Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zrovna řeším menší morální dilema a potřebovala bych poradit
V červnu končím školu a tak jsem si pomalu začla hledat práci. Čekala jsem, že to bude opravdu složité a balá jsem se, že skončím na ÚP. Měla jsem ale štěští a našla jsem si místo, kde jsou ochotni na mě počkat do června. Jenže teď mi nabídli místo další a to dokonce s dvakrát tak vělkým platem.
Co si myslíte o odvolání toho prvního domluveného místa? Pracovní smlouvu jsem zatím nepodepsala, jen nějaký formulář pro přípravu prac. smlouvy (jméno, adresa atd.) Může mi ta firma dělat nějaké problémy, protože jsme měli domluvený nástup? Trápí mě to a chci se zachovat čestně, jenže určitě chápete, že peníze jsou prostě peníze. Navíc ta druhá práce je to co jsem chtěla vždycky dělat.
Nikdo vás samozřejmě nemůže nutit nastoupit do práce, kde jste ještě ani nepodepsala, že do ní nastoupíte. I kdyby jste tak učinila tak předpokládám, že s vámi zaměstnavatel sjedná zkušební lhůtu, kdy můžete dát výpověď bez udání důvodu. Pokud se chcete zachovat čestně dejte jim vědět co nejdříve nejlépe hned v pondělí. Pokud máte obavy z telefonické komunikace pošlete jim mail. Nedělejte si z toho hlavu Hodně štěstí ať se nakonec rozhodnete pro jakoukoliv práci.
S firmou s vyšším platem (mzdou) podepsat co nejdříve pracovní smlouvu a hned poté se druhé firmě slušně omluvit, že jste dostala jinou nabídku, která vás zaujala především obsahem práce a možnosti profesionálního růstu. Možná bych tu omluvu udělal i osobně - člověk nikdy neví a třeba se v životě znovu potkáte.
Také bych si s tím nedělala hlavu... známý dal dokonce výpověď, protože měl napevno domluvené zajímavější místo s tím, že si na něj bude muset 3 měsíce počkat - a až těsně před nástupem mu řekli, že bohužel, ale dali přednost jinému...
Hm, tak některé firmy si evidentně se sliby hlavu nelámou vůbec. Tohle mi strašně vadí i obecně v životě. Když něco řeknu, chci aby to platilo. Chci aby moje slovo mělo váhu. Na tohle se ale moc nehraje. Ale tím úplně odbočuju od mé otázky
Dojednejte si vše s tou druhou firmou, abyste to místo měla jisté. Do té první bych pak zašla osobně, když už bych měla tu druhou opravdu jistou. Nějaké telefony, maily a dopisy - to je skrývání tváře. A k tomu nemáte důvod, nic jste neprovedla. Vysvětlete jim na rovinu, co a jak, klidně pohovořte i o lepších platových podmínkách a možnosti vašeho profes. růstu /ať se chytí za nos/. A zdůrazněte, že jim to dáváte na vědomí proto, abyste jim nezpůsobila nějaké problémy a mohli si za Vás v dostatečně dlouhé době najít náhradu. Uvidíte, že najdou, o práci dnes stojí spousta lidí. A možná se zamyslí i nad tím, že nabízí málo. I když - kdo ví?
Tak hodně štěstí v nové práci. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.