Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nejspíš dám zaměstnavateli "Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem" dle § 56 odst. 1-b , zákona 262/2006Sb.
Podle odstavce 2 - § 56 mi přísluší právo na náhradu mzdy dle § 67 ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby.
S jakou délkou výpovední doby se uvažuje když jde o okamžité zrušení? A který § to popisuje?
Nedaří se mi to dohledat...
Děkuji
Dobrý den. Popisuje to § 67 : (1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, a zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr podle § 56, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.
doplněno 05.03.12 08:56:Aha, tam došlo letos ke změně, omlouvám se. Zkusím pohledat aktuální info.
doplněno 05.03.12 09:11:Takže opravuji. Je to takto: Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Pro účely náhrady mzdy nebo platu se použije § 67 odst. 3.
A to znamená toto:
(3)Pro účely odstupného se průměrným výdělkem rozumí průměrný měsíční výdělek.
Jenže tím mi neodpovídáte na otázku,
tohle jsem našel také, otázka pořád zůstává: "s jakou délkou výpovědní doby se uvažuje?"
Tak ještě takto: Pracovní poměr lze okamžitě skončit ve lhůtě 2 měsíců od vzniku důvodu pro okamžité zrušení (resp. ode dne, kdy jste se o důvodu dozvěděl) a tato úprava zůstává stejná jak v roce 2011, tak po novele od r. 2012. Lhůtu naleznete v § 59 Zákoníku práce.
§ 59 Zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr pouze do 2 měsíců ode dne, kdy se o důvodu k okamžitému zrušení dověděl, nejpozději do 1 roku ode dne, kdy tento důvod vznikl.
Pokud ani toto nepomůže, pak jistě poradí někdo jiný. Pěkný den.
Výpovědní doba činí dva měsíce, pokud zaměstnanec a zaměstnavatel nemají smluvně domluvenou výpovědní dobu delší. Takže náhrada mzdy by měla být za ony dva měsíce.
§ 51(1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná.
pro kapkanadeje:
neřeším lhůtu kdy mohu "okamžitě zrušit prac. poměr" to je průhledná, jednoduchá věc, řeším kolik toho odstupného mohu požadovat. Chápu pojem průměrný měsíční výdělek, ale né ten zbytek "za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby"
Mluvíme o OKAMŽITÉM zrušení prac. poměru, tak jaká pak výpovědní lhůta? Když výpověď je buď ze strany zaměstnavatele nebo dohoda zaměstnance a zaměstnavatele. OZPP je jiný právní pojem.
pro lesi2311:
píšete o výpovědi, okamžité zrušení prac. poměru je jiný právní pojem, já se s nikým nedomlouvám na ukončení prac.poměru. Já ho chci okamžitě ukončit protože nedostávám mzdu.
Pokud by byla výpovědní doba 0 měsíců (což logicky je když je to kamžité zrušení) pak by bylo odstupné nulové, přitom výňatek z § 56 odstavec 2:
"(2) Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy"
Výpovědní doba není 0 měsíců, nýbrž dva měsíce. V případě okažitého zrušení PP máte nárok na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu 2 měsíců, i když PP neskončí výpovědí.
No samozřejmě. Při okamžitém ukončení není výpovědní doba, ale přísluší náhrada mzdy za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Výpovědní doba je v zákoníku práce určená na dva měsíce. Čili skončíte okamžitě, ale náleží vám náhrada za dva měsíce, které odpovídají výpovědní době.
doplněno 05.03.12 11:43:Poslední odstavec:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.