Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z prodeje bytu

Od: vlastislava odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, má někdo zkušenost s prodejem bytu, který byl původně družstevní a následně převeden do osobního vlastnictví (OV)? Budeme prodávat byt, ve kterém nemáme trvalé bydliště, ale nyní v něm budeme bydlet 5 let. Z toho první tři roky byl byt družstevní, před dvěma roky byl převeden do OV. Jak je to v tomto případě s placení daně ze zisku? Děkuji ze odpovědi, Vlaďka Kašparová.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

0x

Pokud prodáváte byt,jste povinna zaplatit dan z prodeje.

coop*

Kde jste to vyčetl?

vlastislava
hodnocení

Děkuji za odpověď. Daň z prodeje je mi jasná. Co bych potřebovalal zjistit, tak je právě ta doba vlastnictví bytu. Kdybychom bydleli v bytě 5 let a ten byt bude celých pět let v našem osobním vlastnictví, tak tento prodej dani z případného zisku nepodléhá. Ale jak se to považuje v případě, kdy byt byl tři roky družstevní a dva roky v našem vlastnictví?

hodnocení

0x

Prodávající je osvobozen od daně z příjmu ve dvou případech:

• Pokud byl prodávající majitelem nemovitosti alespoň po dobu dvou let a měl v ní bydliště (nesměl ovšem nemovitost používat k výdělečné činnosti, pronajímat ji apod.)

• Pokud byl prodávající majitelem nemovitosti po dobu alespoň pěti let

Zákon říká "bydliště", nikoli "trvalé bydliště", aniž definuje rozdíl. Vy však v bytě budete bydlet 5 let, tak rozdíl v těchto pojmech vás nemusí trápit. Po 5 letech tedy v žádném případě daň z příjmu platit nebudete.

doplněno 08.03.12 19:32:

Daň z převodu nemovitosti samozřejmě uhradíte.

doplněno 08.03.12 19:41:

Pro účely stanovení daně z příjmu se sčítá doba po kterou byl byt v družstevním a v tzv. osobním vlastnictví.

va

Prosím Vás, kde jste vyčetl (jaký předpis), že pro daň z příjmu se sčítá doba, po kterou byl byt v družstevním vlastnictví a v tzv osobním vlastnictví?

Já jsem schopný dohledat jen obecná zákonná ustanovení o 2 letech bydlení, resp. 5ti letech vlastnění, ale tento specifický problém kumulace lhůt nikoliv... Díky. VA

Zákon o dani z příjmu nestanoví výslovně, že lhůty se sčítají. V § 4 odst1 zák.č.586/1992 Sb. v platném znění se však uvádí, že: Od daně jsou osvobozenypříjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Přitom není specifikováno, zda poplatník měl v nemovitosti bydliště na základě členství v bytovém družstvu nebo na základě "osobního vlastnictví". Rozhodující tedy pouze je, že poplatník v bytě skutečně bydlel.

Správnost tohoto výkladu jsem si ověřil na FÚ, když jsem prodával byt, který byl 4 roky ve vlastnictví družstva a 1 rok v mém vlastnictví. Daň z příjmu jsem neplatil.

nela*
hodnocení

0x

Pokud si dobře pamatuji, tak daň z prodeje nemovitosti by se také neplatila v případě, že by získaná částka za prodej bytu byla do roku od prodeje použita na koupi jiné nemovitosti, v které by prodávající bydlel.

kajda*

Daňi z převodu nemovitosti se nijak legálně vyhnout nedá

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]