Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat ohledně závěti.Mám 4 děti (15.13.5. a 2 roky),jsem rozvedená a bydlíme v baráku,který je můj.Chtěla bych napsat závěť v případě mé smrti,ale nevím co bude lepší.Jestli napsat vše na děti a nebo na jejich babičku (55let) s tím,že to mím dcerám po dovršení 18 let rozdělí.Nevím totiž,jak by děti poplatili veškeré poplatky za barák,kdyby se mi třeba za týden něco stalo.Stejně by děti museli k otcovi a barák by byl 16 let neobydlen?To by nsad ani nešlo.Tak jsem se chtěla zeptat co mám v této situaci dělat a co bude nejlepší.
A jestli i do závěti mohu napsat,že děti dávám do opatrovnictví k babičce?Jejich otec by si s nima asi neporadil,jenom by trpěli.
Moc děkuji za odpověď,Susan.
Dobrý den. O opatrovnictví musí vždy rozhodnout pouze soud. Nemusí být vyhověno vždy přání zůstavitele. Otec má v tomto vždy přednost před jinou variantou a pokud prokáže, že je schopen se o děti postarat, pak soud svěří děti do péče jemu a ne babičce. Vzhledem k tomu, že děti jsou nepominutelní dědici, tak napsat závěť na babičku není dobré řešení. Co se týče případného dědictví dětí, tam by byl přidělen opatrovník soudem, ten by opatroval pro děti zděděný majetek do jejich plnoletosti. Špatně se to takto formuluje, nejlépe je, poradit se s právníkem,či notářem ohledně tohoto problému.
Dobrý den, děti jsou ze zákona automatickými dědici, pokud je dům psán na vás, každé ze tří dětí dělí jednu třetinu, takže nemusíte nic psát. babička může zažádat o opatrovnictví. mohou - li se dostat zájmy dětí a otce do kolizní situace, může být soudem ustanoven jiný opatrovník.
Moc děkuji za odpověď.
A v případě,kdybych se ještě jednou vdala,tak by "manžel" měl též nárok na můj majetek v případě mé smrti?Jak se to pak řeší,když není napsaný v závěti?Nebo musím napsat novou závěť s tím,že majetek je jen na děti a manželovi pak nic nepatří?
Moc děkuji za odpověď...hezký den Susan Dřízgová.
Ano, pak byste musela napsat závěť pouze na děti, ve které jim odkážete majetek, který jste nenabyli v manželství.
doplněno 29.02.12 14:04:Pro tazatelku.
doplněno 29.02.12 14:08:Manžela musíte ze závěti vyloučit, jinak by dědil spolu s dětmi. V dědictví nehraje roli společné jmění manželů, tam by dědil manžel ze zákona.
doplněno 29.02.12 14:14:V závěti označíte majetek, který chcete odkázat pouze dětem. Na ten by manžel neměl pak ze zákona právo.
V případě neopominutelných dědiců jde výhradně o děti zůstavitele; pochopitelně je zcela jedno, zda zrozené v manželství či mimo něj. Naopak k nim nepatří manžel, pokud zůstavitel odkáže svůj majetek s výhradou práv uvedených neopomenutelných dědiců někomu jinému než manželovi, je jeho vůle nezpochybnitelná a manžel nic nedědí. Zkrátka napíšete závěť ve prospěch svých dětí, tím manžel žádný podíl nezdědí...
Tak tedy stačí vše můj majetek napsat na moje 4 děti a manžela vůbec neuvádět?
Děkuji,Susan.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.