Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej vlastních fotek

Od: nutt* odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

rádci mám takový dotaz. Jsem poloprofesionální fotograf. Fotím vše možné, mám za sebou několik svateb, akcí a různých akcí. Za 4 roky co se tímto zabývám s pořádným fotoaparátem mám zaarchivováno několik tisíc fotografií. Nyní bych chtěl některé zkusit prodat ale napadlo mne abych se potom nesetkal s něakými problémi se zákonem. Když například na fotce bude něčí dům, pole, traktor, pes, apod. můžu tyto fotografie prodávat? Nemluvím o fotkách ze svateb a akcí na které jsem byl obědnán ale o fotografiích kde zachycuji většinou přírodu nebo kulturu. Díky za odpověď. M. Marek

Prodej vlastních fotek

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jason22
hodnocení

0x
Ahoj Marku,
odpověď na otázku bohužel neznám, ale ta přiložená fotka je nádherná:)
Přikláním se k názoru, že by to nemělo vadit. Jediné porušení zákona v této činnosti, které vím, že bylo trestáno, bylo použití rodinné fotografie(žena, muž, dítě - bez jejich svolení) na billboard pro reklamu na tuším cestovní kancelář.

hm*
hodnocení

0x

Obávám se, že jen tak cokoliv prodávat nemůžete. Určitě to, podle mne, nesmějí být portréty apod., firemní loga, rozpoznatelný soukromý majetk jako např. rodinný dům, nějaký zvláštní stroj nebo zařízení (možná i výjimečný traktor) apod. Zvířata - no, s něčím Alíkem asi problém nenastane (už proto, že se to majitel ani nedozví), ale vítězného koně Velké pardubické jan tak nafotit a prodat nemůžete. Státní věci asi vesměs fotit a prodávat lze (např. hrady z venčí), přírodu. Stejně asi můžete fotit třeba malebnou vesničku, přestože tam lidi svůj dům v dálce mohou poznat. Jinak pokud znáte majitele objektů na fotce, zkuste se s ním nejdříve písemně dohodnout na podmínkách prodeje a případném podílu na zisku a pak můžete prodávat cokoliv.

Výjimkou jsou snad zpravodajské fotografie, které byste nafotil třeba při nějaké veřejné společenské události a prodal do novin.

Doporučil bych návštěvu nějakého serveru, který se podobnými věcmi zabývá.

fanda6
hodnocení

0x
Dobra rada, ani to nezkousejte, je s tim vic starosti nez z toho penez. Nejhorsi je prodavat fotky s lidma. I kdyz si Vas nekdo objednal, bez pisemneho souhlasu fotku prodavate s nevyporadanymi pravy tretich osob a pro komercni ucely je to pro kupujiciho nepouzotelne. PS: zabyvam se prodejem fotek do zahranicnich fotobank, fakt vim o cem mluvim. Pro laika, ktery prvoplanovite nepocital s tim, ze bude fotit pro prodej je mit vsechno osetrene dost problematicke. PS2: nemluvim o fotkach prirody, to ale komercne nikoho nezajima,takovejhle fotek jsou miliony. Jinak rada fotobanky zajimaji fotky lidi v ruznych situacich co vypadaji "normalne", styling nabytku a jidlo (proste to co v normalnich fotobankach neni)

jabraka*
hodnocení

0x

Prodávat foto své výroby můžeš,ale asi to bude chtít se přihlásit jako drobný živnostník a vést i evidenci nákladů a příjmů-prostě daňovou evidenci OSVČ.

hodnocení

0x
Klidne prodavejte..
Ono beztak v dnesni dobe prodej fotografii neni zrovna zadne terno, a to ani v pripade dost vyjimecnych fotografii se spickovym vybavenim.
Pokud na fotografii nejsou tvare osob, nedelejte si s tim hlavu. A i ty osoby za urcitych okolnosti na fotografii byt mohou..a nemusite mit k prodeji fotografie jejich souhlas.
fanda6
Panove, neradte blbosti, tohle fakt neni sranda, tady jde o minimalne desetitisice v soudnim sporu, kterej je dopredu prohranej

nutt*
hodnocení

Možná bych jen upřesnil že fotografie nechci prodávat z důvodu výdělku ale spíše z vnitřního uspokojení. Představa že si i jen malá skupina lidí koupí některou moji fotografii vytisknutou na plátno a pověsí někam na zeď mě těší. Mám fotky z Benátek, Rakouska, Maďarska, Slovenska, Francie, Německa a samozřejmě z ČR a přijde mi líto že se mi na ně jen tak "práší" na disku. Zkusím dát například na aukro tam bych snad ani nemusel mít že jsem drobný živnostník nepletuli se.

To si spousta lidí myslela taky a Finanční úřad je z tohoto omylu vyvedl :)

aukro.cz/...

aukcezahajena.cz/...

To je samozrejme Vase vec..
Nicmene jak jsem psal drive, je s tim vic prace nez uzitku..respektive zisku.
Na druhe strane, pri cene slusne foto vybavy to delat jen pro dobry pocit..to take cloveka brzo prejde. Ona ani ta digitalni fotka neni zadarmo, jak si casto lide mysli (vcetne naivnich amaterskych fotografu).

jamamba*
hodnocení

0x

Dobrý den, moje odpověď je trochu od věci, zkuste se podívat na stránky LEICA Gallery - jednou ročně vyhlásí soutěž jak pro amatéry, tak profesionály na volné téma a pak pořádají výstavu, určitě tyto akce dělají i další galerie -je to šance jak se zviditelnit, zjistit, jaký by byl o fotky zájem atd. A hlavně nic do toho, mimo fotek ,neinvestujete

nutt*
hodnocení

Na několika výstavách jsem již moje fotografie měl a pár se jich i prodalo. Několika profesionálním fotografům na výstavách se některé moje fotografie líbili. Soutěží se účastním ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]