Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podvody v zaměstnání

Od: kolacek odpovědí: 12 změna:

Mám kolegyni,která mi už více než rok ve spolupráci s vedoucí dělá ze života peklo,hraničící se šikanou.Celý rok jsem si dávala obzvlášť pozor,na její vykazování prac.doby.Nejenže pracovní dobu nedodržuje,což jí vedoucí toleruje,ale jde to tak daleko,že jsou dny,kdy nepřijde do práce vůbec,dovolenku si na to nenapíše,a ve výkazu práce na konci měsíce si to vykáže jako kdyby byla v práci.Vedoucí jí výkaz podepíše a tak to jede vesele dál.Mám teď sesbírané důkazy za celý rok a tak se ptám,zda to mám někomu ohlásit,komu a jak,abych sama sobě nezpůsobila ještě větší peklo.Díky za každou dobrou radu,Koláček

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mně se zdá, e v tom má prsty nesmrtelná teta Závist.

Nikde nepíete, jak a čím Vám ubliují, jak Vás ikanují. Co musíte snáet. Čím Vám znepříjemňují ivot v práci.

Jenom, e kolegyně nechodí do práce a vedoucí jí to toleruje.

Jaká koda z toho plyne Vám? Jistě máte kadá své úkoly, Vy jste v práci a to své si splníte. Ona v práci není a kdy si to udělá, to u Vás pálit nemusí, to není Vae věc. Ale udělat si to musí.

Tak o co Vám jde? Vy si své plníte, nekoukejte po ostatních, dělejte si to své a a si děvčata dělají, co chtějí. Z Vaeho dotazu vidím, e Vám tím neubliují, za nikoho to dodělávat nemusíte, take asi ani ta ikana ikanou nebude. Nedokázala jste ji formulovat. A pokud jen kolegyně není v práci a měla by být - to pro Vás není ikana, pokud nemusíte dělat svou i její práci.

Stmívá se nad královstvím, závist je smutek a splín,

závist je potutelná, číhá, je nesmrtelná...*bzum* Jaga.

martinaa*

Nevěřím, že by Vám nevadilo být v práci jako blbec do poslední minuty, když si jiný může odejít a napsat do výkazu, co chce. Nemusí to být nutně závist, jak ráda podstrkujete tazatelům s podobnými dotazy. Jednou jsou daná nějaká pravidla, tak snad platí pro všechny, ne? Nebo jsou si opět někteří rovnější? Jo, jiný si může dělat, co se mu zachce, protože chodí na kafíčko se šéfem, zatímco jiný maká jak ten vůl.

Mně by to tedy vadilo dost.

doplněno 22.02.14 21:05:

Amadee, já ale nikde nepsala, že bych potápěla někoho, kdo se má líp. Úmyslně jsem ani nepsala, co bych udělala, protože to (zatím) nevím. Kolegyně i "šéfovou" mám skvělé, neměnila bych.

Rozhodně by se mi to však nelíbilo - souhlasím s tím, že by se to mělo řešit se šéfem, a nikoli formou pomsty či nenávisti ke kolegyni. Je ovšem značně demotivující a frustrující, když někdo dřepět v práci prostě musí, protože nemá kamarádíčky na správných místech. I proto ve školce učíme děti, že všichni mají stejná práva i povinnosti, že jsou si všichni rovni. Snad tomu ještě nějaký čas budou věřit.

doplněno 22.02.14 21:39:

V tom případě si zcela rozumíme *placni*. Bohužel ve státním sektoru to bude pravděpodobně o dost horší, třeba na UP (mamka) je donášení na denním pořádku, a rozhodně to není jen kvůli tomu, že měl někdo na oběd o pět minut více, než ten druhý.

amadeus*

Vzdycky me na tom zaujme ten hloupy cesky pristup - nekdo se ma lip, tak ho musim dostat dolu na svoji uroven. Nebylo by lepsi misto donaseni a stezovani si poprosit sveho sefa o podobne ustupky? Pokud by to neslo, pak by se nikdo nedivil, kdyz budete nastvana, ale ani tak vam do toho nic neni. Ve vasem zamestnani jsou jista pravidla, ktera jsou jasne definovana smlouvou nebo pracovnim radem, ktery jste se zavazala dodrzovat, a to je to jedine, co by vas melo pri vykonu prace zajimat. Pokud neni kontrola ostatnich zamestnancu vasi zodpovednosti, nebo nezodpovednost kolegy neovlivnuje vasi praci, pak neni vhodne se k tomu jakkoli vyjadrovat. Udelat to samozrejme muzete, ale pak se nedivte, ze nebudete v kolektivu, nebo u sefa oblibena a pri nejblizsi prilezitosti vas nahradi. Pokud bych ja mel podrizeneho s timto charakterem, pak by to ve firme daleko nedotahl.

doplněno 22.02.14 21:35:

Pak se omlouvam, ze jsem z vaseho prispevku vyvodil neco, co jsem vyvozovat nemel. Nicmene doufam, ze chapete kam mirim, kdyz rikam, ze je lepsi snazit se dosahnout stejnych ustupku, jako maji jini, a nesnazit se primarne o to, aby byli ostatnim odebrany ustupky, ktere vy nemate.

to Babajaga-Bingo-ikana je asi v tom :"já musím být v práci a ona ne!"

ladaadal*
hodnocení

1x

Po právní stránce ti tu pár rádců poradí, vyznají se v těchto paragrafech, já jen poznamenám - s ještě větším peklem počítej. Pouze pokud by ještě vyšší nadřízený volil okamžité výpovědi pro kolegyni i vedoucí by ses problémům vyhnula. Záleží na tom, jak jste velká firma a jaké jsou celkově vztahy mezi zaměstnanci a vedením.

pacourek*
hodnocení

0x

Doporučuji tito dukazy předat šefovy vedoucí ale pozor aby tito dukazy neukazovy že jste je sezbýrala vy .jinak když zjistí že ano letíte vy

hodnocení

0x

Já bych neřešila to, co se mne netýká. Může se to obrátit proti Vám ve zlém a nevydržíte tam tuplem. Pokud Vám někdo dělá v práci z života peklo, to je naopak věc, kterou byste řešit měla. Ale ne tímto způsobem. To je můj názor.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Dělají ti ze života peklo? Čím? To jsi tu jaksi zapomněla napsat. To, jak a kdy tvoje kolegyně chodí nebo nechodí do práce a jak se vykazuje její docházka je věcí vedoucí a nikoli tvoje. Ty se máš starat pouze o svoji správně vykázanou docházku. Zřejmě strkáš nos do věcí, do kterých ti nic není a pak se divíš, že nejsi oblíbená. Pokud ti vztahy na pracovišti nevyhovují, tak vždycky můžeš zaměstnavatele změnit. Kdyby někdo neoprávněný strkal nos do mých věcí, tak mu taky udělám ze života peklo.

hodnocení

0x

Zajdi za tím vedoucím a řakni, že bys potřebovala jeden den volno na něco zařídit a že bys to ráda udělala stejně jako Tvoje kolegyně dne toho a toho, kdy nepřišla do práce a pak si to napsala jako když tam byla. Uvidíš, co Ti na to vedoucí řekne:))

iz*
hodnocení

0x

Řešte to, co se Vás bezprostředně týká, šikanu.

Mimochodem, v čem spočívá zmíněné peklo?

Docela mne zaujaly Vaše "důkazy", (jež pravděpodobně shraňujete v pracovní době): Jak víte, jestli vedoucí Vaši kolegyni nepověřila nějakou prací doma?

law
hodnocení

0x

Rozhodně takové situace hlásit.

Výlevy některých respondetů ve stylu: "Ty se máš starat pouze o svoji správně vykázanou docházku. Zřejmě strkáš nos do věcí, do kterých ti nic není." jsou naprosto zcestné a nesmyslné, z pracovní povinnosti každého zaměstnance plyne skutečnost, že má reportovat jakékoliv nesrovnalosti ve vztahu k firemnímu řádu, etického kodexu podniku, či legislativním normám. Obě vaše kolegyně se ve vámi popsané situaci dopouští hrubého porušování pravidel, které jednak ústí ve finanční i nefinanční rizika pro podnik a ničení podnikové kultury a jednak je silně nemorální. To, že firmy v ČR nemají zavedený whistleblowing system a oznamování podvodů se bere jako donášení na kolegy, je jen smutná skutečnost, která ve většině světa nemá obdoby. Proto radím nenechat si srát na hlavu a zamezit okrádání podniku, kde pracujete. Nahlásit bych doporučil přímému nadřízenému vaší vedoucí, který má povinnost řešit to s ní, pokud by s tím nic nedělal obrátit se na vyšší management, nebo inspekční orgány.

amadeus*

Vy jste asi doposud pracoval pouze ve statnich podnicich, ze? Ja napriklad mohu s urcitosti rici, ze v UK by to za donaseni povazovano bylo. Whistleblowing je urceny predevsim pro pripady, ktere jiste poskozuji firmu (od porusovani zakonu, bezpecnosti, sex.haraseni az po drobne kradeze. Samozrejme se muze nahlasit i to, co povazujete za "neprofesionalni chovani", ale kazdeho normalniho manazera bude v tom pripade zajimat pouze to, zda takove chovani poskozuje firmu. I kdyz jde o anonymni praskani, muze se to snadno obratit proti vam - obvykle to lide stejne vytusi)

Ja napriklad v kancelari prilis casto nejsem, na obede stravim klidne dve hodiny, se svym nadrizenym si klidne dam kafe a presto by si zadna stiznost nemohla obstat ani kdyby ji podali k vlastnikovi spolecnosti. Lide, kterym je tohle tolerovano, to obvykle vynahrazuji jinou hodnotou, kterou vy nemusite videt. Nelibi se mi, kdyz se nekdo snazi do firemniho kolektivu zanest zavist a donaseni, coz by podle vas melo byt spravne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]