou.Jak si ho navyknou bude se tam rozcapovat a za chvili jim kazat.Zrejme Jiricek si u vas plne uziva,co by doma delat nemohl.jestli pak segra taky k nim chodi takto taborit?Ze by se to tedy jako aspon financne srovnalo?slusne by od Jirika bylo v jinem pripade,koupit treba neco na obed,nebo dat nejakou kacku rodicum.na segru se nezlobte,je ted poblouznena,ale to neznamena,ze by jste ji nemohlarici co se vam nelibi.Predstavte si situaci,kdyby se vzali a byli u vas takhle kazdy den.to si myslim ze by se zcistajasna urcovali pravidla rodicum huremkdyz to neudelali ted.mela by jste jim to nenapadne vnuknout a dat jimcas na rozmyslenou.Neustalym upozornovanim co se vam na tom nelibi,se pro ne stanete problemem vy.Muzou totak vnimat,presto ze rozum jim bude rikat,ze kus pravdy mate.pri dnesni narocne dobe se nekdy lidi snazi problemy radej nevidet ted si predstavte,kdyz do nic zacnete hucet.musite pomalu,pozvolna,ale urcite to udelejte,mate na to pravo.No,preji vam mimi jine,aby se na vas taky stesti usmalo,a nasla jste si protejsek,treba to vyresite,budete na to dva.

hodnocení

0x

Hmm, popravdě - mně by to vadilo, a hodně. Vím, o čem mluvím, dokud jsme neměli děti, tak manžel taky občas v bytě poskytnul útočiště svým známým, kteří třeba byli dočasně bez střechy nad hlavou a já si pamatuji, jak to bylo pro mne otravné. Na druhou stranu - v bytě bydlíte čtyři, vadí to jenom tobě, navíc byt není tvůj. Pokud ostatní jsou hluší k tvým potřebám (předpokládám, že sis o tom se sestrou, jejím přítelem a svými rodiči promluvila), tak buď se budeš muset odstěhovat, nebo se přizpůsobit.

kolicek*
hodnocení

0x

Taky bych to tady videl pouze jako zavist a zapsklost. To nemyslim zle, ale pouze jako fakt. Kdo z nas by v teto situaci nebyl... Ale jestli je segra stastna a vy ne... na druhou stranu kazit sestre stesti, protoze ja ho nemam taky neni dobry. Moc neporadim. Asi najit si pritele a zacit si poradne uzivat!

hodnocení

0x

tak 50/50. Prakticky by jsem se pokusil dohodnout s tou vodou, to by mi vadilo. Co se tyka jidla, nepisete kolik Vam je, jestli mate prijem, prispivate na jidlo a podobne. Jinak si poridte zupan, na nejake schovavani by jsem se vyprdnul, ze segra rika, jestli na jidlo take neplati, tak by jsem se proste najedl a se sestrou si o tom promluvil predem. To same se spanim do 11. Domluvte se na hodine, za terou uz s nejakym klidem pocitat nemuze, treba 9:00. To, ze se v pokoji bavi, myslim s normalni hlucnosti? Bud si puste radio, nebo poridte sputy do usi. Tolerantni musite byt i vy, kdyz jde o spolecne bydleni.

hodnocení

0x

První asi měla začínající napětí v rodině vycítit maminka. Asi se měla pokusit decentně řešit situaci a nedovolit, aby problém rostl. Nestalo se. V této fázi nezbývá než se uchýlit k nejosvědčenějšímu - když mi něco vadí, musím se SAMA postarat, aby víc nevadilo. Hledat si vlastní bydlení.

K soužití cizích lidí v jednom bytě pohled i z jiné strany: Kolega kdysi líčil, jak se přiženil do rodiny. Dítě na cestě, jiné řešení před cca 35 lety nebylo. Byl zoufalý, když se ráno míjel s neučesanou tchýní, tchánovi si nedovolil říct, jak mu vadí jeho producírování se bytem jen v trenýrkách, nelibě vnímal zvuky i odér z WC. Dnes, když na to vzpomínám, vím bezpečně, že se ani jednou nezmínil, že by si ta starší generace stěžovala na noční pláč mimina atd. Prostě nejlepší je bydlet si a žít si po svém.

polinek*
hodnocení

0x

no na mne by to bylo něco... Jaký přítel? To není její muž a za měsíc si bude zvykat a vy( další nájemník. )To je nepříjemná situace. Nemůžete mu to říct,že se doma necítíte doma díky jemu? Já bych mu to řekla. Pokud rodičům přispíváte tak copak se bát?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]