Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otevření dědictví

Od: pontee* odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer,

řeším dost nepříjemnou věc, a to otevření dědictví, které musím začít tím, že půjdu na soud. Ale vůbec se v těchhle věcech nevyznám a mám doslova z toho hrůzu, jaké budou výdaje.

Měli jsme notářku, se kterou se nedalo o tomto moc komunikovat.

Nevím, jak to na takovém soudě chodí. Já bych tak potřebovala, aby se s dotyčným, který by mi tam tuto věc vyřizoval dalo jednat nejprve ve smyslu porady, zda má to otevření smysl a nejlíp aby mi přesně vypočítali nezávazně kolik to bude stát a kolik by byl výnos. Bojím se, že jak přijdj tak to tam půjde ráz na ráz, k něčemu se upíšu a budu pak litovat, když budu muset klopit velké peníze.

Prosím, kdo něco o tomto víte, poradili byste mi?

Děkuji!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý večer. Můžete si s sebou vzít právníka, toho pověřit, aby za Vás jednal. Bude hájit Váš zájem, konzultovat s Vámi situaci a vše Vám vysvětlí, pokud nebudete něčemu rozumět.

doplněno 23.02.12 21:12:

Určitě by Vám dokázal poradit, co pro Vás bude nejlepší a Vy byste byla asi i klidnější.

pontee*
hodnocení

Myslíte, že by stačilo navštívit nějakou bezplatnou právní poradnu? Slyšela jsem o takové při Právnické fakultě UP Olomouc, myslíte, že by to mělo smysl?

fran
hodnocení

0x

Proč nepříjemnou záležitost? Dědíte? Ze závěti? Na tak nejdřív přijde dotaz zda dědit chcete nebo zda dědictví odmítáte. Pokud se rozhodnete pro, víte že nezdědíte dluhy atd, platíte, je to tuším několik tisíc. Pokud vás dědí víc osob, tahle jedna platba se může rozdělit mezi všechny dědice. Neupíšete se k ničemu, platíte za to, že pro vás notář dědictví dohledává. Můžete a musíte se ptát, i na podrobnosti a chtít polopatická vysvětlení. Notář vám musí vyhovět a vyhoví, v zájmu rychlého vyřízení. S výčtem dědictví na papíře, razítkem a podpisem notáře potvrzeným papírem (tedy soudem) pak obejdete instituce, kde dědictví je (Evidovaný majetek zemřelého). Od tohoto lejstra doporučuji udělat si několik kopií a nedávat originál z ruky. Jen ukázat originál a předem přikládat kopii. Pokud se rozhodnete dědictví odmítnout, jednání končí hned.

pontee*
hodnocení

Zdědila jsem jakési podílové listy, kde není jisté, jestli to není promlčené atd. a potřebuji přesně vypočíat kolik by to otevření dědictví a projednání přesně stálo. Soud v našem městě by požádal o řešení soud, který je k tomu našemu problému příslušný a který je přes čtvrt republiky a až pak by nám určili notáře. Mám za sebou dost běhání s dědickým rozhodnutím v ruce, ale jen se teď bojím udělat ten první krok, jít na soud, protože před tím to potřebuju přesně spočítat. Napadlo mě jít alespoň do bezplatné právní poradny, k naší bývalé notářce ne, ta jen řekla, že mám prostě jít na soud.

doplněno 24.02.12 17:40:

Tedy musím upřesnit, co jsem napsala, protože to jinak nemá ani hlavu ani patu. Takže jsme ukončili dědické řízení po jednom příbuzném, ale jakmile jsem začala zkoumat dědická řízení ještě jeho rodičů, zjistila jsem, že tam plno věcí u nich není do dědictví zapsáno a rodiče bydleli přes 1/4 republiky. Tak přesně o toto se jedná, proto to musí být takto složitě přes soudy, víte.

"pontee"- zkusit bezpl. právní poradnu určitě můžete. Podle výsledku tam, se potom zařídíte v dalších krocích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]