Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy zesplatnit dluh?

Od: alcih odpovědí: 5 změna:

Budu půjčovat známému v krizi nějaké peníze. Právník mi sepsal smlouvu a vložil do ní doložku o zesplatnení (tzv. ztráta výhody splátek) při pozdní úhradě splátky už první den po splatnosti. Mně se to zdá příliš kruté a chytěl bych tento termín zesplatnění posunout (podle právníka je nutné, aby ke zesplatnění došlo během 30 dnů po neuhrazení jedné splátky, resp. v době do dalšího termínu splatnosti; splátky jsou sjednány měsíčně).

Myslíte, že z psychologikého i etického hlediska je rozumná např. lhůta 10 dnů po splatnosti? nebo má dát delší, řekněme 25 dnů? A pak by došlo ke zesplatnění celého dluhu?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nejhorší je, půjčit známému peníze. V ten moment už známost končí. Když už chcete někomu, peníze půjčit, nechte na právníkovi, jak smlouva bude znít. Nebo už nyní, počítáte s tím, že vám dotyčný nebude schopen platit? Čím více povolíte odkladů, tím vše bude zamotanější. Musíte počítat i s tím, že se o své peníze, můžete také soudit, když dlužník nebude mít na zaplacení.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Já se přikláním k variantě, kterou navrhuje právník. Stačí se porozhlédnout třeba jenom tady na poradně a a hned je mi jasné, že půjčovat známému bývá často pro věřitele ta nejhorší varianta.

buss
hodnocení

0x

Nechal bych to tak, známý, neznámý jde o čí peníze? Kde je jistota, že bude vůbec splácet když je v krizi? Má nemovitost, jiný majetek? Neměknout...

hodnocení

0x

Dala bych 15 dnů, ale záleží na Vás.

doplněno 28.02.12 19:31:

A to jen proto, že je to známý. Pravda je, že na známé člověk bere větší ohled. Ale také proto velmi často přichází o peníze i o ty známé. Přeji, aby to nebyl Váš případ.

alcih
hodnocení

On mi tam přidal smluvní pokutu 1000 Kč za každý den prodlení, tak bych nechtěl známému jeho dluh ještě prohlubovat, než ho zesplatním.

No a jako správný právník si do smlouvy přidal hned svoji rozhodčí doložku *smich* Což mi přijde docela dobrý kšeft, že vydělá dvakrát, jednou za sepsání smlouvy, podruhé za rozhodčí nález (uvedl si do smlouvy poplatek za rozhodčí řízení 4000 Kč a za smlouvu vyinkasoval 1800 Kč bez DPH).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]