Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poustět či nepouštět sednout?

Od: denita* odpovědí: 20 změna:

Zdravím a přeji Vám všem krásný (skoro) jarní den! *slunce*

Zajímalo by mne, co si myslíte o uvolňování sedadel v hromadné dopravě. Já jsem vždy pouštěla sednout staříčky, těhotné či zraněné, myslím, že to je slušnost - možná až povinnost. Protože každý den projíždím tramvajkou Anděl, kde přistoupí davy, pouštím sednout i ne tak staré, ale postarší dámy či pány, také když vidím ženu obklopenou taškami, div že je unese. Ovšem dnes, když jsem pustila sednout jednu postarší dámu( myslím, že jí bylo tak kolem 50 let, ale pochopte - mně je 15, pro mně už JE postarší), tak mi neskutečně vynadala na celou tramvaj, že jí urážím, že přeci není tak stará, co si to dovoluji apod. No, já jsem se omluvila, paní se tedy laskavě posadila, a já radši vystoupila co nejdřív.

Tak mi napadá, jak to tito lidé vlastně mají. Co myslíte?

D.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já si normálně o sezení řeknu. Vždy mladému mužskému. Usměju se a tiše řeknu, že mi není nadvakrát a jestli by mě nepustil sednout. Nikdy, vůbec nikdy mě nikdo neodmítl. *placni* Jsem ale na mrtvici, když mužský vyskočí a paní odmítne a má řeči, že to nepotřebuje a tak. Já vždycky poděkuji a sednu si, ikdyž je to jen jednu zastávku. Být v kůži někoho, kdo se snaží být zdvořilý a odmítnutí ho ztrapní, si dovedu představit. Nic příjemného. *hej* Nedejte se několika starýma lidma, kteří mají normálně vybydlenou hlavu, znechutit. Všem vám, kdo nabídnete sezení, děkuji *pusa*

Dobře děláte, babičko. Když někdo pustí, poděkovat, sednout si, nevymlouvat se a neupejpat. Protože nějakým kafráním a odmítáním by člověk znechutil a odradil i ty, kteří jsou dosud ještě slušní. A příště už by nepustil sednout nikdo. Jaga.;)

hodnocení

2x

Padesátiletá paní se mi zdá už děsně stará a opotřebovaná životem / znám to, mně je 57!*smich*/. Nevím, proč se čertila. Nohy občas bolí i mladší lidi. Když mě někdo pustí sednout, slušně poděkuji a sednu si. Když nepustí, stojím, až tolik zas nad hrobem nejsem. Ale slušností je poděkovat a ne nadávat. To bych si vážně nedovolila. Příště zase paní můžou bolet klouby a bude prskat, že jí nikdo nenabídl místo. Ale někteří lidé už jsou prostě takoví, že vlastně nevědí, co chtějí. A nikdo se jim netrefí do vkusu.

Když vzpomínám na svou babičku, umřela v roce 1972 ve svých 70 letech. Byla jako věchýtek, stočený bílý drdůlek, šátek, barchetové šaty, zástěra, bavlněné punčochy. Dneska 70 letá paní může klidně poskakovat v riflích a na podpatcích. Časy se mění. Ale mladým lidem se skutečně zdá starý člověk starým, tak proč to řešit a urážet se? Úsměv, poděkování, sednu si - a dál to neřeším. ;) Jaga.

hodnocení

2x

Dobry den, ja sednout normalne poustim. Kdyby si na me otevrel nekdo pusu, driv by jsem to resil tak, ze by ji to velmi mrzelo. Dnes uz to neresim. To neni muj problem, ze je osoba, ktere jsem chtel ulehcit alespon trochu zivot, nevyrovnana, nebo ma psych. problemy. Vetsina lidi podekuje a nechat si znechutit den nejakou ustepacnou kvocnou nema vyznam. Zivot je na to prilis kratky aby jste se zabyvala malichernostma, nebo tim, ze ostatni nemaji vychovani

claire*
hodnocení

1x

Paní asi prochází klimakteriem :D Nebo má den blbec. No a co, neřešte to, Vy jste se zachovala velmi slušně *palec* Já jednou chtěla pustit pána, co nevypadal až tak staře, ale byl už úplně šedivý, v ruce držel nějaký kufr a druhou rukou se držel tyče nad hlavou. Toho pustím, řekla jsem si, ať tu chudák nevlaje. Tak jsem se zvedla a vybídla ho "Pojďte se posadit." A on se v prvé chvíli zděsil a vyhrkl "Ježiš, dámo, seďte!" Pak se široce usmál a pravil, že se cítí být na vrcholu svých sil. Tak jen doufám, že jsem mu nezpůsobila depresi :D A na druhou stranu - jela jsem takhle volnějším spojem, sedadla byla téměř všechna obsazená, jen vpředu zbylo pár volných. Přistoupila paní, asi pětašedesát, sedmdesát, chodila po svých bez hole. Postavila se přímo přede mě a tak všelijak se začala vrtět a ošívat, abych si jí všimla. Já jsem si četla. Vydržela to jedinou zastávku (takže asi minutu). Pak mi výchovně povídá : "Nechtěla byste pustit starší sednout?" Já na to : "Vpředu máte volný místo." Pomalu mě to nenechala doříct, okamžitě vyprskla :"Děkuju! Děkuju vám mockrát." Za mnou se nějaká dobrá duše zeptala, jestli si paní tedy chce sednout, paní si sedla a velmi nahlas děkovala a vykládala na celou tramvaj, že ona totiž nemůže na nohy. Hm, asi fakt nemohla, když jí pár kroků dopředu dělalo potíž :D Co já s tím? Nic, já měla zajímavou knížku, tak mě ortopedické potíže dotčené babči nezajímaly. Jo kdyby bylo plně obsazeno, kdyby měla hůl, to by byla jiná. Sednout člověka pustím, ale nevyskočím vždy, když nastoupí někdo starší. Starý jo, postarší ne ;)

martinaa*

Tak tak, Claire, někteří se prostě chovají jako blbci pořád... v Brně jsem zažila to samé, co popisujete, nicméně s rozdílem, že jsem paní odkázala do patřičných míst (slušně, ale rozhodně). A zažila jsem i scénu, kdy nastoupila cigánka, všude plno volných míst, ale ona šla k jednomu, kde seděla těhotná mladá paní s pěkným bříškem. Pak jí vyzvala, aby jí pustila sednout, že je to její místo. Paní samozřejmě ukázala na deset volných míst vedle. Jenže cigánka vykřikla "tohle je ale moje místo" a sedla si přímo té těhotné paní na klín a na břicho.

V mžiku byl na nohách každý v šalině a jeden hodný pán cigoňu doslova vyhodil ven. Je fakt, že jsem dlouho neviděla nic tak otřesného...*blee* Chudák těhule z toho byla hodně špatná.

pb®

Jo jo. Na konci tehotenstvi me takhle zvednul dedecek, prestoze pres ulicku bylo misto. No co, byl o holi, asi by o metr nepoposel. Stala jsem nad parem, ona tehotna, pan vedle ni, sednout me nepustil, prestoze jsem mela bricho vetsi nez jeho partnerka. Dva dny pred porodem me nepustil sednout NIKDO. Moji sestru zas asi v 7.mesici tehotenstvi chtely zvednou dve klimaktericky s tim, ze tamhle slecna nas pusti sednout. Tak se na ne osklive podivala s tim, ze slecna rozhodne nikoho sednout nepusti. No jo, vypadame obe jak stredoskolacky, presto ze nam je pres 30, me dodnes i s kocarem lide oslovuji slecno, proste jim ta pani pres pusu nejde.

martinaa*

Tak to je docela síla...:( Ještě jsem neviděla, aby těhule stála, snad se toho ani nedožiju.

Výraz klimakteričky je pěkný:D

des*

Tak vážení,na hrubý pytel,hrubá záplata,na mne taky začala takhle řvát jedna kráva,a já jsem ji tak setřel,že na příští zastávce vypadla červená jak pentle.Nepochopím,jak si můžete bezdůvodně nechat nadat.

krkovicka*
Když jsem jezdila do porodnice na monitory (dva dny do porodu) tak mě nepustil nikdo.V tramvajim kde mi bylo obzvlášť špatně v den porodu s kontrakcemi jsem přistoupila k páni zda mě pusti.Na oko zdravá mi ukázala ZTP dál se semnou nebavila.Pustil mě sednout desetiletý klučina, povídal ze maminka ma taky miminko.
Pouštím sednout ale jen když není zbyti a sype se nademnou někdo mladší .Prý v holandsku nerozlišují Věk.Uvolní místo vsem ženám.
doplněno 07.03.12 06:43: Není tomu tak dávno, kdy jsem pustila sednout tak 20ti leteho kluka, kteryho podpiral kamarád.Byl namol opilý, kymácel se a než abych schytla sprsku zvratek tak radši jsem si stoupla.

hodnocení

0x
Ahoj ;) mě je 19, taky pouštím :) i holky mladší nebo v mém věku :) to má spíš opačnou reakci :) taky se mi tohle co píšeš několikrát stalo :D nebo se stařenka urazila,že jsem ji nepustil dřív
:)
denita*
hodnocení

Přesně tak, jenže jak mám potom poznat, který s těch lidí na mě vyjede a který ne? Jistotu mám u těch těhulek, staříčci o berličce jsou také vděční, ale toto mě dokáže vytočit. Tak na jednu stranu, že "co to je za mládež, sedí si na zadku jak králové" a na druhou "no dovol, copak jsem tak stará? To jako snad ani nemyslíš vážně!" V takových situacích bych nejradši odpověděla, že ne, a zase bych si sedla *smich*.

doplněno 06.03.12 16:20:

Omlouvám se za tu chybku: má ot být smaozřejmě "který z těch lidí".

polinek*
hodnocení

0x

ona vám sprostě vynadala? To si troufla na celou tramvaj? Třeba byla tak unavena,že nevěděla co činí... Ale taková mladá. No asi se jí to dotklo ,ale byla i ráda. Lidi jsou různí i hrůzní.

denita*
hodnocení

No, sprostě zrovna ne, ale na celou tramvaj tedy ano. Zvýšeným hlasem mi velmi důrazně "vysvětlila", že jí urážím, že není stará, a že si nemám co dovolovat. Koukala jsem na ní jak na hurikán, ale pak jsem radši rezignovala. A mně tedy moc unaveně nepřišla, spíš do ní okamžitě vjela energie, a to jen kvůli otázce: "Chcete si sednout?". Já jsem se jí nechtěla dotknout, jen jí uvolnit sedadlo, já přece těch 5 zastávek vydržím, a pak je mi to dost trapné, sedět a koukat z okna, zatímco nade mnou stojí dav lidí. Tak už nevím.*nevi*:)

Chválím Vás, jste slušný člověk. Baba se asi nepodívala do zrcadla. Jsem ve stejném věku jako ona a je fakt, že mě tak zase nikdo moc sednout nepouští, ale kdyby to nějaké mládě udělalo, buď poděkuji a sednu si, nebo poděkuji, hezky se usměju a řeknu, že si sedat nebudu, protože za chvilku vystupuji.

Nachystejte se na podobné megery tak, že kdyby po Vás nějaká zase štěkala, řekněte jí, že Vám připomíná věkem Vaši maminku a že byste byla ráda, kdyby Vaši mamku pouštěli mladší lidi sednout...

martinaa*
hodnocení

0x

Já zásadně pouštím jen staré lidi, nebo lidi o berlích, kulhající, s těžkými taškami apod. Protože celý den stojím, také si ráda sednu a těch pár zastávek, co jezdím já, padesátiletá paní počká:) Možná jsem hnusná, ale je to tak.

Měl jste smůlu, že jste narazil na problémovou ženskou a snažte se na to rychle zapomenout. Vždycky se někde najde jeden blbec, který je člověku schopný vynadat i za sebelepší úmysly a pomoc. Kdyby byla paní rozumná a ne sobecká sebestředná káča, tak to přejde třeba "ne, děkuji, jedu jen kousek". Dalo se to zcela jinak.

A rozhodně bych se jí tedy neomlouvala... kdo se chová jako hovado, s tím jednám jako s hovadem.

hodnocení

0x

Já vám něco povím. Když mně někdo pustí sednout a já třeba jedu jen jednu stanici a nestojí mi to za to, tak se velice slušně omluvím a poděkuji. A vynadat někomu, že mně pouští, a pok si stejně senout, to vypadá na rozdvojení osobnosti; ale v podstatě je to nevychovanost. A vaši spolucestující si to přeberou ve velké většině (někdo třeba nezachytil začátek a nepochopil, oč jde) vám držej palce.

joshua*
hodnocení

0x

A to je důvod, proč je už nepouštím *smich* Když jsem chodil před půl rokem s berličkama a nastoupil do šaliny plné důchodců tak mě taky nikdo nepustil. Nebo když si venku nějaká stará babička normálně běhá a když nastoupí, tak dělá jak nemůže chodit. Tohle fakt nesnáším. *smich*

hodnocení

0x

Budtče stale takova jaka jste,delate to dobre.a prece se nenechate odradit jednou zakomplexovanou pani.Nekdy je dobre se ujistit pohledem, a dorozumivat se prez nej.Mne v mladi si zas vychtnala jedna stara pani,ze pry nevi jak u nas,ale ze v Lbc je dobrym zvykem poustet starsi sednout,vse by bylo vporadku,ale kdyz bylo plno k´jinych prazdnych mist,tak to nebylo opravnene.Ale pani si potrebovala schladit zahu na mladi.Tenkrat jsem vyjukana vstala a pustila ji.,bylo mi mene nez vam.Nebo zase kdyz mi bylo asi 25,tak soused slapal na kole kopec,ktery jinak nikdo nejezdi a lidi maji problem vyjit,v zime se dolu zase udrzen na nohou.ale pan Bayer ,tenkrat o 25 starsi,kdyby ho nevyjel,tak by asi nevim co,ale to jsem tenkrat netusila.vystaoupal na kopec a zrovna kousek od mych nohou mu spadla lahev na piti z kola.Rikam:Ja vam to podam pane...to si nedovedete predstavit jaky dostal zachvat,ze to umi z kola sam.Parchant neprijemnej,tak jsem ho pak celkove ignoprovala.To jsou komplexy.S tim se musi pocitat,ze se narazi na blby.

misulka*
hodnocení

0x

Zdravím,Kolikkrát jsem taky takto dopadla,člověk chce udělat dobrý skutek a ješte dostane vynadaný.Mně je teda 20 let. Lidi kolem 50 za staré ješte nepovažuji. Když vidím,že ten člověk je úplně nemohoucí tak ho pustím sednout.

Vždy si ale řeknu,až já budu třeba těhotná nebo až budu starší člověk ,tak pochybuji že by mně někdo taky pouštel sednout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]