Nejste přihlášen/a.
Dočetla jsem se, že sepsání závěti má své "ale", jelikož zletilým potomkům se musí dostat tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Manžel má z předchozího vztahu zletilé dítě (letos 18let). S manželem máme od 2003 byt na hypotéku 50% na 50%. Spadá byt do dědictví, když je na něj hypotéka a je tedy vázán na banku? A jak je to s hypotékou vůči dědictví v případě úmrtí manžela, když bych ji například doplatila z pojistné smlouvy, kde jsem uvedena jako obmyšlená osoba. Je to pro mě velice nepříjemný dotaz a ráda bych alepson "tušila", jak to pak je. Děkuji za odpověď Marcela
Ano, byt do dědictví spadá. Dědí se pozitiva i negativa. Když hypotéku doplatíte, odečte se to z hodnoty dědictví.
Manzel ma na byt v hypotece na 1mil. narok 50% a spolecne mame dve nezletile deti (2 a 4 roky). Pokud to tedy spravne chapu, pokud by manzel zemrel bez zaveti, ma zletile dite (18let) z predchoziho manzelova vztahu narok na dedictvi i z naseho bytu na hypoteku. V jake vysi ma narok a co jeho narok pro me znamena v praxi? Mame s manzelem oba uzavrenou zivotni pojistku s tim, ze pokud by jeden z nas zemrel, pojistna castka by byla pouzita na doplaceni zbytku hypoteky. Nemam ale tuseni, jak je to s dedictvim pred/po doplaceni? Predek dekuji za odpoved.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.