Nejste přihlášen/a.
Ahojte,rád bych radu,mám směnku na 100.000 Kč s ověřeným podpisem,ale zjistil jsem,že dlužník je v insolvenci a už jí pár měsíců platí,tudíž moje smenka vznikla v dobe placeni,ne ze bych si ji neprihlasil...co ted můžu dělat? počkat až mu doba placení insolvence zkončí a pak ji nějak uplatnit nebo prodat,popř. koupí si ji někdo? prosím za jakoukoliv radu,děkuji !
Dlužník Vám podepsal směnku již v době oddlužení? Čili půjčil si od Vás v době, kdy už oddlužení platil? To je dost důležité pro odpověď.
1) Dlužník si půjčil v době , kdy už měl oddlužení schváleno - Vaší šancí je to okamžitě oznámit na soud. Pravděpodobně to do oddlužení nezapočítají, ale spíš bych to viděla tak, že mu bude oddlužení zrušeno, protože po dobu oddlužení nesmí dělat žádné nové dluhy.
2) Dluh vznikl před řízením - pokud jste si pohledávku nepřihlásil, máte smůlu a pokud dlužník splní podmínky oddlužení, za pět let mu budou dluhy prominuty a s nimi i ten Váš a šanci an vymáhání nemáte
ano dlužník mi to podepsal,když už insolvenci platil...myslíte že je nějaká cesta,že peníze jeste nekdy uvidím? kdyz to neprihlásím na soud...?
Ano, jak píše kapkanaděje, jediná Vaše šance je oznámit to soudu, (resp. insolvenčnímu správci, který má dluníka na starosti - viz jak radí lujs) že s Vámi dlužník podepsal směnku. Soud s nejvyšší pravděpodobností oddluženízruší a budete moci dluh vymáhat např. exekučně.
Otázka ale je, co bude menší zlo, myšleno pro Vás. On Vám nyní splácí? Pokud ano, tak bych to asi zatím nechala. Protože jde o to, že pokud mu zruší řízení, všichni věřitelé se na něj s exekucemi zase vrhnou a pokud jich je hodně, tak třeba moc šancí mít nebudete. Takže bych ho asi upozornila, že pokud okamžitě nezačně platit, tak ho udáte soudu a oddlužení mu zruší.
Pokud neplatí, tak bych mu prvně také řekla, že o jeho insolvenci víte a že to na soud řeknete, pokud okamžitě nezačně platit. A teprve pokud to neudělá, tak ho opravdu udejte.
Nedavno zde o tomto proběhla jiná diskuze a od té doby vím, že "skye" má pravdu. Po skončení insolvence vymáhat nic nemůžete a ani ten, kdo by případně směnku koupil, takže výhled na to, že by jí od Vás někdo koupil, je mizivý. Pokud si dlužník udělal u Vás dluh již v době insolvence, pak porušil zákon a můžete se bránit jedině tak, že ho "prásknete" soudu, či insolvenčnímu správci.
doplněno 24.02.12 13:00:Když to neoznámíte, pak neuvidíte ani korunu. Po skončení jeho insolvence, na něm nevymůžete nic, protože bude oddlužen, tedy bez dluhů. A Vaše směnka Vám nebude k ničemu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.