Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vdovský důchod a nezaopatřenost dítěte?

Od: niko321 odpovědí: 4 změna:

Me dceri je 13,5 roku, jiz 12 let pobirame vdovsky a sirotci duchod. Zajima mne, zda ja budu vdovsky pobirat do 15ti let veku ditete, nebo dokud bude studovat?...Dcera je nyni misto v 8. tride jiz na viceletem lyceu, kde bude dalsich 6let, tzv. bude studovat nepretrzite do 18ti let.

Bud tedy pobirat vdovsky duchod az do ukonceni jejiho studia?..Sirotci je jasne, to ji zustane, dokud nebude samostatne vydelecne cinna, ale ten vdovsky nevim...vsude se pise , ze mi nalezi, dokud je dite ezaopatrene...ale to je do 15ti let,nebo jak?..dekuji za odpovedi

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vdovský důchod sousedka bere i když její dcera studuje a má 18 let.

doplněno 02.03.12 12:25:

Je to nezaopatřené dítě, studuje.

niko321
hodnocení

Aha...ja se prave ptala jedne pani na socialce a ta mi rekla,ze vdovsky do 15ti let a sirotci dokud bude studovat...Takze vlastne nam zustanou oba typy duchodu. Dekuji

koblizek007*
hodnocení

0x

Budete vdov. důchod dostávat dokud dcera vevystuduje. Pokud tedy naše super vláda všechny důchody a příspěvky nezruší!*bum*

Dobrý den. Za nezaopatřené dítě se považuje dítě do skončení povinné školní docházky a poté, nejdéle však do 26 let věku, jestliže_ se soustavně připravuje na budoucí povolání (§ 12 až 15 zákona č. 117/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů), nebo
_ se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, anebo
_ z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.

Takže za nezaopatřené dítě lze považovat dítě až do 26 let, viz. víše a Vám by důchody měly zůstat oba.

doplněno 02.03.12 12:44:

Opr. - výše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]