Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat ohledně očního onemocnění-makulární degenerace. Nemůžu právě tuto informaci nikde objevit, jestli třeba někdo tuto informaci nevíte, zda je možné, že by toto onemocnění se neprojevovalo soustavně, ale po pár dnech špatného vidění by takto nemocný člověk viděl zase normálně. Moje starší příbuzná měla už párkrát černo či šedivo před jedním okem a pak jí to zase zmizelo. Jestli to tedy může být makulární degenerace.
Děkuji.
Degenerativní onemocnění bývají vesměs trvalá.Pokud se týkají oka,tak třeba degenerativní změny na oční sítnici se projeví neviděním v části zorného pole.Mám podobnou poruchu.Léčení možné není.V dubnu jdu odstranit šedý zákal,ten umožní zvýšit jas a ostrost obrazu.Ale uprostřed vidění mám po borelioze černou skvrnu.
JABRAKA
Ještě jednou bych zdůraznil, že bez ohledu na to, zta se makulární degenerace výrazněji projevuje nebo projevy zdánlivě ustupují, příčina (tedu právě ta degenerace¨je trvalá a nevratná. Léčba ji může zpomalit, udržet na relativně stálé úrovně, dokonce prý může výjimečně nastat i částečné slepšení, ale se semotným faktem její existence se pacient jedině může smířit. A rozhodně rozhodně je třeba to konsultovat s lékařem a to co nejrychleji. Ono by se mohlo ukázat i to, že jde o potíže jiného druhu, vyžadující jinou léčbu. Nic nezkazíte, když si pořídíte (respektive vaše příbuzná) potravinový doplnělk s luteinem, ale právě na vlhkou formu to moc nepomůže. Ta se ošetřuje, tedy pokud její rozvoj to dovoluje) speciálními injekcemi přímo do oka, které zastavují růst nepatřičných žilek. To jsou ty které pak sáknou nebo přímo krvácejí a způsobují zatmění zorného pole. V pondělí jsem dostal poslední ze serie třčí a za měsíc se uvidí.
Dobrý den, pane "kartaginec". Prosím Vás, projevily se u Vás příznivě ty injekce? A smím se zeptat, jestli jste se na nich finančně podílel nebo Vám to zaplatila pojišťovna? Moc Vám děkuji za odpověď.
No asi takhle: následně jsem dostal ještě další, celkem sedm, a řekl bych, že tu vlhkou formu to zastavilo. Ono mi to ovšem začalo tí, že se mi vilila do oka krev z prasklé žilky, takže spočátku jsem měl ve středu zorného pole černou skvrnu, a nejdřív se to muselo vstřebat. Abych shrnul stav levého oka: je to stabilizovanéale zajizvilo se to trochu a s tím se už nedá nic dělat, takže teď na to oko vidím, dost na to, abych se orientoval v prostoru a věděl, kde co je, ale mříška (Amsler) je ve středu zorného pole silně zkroucená a je tam i ne už černá, ale lehce našedlá skvrna. No a na čtení to není; dokážu jakž takž přečíst hodně velká písmena (nápis na hospodě, třeba), ale musím koukat jinam (tedy periferně) a dá to práci. Nicméně bych řekl, že positivní efekt to mělo.
A co se týče platby? Ono se to mění, ale je to asi tak: plná cena té injekce je prý nějakých dvacet třicet tisíc, já doplácel na každou něco přes tisícovku (taky podle druhu té látky). Nedávno mi ale kolega sdělil, že na poslední injekci doplácet nemusel, že mu to hradili plně, ale ono to asi záleží na tom, jak moc je to indikované, pojišťovna na to bude mít nějaké tabulky. Po pravdě, na tom začátku nebylo plně jasné, zda si to nebudu muset platit celé, kdybych s tím šel na soukromou lkliniku, protože třeba by to nemocnice dělat nemohla, tak by to tak hrozilo.
Na pravém oku mám suchou formu, holt to stárne, ale zatím čtu relativně dobře já mám do toho ještě kataraktu a asi i glaukom), ale s touto formou se na druhou steranu nedá nic dělat, jen doufat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.