Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel mi neumožní povinnou pauzu

Od: nikci odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, pracuji 12 hodin denně. Mám krátký dlouhý týden. Do konce února jsme na směně dvě, takže se můžeme střídat na pauzy na oběd. Kolegyně teď končí a mě bylo řečeno, že jelikož jsem sama na směně nemůžu jít ani na pauzu na jídlo a nemůžu si ho vzít ani sebou na kasu. Navíc novou kolegyni hledat nehodlají. Co mám tedy dělat, když mi neumožní dojít si na jídlo?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

0x

Dobrý den,říct zaměstnavateli že porušuje zákon. Zaměstanec má nárok na 30 minutovou přestávku kterou mu je zaměstnavatel nucen poskytnout po 4 hodinách od začátku práce. Přestávku mu je nucen poskytnout nejpozději do 6 hodin po začátku práce. Přestávku je možno rozdělit na více částí,každá část musí mít minimálně 15 minut.Číslo paragrafu Vám bohužel neřeknu,ale tak to tam je napsáno.

Kde to prosím Vás pracujete?

nikci
hodnocení

Pracuji v nábytku jako pokladní... nerada bych ho jmenovala, pro jistotu, kdyby si to přěčetl někdo z práce, bylo by jim hned jasné kdo to píše :(. Navic jsem ve zkušební době a těhotná...

honzmalatny*

Áha.Nevím to 100% ale myslím si že těhotnou Vás vyhodit nemůže.V kolikátém měsíci jste? Ví o tom?To jako máte dělat celý den a nejíst?Co to je za k...a?Omlouvám se.Zkuste mu to v klidu říct že na to máte nárok.Mezi námi jestli je to takový blbec a nedojde mu to,není lepší tam nepracovat? Budete se stresovat a veškeré stresy a nedostatek stravy a pod budou mít vliv na Vaše mimčo.

nikci
hodnocení

Ano, tak jsem to pochopila, proto moje kolegyně odešla z práce - byla tam celý rok takhle sama... no a můj zaměstnavatel to ještě neví, že jsem těhotná...Bylo by fajn, odejít ale kdo za mě bude platit účty - manžel to sám neutáhne...a navíc jim je v práci úplně jedno jestli nebudu jíst - hlavně ze oni se nají... prý jsem s tím měla počítat...no a kdybych šla na neschopenku a oni mě vyhodili, budu něco pobírat nebo to výpovědí končí? to taky nevím...

honzmalatny*

Ve zkušební době Vás může zaměstnavatel vyhodit a nic nedostanete.Kolik Vám zbývá do konce zk.doby?když jste nastupovala,byla jste už těhotná? Pokud by jste to měla za pár do konce z.d.tak to vydržte a pak mu to oznamte že musíte mít přestávku na oběd,protože jste těhotná a kdyby Vás chtěl propustit tak dle zákona nesmí.Pak půjdete na mateřskou a za tři roky se uvidí.

nikci
hodnocení

zkušební dobu mám někdy do května, protože jsem už jednou marodila. tak se mi prodloužila...ve zkušební době mě může propustit i když jsem těhotná - protože může propustit bez udání důvodu... proto jsem to ještě neoznámila... to bych nedostávala ani nemocenskou, když bych byla na neschopence, ještě když jsem byla zaměstnaná?

nikci
hodnocení

jinak těhotná jsem zhruba dva měsíce...

saw*

Ještě bych doporučil anonymní udání na Inspektorát práce, se zaměstnavateli se tam nepářou a udělují i pěkné pokuty..

honzmalatny*

To budou vědět odkud vítr fouká.Ale pokud by to bylo nepřínosné,taky bych ho prásknul.

nikci
hodnocení

jinak děkuji za rady :) uvidíme, jak to půjde dál...

saw*
hodnocení

0x
Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce

§ 88

(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.
(2) Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut.
(3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.
(4) Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]