Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni,
mám problém s trémou, četla jsem už milion článků a rad, ale ani tak netuším, jak s tím bojovat.. Mám přednést referát před spolužáky, kteří jsou fajn, sice se moc neznáme, studuju dálkově, ale máme celkem fajn partu, ale ani tak si neumím sebe před tou tabulí představit.. Bohužel netrpím tou trémou, když se člověk jen klepe, má sucho v ústech, ale jdou na mě mdloby a to myslím vážně, je mi zle od žaludku, mám střevní potíže a vím dopředu, že začnu mluvit sebevědomě, nahlas, ale po minutce se mi začne klepat hlas, asi tím tichem ve třídě a nakonec mi hlas přeskakuje tak, že nejsem schopná pokračovat, nevím proč to má takový průběh, ale vždy (co si pamatuju ze střední) to tak bylo... Na střední to ovšem byly kraťoučké prezentace, které jsem rychle odmluvila a ještě hodinu potom se klepala, teď mě čeká například 10ti minutová prezentace a při té představě je mi zle.. Nejhorší je, že jsem sebevědomá mladá žena, nemám žádné problémy jak v práci, tak v osobním životě, všichni o mě mají iluzi člověka, který je silný a ani ve škole se necítím špatně, ale jakmile mám vylézt před lidi, tak vím, že prostě nemám šanci to odmluvit v klidu.. Ani to nemám kde nacvičit a ty rady zkoušení si prezentace u zrcadla mi moc nepomáhá, i když si představím publikum, jsem v klidu, asi prostě proto, že jsem doma.. Nějak netuším co s tím, jsem na sebe svým způsobem naštvaná, že takovou věc nedokážu překonat.. Vždycky se snažím té prezentaci vyhnout a před problémem utéct, což vím, že není řešení, ale když to nejde, tak to nejde... Díky za jakýkoliv komentář...
Hm hm hm. Když pominu všechny věci, které by šly udělat s trémou a o kterých patrně víte... (mimochodem, jaká je hranice množství lidí, které ještě zvládnete? ), tak nebyla by možnost tu prezentaci udělat nějak interaktivně, že by jste stála za nimi a ukazovala či promítala něco na tabuli, přecházela po třídě, nebo to měla alespoň proložené něčím, co by vám ji psychicky "rozdělilo" na několik menších bloků? Rozbalit před sebe megaarch papíru s grafem, něco takového?
Ahoj. Chce to dostatek sebedůvěry a obrnit se proti tomu, co ve Vás konkrétně úzkost vyvolává, aby Vás strach nepřeválcoval. Pomáhá hluboké dýchání a relaxace. Když se na trému nebudete soustředit, po pár minutách projevu na ní zapomenete a Vaše vystupování tak může být víc uvolněnější, přirozenější, profesionálnější. Na zklidnění je dobrý meduňkový čaj a ukidňovat se tím, že když nejde o život, tak nejde vlastně o nic...Chce to trénovat, ale dá se to ovládnout, nebojte se.
Děkuju moc za všechny rady, myslím si, že trénink by určitě pomohl, jenže kde si takovou věc nacvičit, to je ten problém.. Mám například mít do konce školního roku dvě prezentace a netuším, co s tím, kde to nacvičit.. Vím, že když vyjdu před ty lidi jen tak, tak to nezvládnu - vím, že to blbý přístup, hned se takhle hroutit, ale já se znám, zradí mě můj hlas a co pak
Víte co, a co pak? Nic. Buď to doskřehotáte, nebo kvůli viditelné trémě nedokončíte - a nestane se vůbec nic hrozného Je to nejlepší možné místo, kde kvůli něčemu takovému odpadnout. Lidi se zasmějí, politují, někomu to nedojde a jiný se bude cítit zcela ztotožněn. Samé věci, které vám neublíží, které nijak neodnesete. Možná to zvládnete dokončit a příště budete vědět, že to bude zase hrůza, ale že už jste to jednou dokázala, takže přežít se to dá. Nebo nedokončíte, ale příště se dostanete o pár odstavců dál.
"zradí mě můj hlas a co pak"
No co pak? Tak se holt zadrhnete, zakoktáte, zachraptíte...a pak se zase chytíte. Holt si možná někdo všimne, že nejste ve své kůži, nic horšího se nestane.
Já jsem ze své profese zvyklá mluvit před větším počtem lidí a v zaměstnání s tím problém nemám. Přesto, když jsem se při dálkovém studiu dostala do podobné situace jako vy, měla jsem úplně stejné potíže. Samu mě vlastní pocity trémy při prezentaci před spolužáky zaskočily. Rozumově nebyl žádný důvod - zvládla jsem předtím výrazně náročnější témata před problému znalejším publikem i podstatně náročnější studium na první VŠ.
Určitě to dokážete, a když to nebude dokonalé, tak o co jde? Nebuďte k sobě tak kritická a chybám se zasmějte, je to jen vystoupení ve škole.
B.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.