Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyživovací povinnost ukončení studia a ÚP

Od: marcelap* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, zjistila jsem si, že zákon o rodině neposkytuje ohledně vyživovací povinnosti jednoznačnou hranici. Říká, že tuto povinnost mají rodiče do té doby, pokud nejsou děti schopny sami se živit. Můj manžel má z předchozího vztahu syna, který letos v dubnu oslaví 18-té narozeniny a letos v červnu bude dělat závěrečné zkoušky - vyuční list (obor instalatér). Na dalši studia se nechystá. Nenajde-li pracovni uplatněni je ze zákona povinen hlásit se na Uřadu práce. Jak je to s placním vyživného, pokud syn ukončí studia a přihlásí se na ÚP? Děkuji za odpověď Marcela

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Váš manžel musí podat návrh na ukončení vyživovací povinnosti k soudu. Pokud soud vyživovací povinnost uložil, musí jí i zrušit.

doplněno 08.03.12 10:32:

Není zač.

marcelap*
hodnocení

Dekuji za odpoved a Vas cas. Marcela

uska*
hodnocení

0x

Neberte mě na 100%, jen jako nápovědu, kde pátrat dál.

Zletilí syn ukončí školu v červnu, ale za studenta se může považovat včetně prázdnin. Hlásit se na ÚP nemusí, tudíž nejhorší varianta pro vás znamená, že vyživovací povinnost (pokud nenastoupí do zaměstnání) ukončíte k 31.8.2012. Pokud se nahlásí syn na pracák hned 1.7.2012, tím vaše povinnost končí i když nebude brát podboru.

Zde zkušení mně jistě doplní a nebo opraví, novely neznám.

martinaa*

Nekončí ale synova příprava na zaměstnání úspěšně složenými zkouškami?*nevi* Nebo platí i ty prázdniny?

Prázdniny se považují za součást školního roku, vyživovací povinnost tedy končí 31. srpna. Vyplývá to ze zákona, soud o tom tedy nemusí rozhodovat.

martinaa*

Aha, děkuji za osvětlení:)

pt®
hodnocení

0x

Jak píše Bruno, prázdniny jsou součást školního roku, po tu dobu prázdnin hradí zdr. poj. stát.

Evidovat se na UP není nikoho povinost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]