Dobrý den, zjistila jsem si, že zákon o rodině neposkytuje ohledně vyživovací povinnosti jednoznačnou hranici. Říká, že tuto povinnost mají rodiče do té doby, pokud nejsou děti schopny sami se živit. Můj manžel má z předchozího vztahu syna, který letos v dubnu oslaví 18-té narozeniny a letos v červnu bude dělat závěrečné zkoušky - vyuční list (obor instalatér). Na dalši studia se nechystá. Nenajde-li pracovni uplatněni je ze zákona povinen hlásit se na Uřadu práce. Jak je to s placním vyživného, pokud syn ukončí studia a přihlásí se na ÚP? Děkuji za odpověď Marcela
Neberte mě na 100%, jen jako nápovědu, kde pátrat dál.
Zletilí syn ukončí školu v červnu, ale za studenta se může považovat včetně prázdnin. Hlásit se na ÚP nemusí, tudíž nejhorší varianta pro vás znamená, že vyživovací povinnost (pokud nenastoupí do zaměstnání) ukončíte k 31.8.2012. Pokud se nahlásí syn na pracák hned 1.7.2012, tím vaše povinnost končí i když nebude brát podboru.
Zde zkušení mně jistě doplní a nebo opraví, novely neznám.
martinaa*
Nekončí ale synova příprava na zaměstnání úspěšně složenými zkouškami? Nebo platí i ty prázdniny?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.