Nejste přihlášen/a.
Dobrý den v8m všem na tomto výborném portálu.Snad zde najdu odpověd.Před měsícem mi zemřela matka,která nesdílela se mnou spoilečnouz domácnoct a bydlela ve svém bytě,jako nájemnice v domě vlastníků byt.jednotek.Sama nebyla v družstvu.Prosím o odpověd,zda jsem povinen zajistit vyklizení bytu,jelikož jsem sám v důchodu a toto je dosti nákladná záležitost.Jedná se o byt 1 plus1,s matkou nebydlím a nejsem zde ani hlášen.MBydlím v nájemním bytě.Družstvo chce z bytu udělati kancelář.Jsem poivinen tento byt vyklidit.Myslím,že by si to mělo družstvo vyklidit samo.Právo dědické mi ani na tento byt nenáleží,nejsem zde hlášen a ani nejsem členem družstva.Děkuji za laskavou odpověd.Krom toho vedení družstva se chová velmi arogantně.Co se týče dědictví,po matce není nic zemřela v 93 letech.Hezký den a moc děkuji.Váš věrný zákazník.
Zkuste napsat majiteli bytu, že vzhledem k vašemu věku nemůžete sám zajistit vyklízení bytu po matce a ani nemáte zájem o vybavení bytu a o vše, co se v bytě nachází. Ať si zajistí sami vyklizení bytu a úhradu nárokují v dědickém řízení. Ale to je možné za předpokladu, že jste skutečně jediný dědic a můžete takto rozhodnout. V případě, že je dědiců více, tak počkejte až na výsledek projednání dědictví u notáře. Prakticky by se nemělo nic vyklízet a likvidovat do ukončení dědického řízení. Co když se objeví dědic, o kterém nemáte potuchy.
Nevím, zda je vyklizení bytu Vaší povinností, ale i když po zdravotní stránce vy nemůžete, jistě nejste sám. Mohly by to udělat třeba vaše děti /maminčina vnoučata/.
Nejde mi o nějaký zisk, ale beru to z morálního hlediska. Jistě tam budou maminčiny vzpomínky, třeba fotografie, nebo nějaký předmět, který měla ráda a který by Vám ji připomínal. /co já vím: vázička, košíček se šitím, dečka, kterou kdysi sama vyšívala.../ Prostě něco, co nemá materiální hodnotu, ale maminku by Vám to připomínalo. A bylo by mi moc líto, že tam vtrhli cizí lidé a všechny ty fotky a vzpomínky vyvezli a vysypali bezcitně někam na smetiště. Přece si po ni chcete něco uchovat, aspoň malou památku - ne?
Jsem asi dost citově založená, ale nemohu si pomoci, musela jsem to tak napsat. A docela Vám maminku závidím, v jejím věku bydlet sama, postarat se o jídlo, nákup, braní léků, zamykání, manipulace se sporákem... My máme babičku o 6 let mladší a duševně je na úrovni batolete. Sama už nedokáže nic. Jaga.
Je hodně společností, který vyklidí byt s radostí.
doplněno 27.02.12 18:27:doplněno 27.02.12 18:31:Vyklizení zdarma z netu
doplněno 27.02.12 18:34:Vyklizení zdarma z netu:
Dobrý den. Pokud jste v bytě nebydlel a nemáte na něj dědické právo, pak nejste povinen zajistit ani jeho vyklizení. Domnívám se, že zde jde spíše o mravní stránku věci, protože jste pozůstalý. Ale vedení družstva Vás k tomuto nutit, dle mého soudu, nemůže.
Takže z logiky věci vyplývá, že se všemožně bránit nájemníkům v pokročilém věku, případně nemocným. Pokud skutečně z platné legislativy vyplývá, že dědici, či nejbližší rodina není povinna vyklidit byt po zesnulém, tak to je pro mě nepochopitelné. Takže jediná cesta, jak se podobné situaci vyhnout, je staré a nemocné co nejdřív vypudit jakýmkoliv způsobem z najatého bytu. Neuvěřitelné! Kdybyste to nenapsala vy, jako ctěná dáma a nejvzdělanější člověk na této poradně, tak bych něčemu podobnému neuvěřil.
Soukromá majitelka domu si s tmto případem poradila pružněji: Nábytek po zemřelé nájemnici jednoduše nabídla jiným nájemníkům, kteří, vzhledem k nemalému nájmu, nábytek rádi přestěhovali o dvě patra níž do bytu. . Byl zachovalý, koberce a tak. To družstvo jedná nepružně, za vybavení by mohlo něco málo utržit a kdyby bylo mimořádně slušné, dá to staršímu pozůstalému, který nedokáže zajistit odvoz do bazaru atd.
Pokud v našem obecním paneláku zemře nájemník je rodina povinna byt vyklidit do 5 dnů, pokud nikdo není tak je dovezen kontejner a dva chlapi od obce vše vyklidí. Pokud jste nic nedědil, domnívám se, že vás nikdo nemůže donutit vyklízet byt ale pozor aby vám vyklizení nenaúčtovali jako dědici -pokud jste něco dědil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.