Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dělá ČOI kontroly i o víkendu?

Od: reklamaceacoi odpovědí: 33 změna:

Dobrý večer,

mamka si zakoupila bohužel u vietnamců boty. Po mém poučení po nich chtěla paragon, který ji sice s problémy nakonec vystavili. Po dovu měsících má zlomený podpatek. Mamka tedy byla boty reklamovat a ietnamec se ji vysmál, že ji reklamaci nevezme a neuzná, že to její chyba. Moje mamka si nechá srát na hlavu, takže tam jdu zítra já. Předpkádám, že se budou opět trhat. Mě nedělá problém dovést až k soudu (už jeden spor jsem vyhrálú, ale chci se zeptat na jednu věc. Je mi jasné, že pokud prodejce odmítne reklamaci převzít, tal porušuje zákon a ČOI ho může pokutovat..tady je, ale problém. Nemám s ČOI i z doslechu moc dobré zkušenosti (pořád tam pracují lidé, kteří jsou úplatní apod.) a nemůžu se soudit, když nemám od prodejce doklad o zamítnutí reklamace. K tomu, aby mi prodejce převzal zboží budu nejspíše ,ale potřebovat asistenci ČOI, která může obchodníkovi udělit pokutu (většinou pokud vůbec něco udělí,tak je to jen na zasmání - proto je tu takový bordel). Jenže by mě zajímalo, jestli jezdí vůbec na kontroly i o víkendu? A navíc prodejce se za asistence ČOI může začít chovat jinak a reklamaci převezne bez problémů..Jak docílit vůbec toho, aby nepoctivý prodejce dostal pokutu?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

2x

Máte mylnou představu o práci České obchodní inspekce. Oni opravdu nejsou od toho, aby na zavolání přijeli, když máte v obchodě nějaký problém. Nejsou ani oprávněni řešit reklamace - když neuspějete u obchodníka, tak vás odkáží k soudu.

ČOI provádí kontroly podle plánu kontrol. Pokud jim občan pošle podnět, podle časových možností tu prodejnu zkontrolují - ale může se stát, že v faném okamžiku žádné pochybění nezjistí.

V daném případě bych se možná připojil k radě, která zde zazněla, obrátit se na živnostenský úřad.

reklamaceacoi
hodnocení

Ano vím, že nejsou oprávněni řešit reklamaci, to po nich samozřejmě nechci. Já opravdu vím, jak mám poostupovat dále, jenže obchodník mi nevystavil reklamační protokol (nevzal věc ani do reklamace). A tady došlo k pochybení a toto řeší ČOI. Tak, aby tam mohli udělat šetření, tak je potřeba něco nakoupit, užívat to a pak reklamovat. Doklady oni vystaví sice po blbých kidech, ale vystaví..Tady jde o to, aby vzali rovnou použitou obuv a s tím šli do obchodu ji reklamovat..kontrolním nákupem podle mě nic nezjistí..

Zeptal bych se prosím, co v tomto případě zmůže živnostenský úřad?

buss
hodnocení

1x

Když tam jdu, tak musím počítat, že to není žádná kvalita, tomu odpovídá i cena. Stěžujte si na živnostenském úřadě,

reklamaceacoi

Pořád dokola..Boty tam koupila mamka, už se stalo. To se opravdu každý nechá ojebávat v ČR? No nevím co by mi na živnostňáku pomohli..Zrovna ten důvod, který uvádím má řešit ČOI, respektive je oprávněna udělit pokutu.

hop®
hodnocení

0x

Skrytá kamera? Černé ovce? ...

reklamaceacoi
hodnocení

Točit to určitě budu, jen mi celkem vadí mediální masáž v případě nějakých problémů..Jak jsem nedávno slyšel Drábka v pořadu Mátre slovo, že stačí nahlásit zaměstnavatele, který nutí lidi podeisovat dohody a on to nechá prošetřit, tak jsem se musel jen smát..Ono jedna věc je ta krásná omáčka, kterou slýchávám či si čtu, že když má občan nějaký problém, tak se může obrátit tam či onam..Jenže mé zkušenosti ze života jsou takivé, že když se někde obrátím,tak mě mají těžce v paži..Případ prošetří, ale neshlédají žádnou chybu..Jednou jsem využil služeb insopektorátu práce a ČOI a opravdu člověk se nestačí divit..Proto už mám obavy z toho, že zítra budu na ČOI volat a tam mi řeknou, žýe v sobotu určitě žádnou kontrolu neudělají..Takže to ai natočím a na ČOI pošlu..

coop*

Taky si myslím, že ČOI nedrží hotovost o víkendech a svátcích, aby na zavolání mohla rychle naskákat do aut a tvrdě zakročit u každé nesrovnalosti v rámci reklamačního řízení. Zkuste se s nimi domluvit na "akci" během týdne, to by snad mohli vyhovět.

reklamaceacoi
hodnocení

No a to je právě ten bordel co popisuju. V TV v různých pořadech se hezky patřiční lidé z patřičných míst chvástají, že vše stačí jen hezky nahlásit o ni to prověří..Realita je pak úplně jiná..Viz. naposledy máte slovo o těch hnusech potravinácha co nám tu prodávají. Bylo hezky razeno, že pokud se setkáme v obchodě s přelepeným datem spotřeby u potravin anebo nějakým dalším závažným prohřeškem ze strany prodejce, tak nemáme váhat a máme volat státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Jenže realita je taková, že jaksik pracují jen omezeně..Pokud se s něčím setkám v sobotu,tak v pondělí už to tak nemusí být (aspoň u těch potravin). Podle mě jsou to úplně zbytečné instituce..Myslím ČOI, inspektoráty práce, ČTÚ apod. V případě porušování zákjona se stejně hraje všude jen na prachy..Tak hlavně pokud mi nevyhoví,tak to je krásný návod pro další prodejce..Když nepřevezmou reklamaci, tak se jim absolutně nic nestane..Já se nemůžu ani soudit s prodejcem, protože toto je v kompetenci ČOI. Já se můžu soudit až v případě, že mám v ruce papír, kde mi zamítli reklamaci.

askmenow*

A co plánujete s natočeným materiálem udělat?

Jinak myslím, že to nefunguje tak, že ČOI pojede kam a kdy chcete vy. Můžete jim to nahlásit a oni mohou provést kontrolu... Ale nevěřím, že tam budou běhat s vámi.

A mimochodem, opravdu si za ten zlomený podpatek nemůže maminka sama? Nechci rýpat, ale lidé jsou někdy nekritičtí k sobě a svým blízkým, obzvlášť, když je poblíž "zlý cizinec", na kterého to mohou hodit.

reklamaceacoi
hodnocení

"A mimochodem, opravdu si za ten zlomený podpatek nemůže maminka sama? Nechci rýpat, ale lidé jsou někdy nekritičtí k sobě a svým blízkým, obzvlášť, když je poblíž "zlý cizinec", na kterého to mohou hodit."
Opravdu nemůže. Po necelých dvou měsících ji částěčně prasknul. Pokud vím, tak je v zákoně i něco takového nebo jsem to minimálně slyšel, že kupující by měl reklamovat zboži už při náznaku vady. Protože pak je už pozdě pokud to rklamuje až v době, kdy je vada už hodně rozjetá..Nezlobte se, ale právě takové názory jaké jste pospala lidi od reklamcí odrazují a prodejci si spokojeně mastí kapsy..Ano obchodníka snad vytrestá, že už si tam nikdy boty nekoupí, ale je x desítek tisíc dalších zákazníků, kteří si tam boty koupí..A to, že obchodníci zkoušejí trpělivost zákazníka je bohužel velmi velmi časté..Viz. třeba slavný A3 Sport..Zamítání reklamací jak přes kopírák..Jim se prostě vyplatí v jednom případě z 10 vrátit peníze + zaplatit znalecký posudek než všem 10 vrátit peníze..Mají to dobře spočítáné..Jenže bohužel v ČR si lidi velmi málo hají svá práva..JE to složitostí systému,nedostatkem peněz, nedostatkem sebevědomí či vůle apod..Nejde o těch blbých 350 kč ale o princip..Protože pak to dělá opravdu každý..

askmenow*

Omlouvám se, ale s touto částí: "ale právě takové názory jaké jste pospala lidi od reklamcí odrazují a prodejci si spokojeně mastí kapsy" nemohu souhlasit. Nemyslím se, že bych kohokoli od reklamace odrazovala, sama také reklamuji věci, které mají vadu a vím, že je důležité, aby to lidé dělali. Bohužel také vím, že spousta lidí reklamuje nesmysly, vady, za které si skutečně může sama, proto jsem se zeptala.

hodnocení

0x

Člověk si musí v první řadě uvědomit, že ty vietnamské škrpály nic nevydrží. Ano, jsou levné, ale na úkor kvality. Přesto si je kupuji také. Před časem jsem viděla v Globusu podzimní dámské polobotky, jak sen. Když jsem je ale otočila a uviděla cenu: 2.950 Kč, bylo po nadšení. Proto si opravdu kupuji boty u Vietnamců, i když bych ráda nějaké pěkné a trvanlivé. Ale vím, co si mohu, či spíš nemohu dovolit.

U vietnamců pokaždé požaduji paragon. Jde to těžko, ale nakonec dají. Měla jsem 2 x problémy: pokaždé mi zimní boty praskly vodorovně přes celou podrážku, obě boty a tam, kde se chodidlo při chůzi ohýbá. Zkoušela jsem výměnu. V prvním případě jsem neuspěla a na hubatou vietnamku jsem opravdu neměla. Po čtyřech neúspěšných návštěvách mi nezbylo, než resignovat. Ve druhém případě mi vietnamec boty vyměnil, vadu uznal, vybrala jsem si jiné. Mám je už 2 roky a drží dodnes. Peníze by ale nevrátili nikdy a za nic na světě. Když tak jiné zboží. Ale nesmí se člověk dát.

S ČOI mám velice špatné zkušenosti, myslím si, že se vietnamců bojí a jsou na ně krátcí. V obou případech jsem totiž ČOI psala, žádala o radu, uvedla adresu prodejny i kopii paragonu, ale nikdy jsem jim nestála ani za odpověď. Asi tam jen kynou v kancelářích, jak bývá zvykem.

Úplně nejlepší kup jsem udělala před lety v jednom městě daleko od domova. Byla jsem tam služebně, v zimě, začalo mi téci do boty. Co teď? Lidé mi poradili second hand se zahraniční obuví. tam bylo bot. Vybrala jsem si krásné kožené vínové kozačky na nízkém podpatku, minimálně nošené a stály mě DVACKU. Užila jsem je pak spoustu let!:)

doplněno 03.03.12 07:22:

A pochybuji, že ČOI bude dělat kontroly o víkendu. Mám tu zkušenost, že u nás je nedělá ani v pracovní dny. Jaga.

reklamaceacoi
hodnocení

"S ČOI mám velice špatné zkušenosti, myslím si, že se vietnamců bojí a jsou na ně krátcí. V obou případech jsem totiž ČOI psala, žádala o radu, uvedla adresu prodejny i kopii paragonu, ale nikdy jsem jim nestála ani za odpověď. Asi tam jen kynou v kancelářích, jak bývá zvykem."
Mo to je naše země..Desítky zbytečných institucí, kterým je ten koho mají chránit u prdele..Stát a lidi se bojí cikánů, tak je necháme dělat bordel. ČOI se bojí vietnamců tak je necháme tak krásně hezky šidit a nedodržovat zákony, ale zničímé poctivé české malé prodejce..mohl bych pokračovat..
Opravdu na ČOI nikdo nebral telefon..

hodnocení

0x

V první řadě bych doporučil nekupovat boty (a elektroniku) u Vietnamců a když už je z nějakého důvodu u nich koupíte, nečekat, že něco vydrží. Můžete sice narazit na slušný kus, ale to je spíš výjimka. Co se týká ČOI, nemám s nimi vlastní zkušenost, ale pochybuju, že tam s vámi na hvízdnutí poběží. Zvlášť o víkendu.

doplněno 03.03.12 08:34:

Záznam ze skryté kamery Vám k ničemu asi nebude. Nejvýš ho můžete za dlouhých zimních večerů promítat známým. A doufat, že na Vás příslušný Vietnamec nepodá oznámení, že jste ho natáčela bez jeho svolení (což se podle zákona nesmí).

blackflamesiczi*

magdon: Na slusne kusy narazite bez problemu, chce to trochu o jejich obchodovani neco vedet, vietnamci v CR jsou neco jako ukrajinci samy si zbozi do CR nevozi to zarizuji cinani (na prvni pohled poznate rozdil ale nikdy nejsou u nejakeho stanku ale na velkoobchodech) a vzhledem k tomu ze vse se dela v cine tak vozi i kvalitni obleceni s atesty a na urovni ale vietnamci kupuji to levne treba triko za 5 korun jeans za 30,- a podobne. A pokud chcete vedet jak se nim dari zkuste nekdy zajet do velkoobchodu (nemyslim sapu to je spise trznice) a dojem z autem za milion tam opravdu neudelate*smich*

reklamaceacoi
hodnocení

V první řadě bych doporučil nekupovat boty (a elektroniku) u Vietnamců a když už je z nějakého důvodu u nich koupíte, nečekat, že něco vydrží.

Děkuji za doporučení, ale už se stalo (mé matce)..Toto, ale opravdu není přemdětem otázky. To je jako, kdyby mi někdo řekl, že se mu pokazila televize a já mu řekl, že se nemá co divit, když si kupuje čínský výrobek..Zamyslete se kolik toho máte Vy doma z Číny..Opravdu mě fascinuje, že tady každý píše, že přece od zboží ód vietnamce nemohu čekat zázraky..Vím, že nemohu, ale znovu píšu, že možnost reklamovat zboží a povinost převzít reklamované zboží se vztahuje na každého prodejce..Ať je rus, cikán, vietnamec apod. To je jako, kdyby jste řekl cizincovi, který by si Vím postěžoval, že taxi bylo drahé, že co čekal, když si sednul v Praze do taxíku..Opravdu se nedivím ,že češi tak málo řeší věci soudně..Protože vždycky si to nějak zdůvodní a je to pro ně jednoduché..

áznam ze skryté kamery Vám k ničemu asi nebude.

Záznamy se u soudů používají dnes a denně..

blackflamesiczi*

tak si to trochu opravce u vietnamcu kupujete LEVNÝ čínsky vyrobek , jinak z cinany obchoduji uz hezkejch par let a vim co maji v nabidce a to co koupite u vietnamcu je pordadna kvalita

majsterjoe*
hodnocení

0x

Nechci se hadat, ale neprijmuti k reklamaci neni zadny duvod proto, aby to resila COI.

Ta s tim nic neudela. Nebavme se o vietnamcich, V obchode pokud vam neuznaji reklamaci, tak jedine co muzete je obratit se na znalce a pak s tim jit k soudu.

reklamaceacoi
hodnocení

Ano je to důvod pro ČOI..Pokud by dělala to co má...

§ 19

(1) S výjimkou případů, kdy je k provedení opravy určena jiná osoba, 13) je prodávající povinen přijmout reklamaci v kterékoli provozovně, v níž je přijetí

reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaného zboží nebo poskytovaných služeb, případně i v sídle nebo místě podnikání. Prodávající je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání, případně písemné odůvodnění zamítnutí reklamace. Tato povinnost se vztahuje i na jiné osoby určené k provedení opravy.

Přímo ze stránek zabývající se reklamacemi..

Co můžu dělat, když prodejce mou reklamaci nepřijme nebo odmítne?
Prodejce musí věc přijmout do reklamačního řízení a vystavit o tom písemné potvrzení. Pokud tak neučiní, můžete se obrátit na Českou obchodní inspekci, která mu za porušení zákona může uložit sankci.

reklamaceacoi
hodnocení

Tak dneska jsem tam byl osobně. Vietnamka mi to odmítla převzít s tím, že na podpatky se reklamace nevztahuje. Důrazně jsem ji vysvětlil, že reklamaci musí podle paragrafu § 19 zákona o ochraně spotřebitele převzít. Opět mi sdělila "podpatky nemuset reklamovat". řekl jsem ji, že není ve vietnamu, ale v ČR a má se řídit zákony ČR. I kdyby se reklamace na podpatky nevztahovala, tak prodejce je povinen převzít reklamaci a vystavit reklamační protokol. Na ČOI jsem se samozřejmě nedovolal..Prostě opravdu zbytečné instituce.Já se ani nedivím, že se tady takovým hajzlům všeobcně daří..Žádné pokuty, žádný stres..Stačí podmáznout správné lidi a hezky se jede dál..Jsem zvědav jak uspěju v pondělí..

blackflamesiczi*

to je komicke, koupite si veci u vietnamcu a cekate ze dostanou pokutu*smich* v praze a brne funguji vietnamske a cinske velkoobchody kde se toci nacerno desitky i stovky milionu denne a doklad tam nedostanete a urednici tam nejdou(myslite ze o tom nevi?) a vy budete chtit pokutu pro vietnamce na zivnostak kterej bude za mesic neplatny a budou ponikat na dalsi

doplněno 03.03.12 21:46:

jinak proc by se jim nedarilo kdyz tam nakupujete*zed*

reklamaceacoi
hodnocení

Nekupoval jsem tam já..Já bych tam nekoupil ani ponižky..Takovou pakáž na tržnicích opravdu nepodporuju...je bohužel chyba, že lidi ano..

" to je komicke, koupite si veci u vietnamcu a cekate ze dostanou pokutu "

To je jako kdyby jste mi odpovědel, že je komické čekat od revizora pokutu, když chytne černého pasažéra..

Proboha vzpamatujte se..Existue tady nějaký zákon..V9m, že je to bohužel v této banánové republice cár papírů..Ale pokud někdo zákon nedodržuje, tak by měl být sankcionován..To, že tady zrujnují jen malé prodejce na úkor těch neslušných grázků je všc druhá..

"jinak proc by se jim nedarilo kdyz tam nakupujete"

jinak proč by se nedařilo obchodům, když tam nakupujete a prodávají jeden vedle druhého bez vyjímek zkažené zboží..To je se vším..Každopádně jedna věc je někde nakupovat..Výrobek si kupujete i se zárkou, která zvyšuje cenu zboží. Je na mě, kde si zboží zakoupím. Jenže jaksik prodávající by měl dodržovat zákon..To, že se tady celkem podivujete nad věcí kterou vůbec neřeším mě velice udivuje.. ..Opravdu psát, že když si něco koupím u vietnamců, tak nemám čekat zázraky jsou úplně mimo mísu..KDe myslíte, že se vyrábí 99 % třeba elektroniky, kterou poižíváte?Byl by jste v klidu, kdyby Vám nepřevzali reklamaci televizoru s odůvodněním, že na obrazovku se reklmamace nevztahuje?

coop*

Myslím, že to už trochu přeháníte. Označit šmahem všechny trhovce jako pakáž, je odvážné. Jak byste pak označil ty, kteří tam chodí nakupovat? Když někdo nakupuje zboží za zlomek jeho reálné ceny, tak musí být obezřetný a s jistým rizikem musí počítat - buď je zboží kradené nebo méně kvalitní, případně nebyly zaplaceny nějaká cla a daně.Vietnamci na tržnicích tady často nahrazují charitativní organizace pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva. Možná právě proto je stát k nim nepatrně benevolentnější, než k Čechům. Jinak nezbývá, než Vietnamce obdivovat. Na úřadu práce a na sociálce je nepotkáte (Čechů se tam potlouká půl milonu), o jejich pracovitosti nelze pochybovat a jejich děti patří k nejúspěšnějším studentům od základní školy až po univerzity.

reklamaceacoi
hodnocení

Pořad dokola se tady řeší úplně něco jiného..I kdyby bylo zboží za 10 Kč, tak záruka je 2 roky! Prodejce jednoznačně porušil zákon a mě jen zajímá, jestli někdo nemá zkušenosti jak ČOI řeší tyto případy. Už jsem zjistil, že o víkendu jaksik nefungují.

Ano Vietnamce je třeba obdivovat, jsou šikovní a vedou v obchodu s drogami. Nechci se ,ale tímto dostat mimo téma. Tady nejde jen o vietnamce. Může se V8m to stát i v jakémkoliv jiném obchodě. Opět můžu uvést příklad. Zakoupíte si levně mobil s nějakého mobilu, mobil Vám nepřijde a jediné co se od každého dočkáte za odpovědi bude, že se přece dalo předpokládat, že ten mobil za tu cenu nedojde, že se jedná o podvod..

artik*

přijmout reklamaci" nemusí" :D , rovnou může reklamaci zamítnout ,ale musí vám to dát na papíře . I tak je vám to k ničemu . ČOI mam na prodejně 3x za rok ( jen tak náhodou ) ,vždy zdržují cca 3 hodiny . provedou kontrolní nákup a když je vše ok pokračujou v kontrole . ( označení zboží ,návody, ceny )

reklamaceacoi
hodnocení

Ano, jenže mi nevystavili i ten papír (reklamační protokol), který je pro mě směrodatný v dalším postupu. Když budu mít ten papír, tak budu boty dávat k soudnímu znalci. Pokud vietnamci nebudou akceptovat ani znalecký posudek, tak budu věc řešit soudně. Jenže mě nevystavili i ten reklamační protokol a to je věc, kterou kontroluje ČOI.

blackflamesiczi*

jinak pracovitost je super , spolehlivost take, urady k nim nechodi skoro vubec, ale k cechovy jdou vzdy, kvuly tomu jsem zavrel jeden obchod z oblecenim protoze jsem v tom meste byl posledni cech a kontroly porad

A s tim ze jim na tom obleceni staci malá prirazka to je logicke kdyz zadnej neni platce a vietnamci staci 50% rabat a ja kdyz budu delat to same tak po zaplaceni dph a vsecho kolem jsem na par korunach zisku.

Vietmanci nejsou ani solidni obchodnici ale z cinanama jsem nadmiru spokujen solidni , spolehlivi a jedine - je ze jsem od nich nikdy nevidel doklad

askmenow*

Já zase nemám ráda pakáž, která hází všechny do jednoho pytle, ať rasových či jakýchkoli důvodů. Když se tak oháníte zákony, dejte si na ně sám pozor.

reklamaceacoi

Tak potom doporučuji kandidovat na post ministryně pro lidská prává a národností menšiny. Tam můžete chránit tyto velice slušné a diskriminované občany, tak jak to dělala Džamila s Kocábem..

martinaa*

Pácáte nesmysly a ještě jste docela agresivní a obhroublý. S Vámi opravdu musí být radost jednat. Chudáci Vietnamci, na které si hodláte došlápnout. Taky je nemám obzvlášť v lásce, moc u nich nenakupuji a vždy ke mě byli slušní. Že prodávají podřadné výrobky sloužící max. na pár měsíců, ví snad každý, a když u nich někdo nakoupí, musí s tím počítat. Ještě jsem fakt neslyšela, že by někdo uplatňoval reklamaci u Vietnamců.

Nechala bych mámu, ať si to vyřeší sama. Příště bude chytřejší, peníze za boty byly jistě také její a snad je dospělá. Kdyby to byl obchod s obuví, kde odstanu řádný paragon a záruční list, jistě bych jednala stejně. Ne tak v případě Vietnamců, kde všichni vědí, jaká je životsnot výrobků, bot obzvlášť.

askmenow*

Na Vaše doporučení jistě dám, je zcela zřejmé, že politice rozumíte skutečně zevrubně.

hop®

Že Vám tahle neregistrovaná stěžovatelka ještě stojí za komentář... ;)

askmenow*

Pokud to bylo na mne, sama se vlastně divím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]