Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat předčasný důchod

Od: veraaa odpovědí: 9 změna:

Prosím o radu, zda lze +- spolehlivě spočítat výši předčasného důchodu a výši standardního důchodu při odchodu v určeném věku, zda na to existuje někde nějaká aplikace. Ptala jsem se na OSSZ, ale říkali, že spočítat se to nedá. Je jen možnost o předčasný důchod požádat, a pak případně odmítnout, pokud by byl nízký výměr.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

1x

Lze důchod v roce 2012 spočítat s dostatečnou přesností. Musíte však znát souhrnné roční příjmy od roku 1986 do roku 2011, vyloučené dny, počet let pojištění ke dni vzniku nároku na důchod a počet dní do dosažení důchodového věku (za každých i započatých 90 dnů se důchod krátí).

Na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí si můžete stáhnout věkovou i důchodovou kalkulačku: mpsv.cz/...

Můžete požádat Českou správu sociálního zabezpečení o výpis dob pojištění z evidence ČSSZ, konkrétně o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. Tento informativní list obsahuje přehled dob důchodového pojištění, případně náhradních dob pojištění, uložených v evidenci ČSSZ a za dobu od roku 1986 obsahuje i přehled vyměřovacích základů a vyloučených dob.

lidus*
hodnocení

0x

penize.cz/...

odchod-do-duchodu.cz/...

Zkusila bych aspoň orientačně zde.

kolilo
hodnocení

0x

to jsem řešila i já před víc jak rokem.Výsledek byl takový,že z informativního listu sice zadáte údaje ale výsledek bude ve skutečnosti jiný než ukáže kalkulačka.Já jsem za odchod o rok dříve do důchodu přišla o 500 kč.Nepočítejte s tím,že vám na ČSSZ někdo poradí,to ani náhodou.Je dobře mít všechny dokumenty o studiu o zaměstnání a rodné listy dětí pohromadě jinak oni budou dohledávat a je to ztráta času.A přesnou sumu důchodu vám opravdu dopředu nikdo neřekne.

Musím se zastat referentek na důchodovém oddělení OSSZ. Počítání důchodů nejen že nemají v pracovní náplni, ale ani nemají k dispozici ty prostředky, jaké používá k výpočtu ČSSZ. Ta jediná je "oprávněná" vypočítat důchod a vydat rozhodnutí o jeho přiznání a výši. Všechny ostatní výpočty budou jen orientační. I přibližný výpočet je časově náročný a důchodářky na OSSZ to dělají pouze o své dobré vůli a po chvilkách, nebo až se zavře "pro veřejnost", tak místo spousty ostatní administrativy si k tomu sednou... Přesněji to opravdu nedokážou.

veraaa
hodnocení

Můžete ještě poradit: mamka není schopna ze zdravotních důvodů (nemocná záda a jiné nemoci starších) setrvat v současném zaměstnání (dělá sanitářku v nemocnici), navíc bydlí na ubytovně a na pokoji není sama (v 58 letech), čímž viditelně trpí a chřadne, domů se dostane jednou za měsíc na 2 dny. Domnívám se, že bude rozumnější ji "poslat" do důchodu a nějaký peníz navíc ji připlácet k penzi. Pokud by se jednalo o rozdíl jen 500 Kč, tak nemám problém.

Jak to nyní zařídit?

1) Má podat výpověď a o předčasný důchod požádat z pracáku?

2) Nebo přetrpět ještě pár měsíců, než se důchod vyřídí, v současné práci a o předčasný důchod požádat ze zaměstnání?

Co myslíte, že je lepší? Na OSSZ opravdu nemá valný smysl se dotazovat, neví, nebo nechtějí poradit, těžko soudit.

Nebo poraďte, u koho lze tyto informace za úplatu spolehlivě zjistit, napadlo mne, že by odpověď mohl znát daňový poradce (asi nedělají jen daně, ale i sociálko).

veraaa
hodnocení

Koukám na tu stránku odchod-do-duchodu.cz/... tady podobné služby nabízí, tak je asi vyzkouším.

Na to Vám opravdu nedokáže nikdo odpovědět. Není jednoduše možné říci, co bude lepší. Tyto situace nejsou jako matematika - 1+2 je víc než 1+1. Nárok na důchod se posuzuje za všechny odpracované roky, kdo může říci, jak se to v součtu projeví? Obecně bych řekla - čím déle vydrží v práci, tím líp. Ale pro někoho je opravdu lepší, když se zbaví stresu a za cenu nižšího důchodu má "pokoj".

Určitě si nemyslím, že by Vám nechtěli poradit, ale není možné se rozhodnout, co bude pro druhého lepší.

Daňový poradce nebo někdo takový Vám to bude schopen spočítat jakoby matematicky. Zřejmě mu vyjde to, co říkám já - čím déle v práci, tím líp. Po finanční stránce.

Jak by to vypadalo se šancí na invalidní důchod? Ať si promluví se svým lékařem, jak by to viděl - jeho posudek by byl u jednání důležitý. I kdyby dostala jenom první nebo druhý stupeň, zase by to pomohlo. Mohla by si třeba dovolit podnájem, odpočinula by si a měla by klid.

doplněno 05.03.12 17:48:

Panebože! Oni chtějí za výpočet 2400! To je hrozné. Rozhodně to nemohou spočítat líp a přesněji než důchodářky na OSSZ, které to na požádání udělají zadarmo.

veraaa
hodnocení

No je to pálka. Myslím, že u daňového poradce při jeho hodinové sazbě ale zaplatím shodně - počítám, že tak 2 hodiny nad dokumenty bude sedět.

Co na těch stránkách radí, dává smysl. Já například vůbec nevěděla, že záleží na každém překročeném čtvrtletí, že není dobré žádat o předčasný důchod nyní v březnu, ale třeba až v dubnu, nebo v červenci (podle výše uvedených stránek).

lidus*

veraaa já sice brojím proti podvodům ale jelikož je to v tomto státě naprosto normální, být já vaše máma tak jdu marodit třeba se zádama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]