Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestliže nakupuji výrobky od velkododavatele a ten mi na ně nedává záruku a já je poté prodávám dál.
Je mou povinností dávat záruku nebo ne? Případně jak dlohou? Mohu si ji zvolit sám?
Předem díky
Koncový spotřebitel má ze zákona záruku 2 roky na převážnou většinu výrobků, samozřejmě ji můžete prodloužit. A nemohou ho zajímat Vaše smlouvy s dadvateli...
doplněno 10.03.12 20:57:*dodavateli
Jak psali jiní, koncový spotřebitel u nás dostává záruku nejméně 2 roky. Je to pro jeho ochranu.
Ovšem jaké podmínky (ať už cena, dodací podmínky, záruka atd.) si ale dohodnou výrobci s prodejci mezi sebou, to upravuje Obchodní zákoník a možná tam záruka ani není. Vychází se z předpokladu, že oni (podnikatelé) se tím živí, jsou to profesionálové, rozumějí svému oboru a není tedy nutné, ani žádoucí, je nějak příliš svazovat nějakými nařízeními a omezovat jejich vlastní aktivitu. Ať si dohodnou spolupráci mezi sebou ke vzájemné spokojenosti i kdyby třeba byla nezvyklá. Ale na konci vzhledem ke koncovému spotřebiteli platí záruka 2 roky. A je na prodejci, jak se s tím vypořádá.
Tak to je zvláštní, proč dávat záruku delší než mi ji nabízí dodavatel...Ještě neobcoduji teprve se chystám a zjišťuji podrobnosti...
Krista páána, co je na tom zvláštního? Bylo kdysik 6 měsíců, teď je na základě rozhodnutí našich služebníků v parlamentu 24 měsíců. Tak proč nad tím bádat? Prostě je to fakt. Když tak jim napsat, že je třeba změna na ... měsíc. Buď prodejce respektuje zákon nebo... To je debata k ...
doplněno 10.03.12 22:41:na druhé straně máte smluvní volnost s dodavatelem, tak ho přesvědčit že s vámi položí konkurenci.
Jste podnikatel a delší zárukou získáváte konkurenční výhodu. Při současném stavu vašich vědomostí bych se do podnikání nepouštěl. Nejdříve zvládněte ObčZ, ObcZ, rámcově daně a účetnictví, marketing, atd. a až o podnikání budete aspoň něco maličko vědět, pak se rozhodněte. Prozatím je to zralé akorát tak na velký průšvih.
Ano to jsem si myslel, jak je možné že mi dodavatel nedává záruku nebo jen hodně sníženou na některé výrobky? Je to legální? Jak se bránit?
Ach ti naši podnikavci. Proč se ptáte, když je na to zákon? Takže si přečtěte i obchodní zákoník, nebo podle čeho to nakupujete.
Koupím si něco z čajny, záruka 12 měsíců, koupím totéž od našeho podnikatele, poskytuje záruku 24 měsíců.
Můžete, jednoduše, no svoje riziko. Pokud se s dodavatelem nedohodnete na delší záruce (což asi nehrozí), nemáte jinou možnost.
Musíte nasadit takovou marži a obchodovat s tak kvalitními výrobky, abyste náklady na případné rekamace s rezervou pokryl ze zisku z prodeje.
doplněno 10.03.12 21:16: Teď mne napadá: píšete v přítomném čase, vy už obchodujete?
Dobrý den,
můžete mi naposledy vysvětlit jak je možné, že u výrobků elektronických cigaret je záruka jen 6 měsíců a to jen na baterie a na zbytek jen 14 dní? Je to nějaká výjimka?
Tady je text znění z jednoho z prodejců:
Veškerá reklamační řízení ve vztahu ke spotřebiteli se řídí Občanským zákoníkem.
Standardní 6 měsíční záruka se vztahuje na elektrické a elektronické komponenty - tedy baterie, dobíjecí adaptéry, dobíjecí pouzdra PCC apod.
Záruka se nevztahuje na spotřební materiál k elektronickým cigaretám - tedy na atomizery, liquidy, náplně, cartridge, tanky, náústky apod. Na tyto komponenty se vztahuje pouze záruka 14 dní od převzetí zboží kupujícím.
Záruční doba počíná běžet okamžikem převzetí zboží kupujícím.
A to kupujete na Aukru? Jinak platí 24 měsíců, samozřejmě tedy ne na to, že dojde náplň! Ale po dvou letech by to po rozbalení mělo být funkční a použitelné!
Co je to za prodejce?
Pokud kupujes od velkoobchodu za VO ceny, nevztahuje se na to obcansky zakonik, takze pokud neni uvedeno jinak, zaruku ti davat nemusi.
Ty, ale jakoze dalsi prodejce koncovemu zakoznikovi musis drzet zarucni dobu dle obcanskeho zakoniku. A to je standartne 2 roky. Na vse uz ti bylo zodpovezeno. Bud se ti to vyplati, nebo proste ne.
Jen nechápu jakto, že více prodejců dává záruku kromě baterie 6 měsíců, zbytek 14 dní apod.
Např. zde v sekci reklamace: elektronickacigareta.cz/... .
Viděl jsem to i u jiných prodejců těchto výrobků. Dokáže mi to někdo vysvětlit jak je to možné, že záruka není 24 měsíců?
Děkuji
Doporučení: zkuste si najít jak funguje elektronická cigareta a z čeho se skládá a potom to vemte vylučovací metodou... třeba Vám něco na tu dvouletou záruku (první odstavec výše v né odpovědi) z té cigarety zůstane. Trošku snahy jinak brzo zkrachujete... zboží, které byste chtěl prodávat, byste měl aspoň trošku znát, ne snad?
doplněno 15.03.12 21:40:oprava: v mé odpovědi
Vy jste nepoučitelný! Vám nestačí ani občanský zákoník, zákon o ochraně spotřebitele. Tady nepomůže ani Bůh.
Chce to nevěřit kdejaké kokotině, třeba ještě nečetli novelu OZ..., to jsou blebty prodejců nadřazeny zákonu?
Představte si, že i na baterie je záruka, jen si to neplést se životností! A neplést si co je vada!
Ostatně, už ten nick... lenos, lenoš?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.