Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předvolání k podání vysvětlení

Od: standa1* odpovědí: 9 změna:

Zdravím všechny!

Ve čtvrtek mi přišla klasická modrá obálka s předvoláním k podání vysvětlení dopravní nehody v centru prahy .Nejdříve jsem to považoval za kanadský žertík,ale dispečer na policii mě vyvedl z omylu.

Ůdajně mělo moje auto způsobit dopravní nehodu v Praze (byla tam uvedena moje SPZ) dokonce se mám dostavit i s autem na služebnu.

Podotýkám že daný den jsem v Praze vůbec nebyl,a moje auto vidělo naše hlavní město naposledy někdy před 5ti lety.V práci jsme z kamerového systému stáhli záznam za celý den a auto stojí na parkovišti před firmou.Bohužel na kamerách není poznat spz.

Je možné že např. špatně přečetli spz z kam. systému v Praze? Na předvolání sice je nějaký lístek k náhradě mzdy zaměstnavateli,ale o náhradě OSVČ nic,ani o proplacení cesty autem do Prahy (100km jedna cesta).Policista který má na starost tento případ neustíle není na tel.,není možné ho kontaktovat.

Je možné aby technik policie si přijel prohlédnout auto ke mě?

Mám z toho docela blbej pocit...jak je tohle vůbec možné...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Stando, nejdříve bych doporučil klid. Nijak se nestresovat.

Snažil bych se jim sdělit písemně, že jde asi o omyl, neboť máte záznam kamerového systému a svědectví osob, že jste nemohl být v Praze v onen den. Dále mám na tento den sjednáno několik jednání, které nelze odvolat.

Začal bych větou (trošku upravenou)

"" Podání vysvětlení v předmětné věci činíme písemnou formou a v této souvislosti se odkazujeme na ustálenou judikaturu v této věci, jmenovitě na rozsudky Nejvyššího správního soudu pod č.j. 5 As 37/2006-67 ze dne 11. 9. 2007 nebo rozsudek pod 1 As 32/2008-116 ze dne 5. 6. 2008.""

zdroj citátu: internet, JUDr Beran.

standa1*
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající opověď,ale nechci dělat ze sebe jak se říká "šprajcáka" nicméně máte asi pravdu,dns večer jsem mluvil s "právem" znalým člověkem který mi poukázal na skutečnost např.-v Praze "někde " se stane dopravní nehoda od které viník ujede,poškozený si ale pamatuje jen část SPZ a vyšetřovatel na základě tohoto pzve xxx majitelů vytipovaných aut na prohlídku,zaráží mě to že ta prohlídka se bude konat až za 3 neděle *nevi* do té doby má vlastně ten viník nehody možnost dát si do kupy auto...

Další věcí je to, že dosud mi nikdo,ani státní správa ,neupřesnila způsob jakým je možno žádat o náhradu ušlé mzdy a "projetých phm" pokud jsem OSVČ...už jen z principu že mám někam cca 100km jet mě štve,protože je to pro mne defacto promrhaný den který mi nikdo nezaplatí...

doplněno 04.03.12 00:48:

To že se policejnímu úředníkovi který má případ na starosti nemůžu dovolat,ani ho jinak kontaktovat neberu v potaz...*zed* buď není ve službě,nebo čerpá náhradní volno, a poslední verze dispečera byla že neví kd přijde do práce protože má zdravotní prblémy... tak já nevím kde žiju...Kocourkov hadr...*kafe*

doplněno 04.03.12 00:58:

Myslím že standartní odpovědí živnostníka by bylo...- tohle bych si v životě nedovolil...přijdu o kšeft,zákazníka,a čeká mě pracák a splácení dluhů...,bohužel státní správu to jaksi míjí...*bzum*

doplněno 04.03.12 01:09:

Omlouvám se za drobné překlepy a vynechaná písmenka..protože s policií mám osobně co dělat poprvé tak jsem to zřejmě s tou oslavou přehnal...*hi*

standa1*
hodnocení

Tak po několika telefonátech mi bylo sděleno že tedy nemusím až do Prahy ,ale že si to vezme na starosti bližší oddělení dopravních nehod..Po 1 telefonátu z Di Benešov je najednou už 3 týdny klid na bojišti...

Tak teď nevím jestli u baráku nezastaví zásahovka a neodvedou mě v klepetech *smich* protože v dopise bylo uvedeno že v případě že se nedostavím budu předveden *vezen*

jiri99*

Mě se stalo něco podobného. Nekdě v Břeclavi či kde se asi taky něco stalo a chtěli, abych se z Olomouce /cca 130 km/ přijel ukázat. Odmítl jsem to, policajti ještě ten den přijeli, koukli se na auto, jestli není nabourané a zase odjeli. Byli z olmiku, takže necestovali přes půl republiky.. Nějaký svědek nehody prý řekl mou spz. Vtipné mi na tom docela připadlo, když byl volající policajt z Břeclavi nepříjemný jak sviňa, že nechci přijet. Když mi přijeli to auto zkontrolovat, bylo totálně zasněžené sněhem, jasně viditelné, že se s ním už pár dní nejelo. Vše dopadlo pro mě dobře.

coop*
hodnocení

0x

Omyl ze strany PČR to samozřejmě může být. Každý je omylný. Pokud jde o prohlídku auta, pak pochybuji, že by někdo za vámi jezdil, ale možná by se dalo dohodnout, že by auto prohlédli místní policisté někde ve vašem okrese. Nárok na to určitě nemáte.

standa1*
hodnocení

A co náhrada za cestu a ušlý výdělek? *hi*

solenza*
hodnocení

0x

Mě taky jednou přišlo předvolání k podání vysvětlení poštou. Bohužel jsem ale nebyl doma a tak dopis zkončil uložený na poště. Ale ani tak jsem neměl čas dojít na poštu a zjistit, o co se jedná. Bylo to předvolání od policie k podání vysvětlení. Asi za 4 dny mi někdo volal, představil se jako policista, jméno už nevím. A řekl mi, proč jsem se nedostavil k podání vysvětlení. Já mu povídám, k jakému vysvětlení. A on, že mi poslal dopis. Já že mi nic nedošlo. Až po chvíli jsem si vzpomenul, že něco leží na poště a tak mu to říkám. Ptal se mě na moje vysvětlení k případu. Nakonec se mě zeptal na celou adresu, rodné číslo aby skutečně věděl, že to jsem já a nakonec řekl, že to tedy vyřešil takhle po telefonu, a že tam jezdit nemusím. Když jsem pak šel na poštu pro dopis, bylo tam uvedeno, abych se dostavil k podání vysvětlení na danou adresu asi 3 den po doručení dopisu. Dopis byl asi 10 dnů. Takže docela šibeniční termín. Z mého příběhu plyne, že nic není horké, jak vypadá. On Vám sám zavolá, pokud na bude potřebovat Vaše svědectví, takže se určite ozve a není potřeba na něho hledat kontakt a stresovat se. Jinak ať to dobře dopadne. :)

standa1*
hodnocení

ono nejde o svědectví,jsem tam uveden jako účastník dopravní nehody...sice vůbec nevím jaké,ale jako svědek předvolán nejsem..a dokonce chtějí vidět auto...*sok* teda nevím jestli tam vůbec ještě dojede...*modla*

solenza*

Pokud chce viděl Vaše auto, tak já bych mu napsal, že jsem v současné době ve špatné finanční situaci a ať mi předem pošle peníze alespoň na cestu. Jinak že se tam s autem nemůžu dostavit, neboť nemám na PHM. Poslal bych mu to mailem s číslem účtu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]