Nejste přihlášen/a.
Má ještě jednu otazku,pak už to tu nebudu dále spamovat,nevim na koho jiného bych se stímto obrátil.Mám pronajaty byt a vněm trvalou adresu,pokud mě zaměstnavatel vyhodí z práce bude mi automaticky sociálka platit nájem,nějakou dobu než si opět najdu vlastní bydlení?Někdo mi řikal že berou ohledy také na stav-výši konta,majetek(auto atd).Mam vtom ted zmatek.Díky
Ne to co říkáte není přesné, mícháte hrušky a jablka.
V každém případě, než si najdete práci, tak asi nic moc nedostanete, pokud ji nebudete hledat dostatečně dlouho.
Můžete dostávat až dvě nebo i víc sociálních dávek, ale jde jen o to, které jsou obligatorní a které jen na správním uvážení.
Jde hlavně o to, že 3 měsíce po ztrátě zaměstnání nedostanete NIC. Protože dávka se vypočítává podle minulého kvartálu, tedy v době, kdy jste asi ještě pracoval a měl dost peněz na pokrytí nákladů na bydlení.
Ted tedy hovořím o dávce sociální podpory, tedy 2.pilíře a tedy obligatorních dávek. Pokud budete bez práce více jak 3 měsíce, tak budete dostávat podporu, tedy v nezaměstnanosti, která se zase stanovuje z vaší mzdy a pak, teprve pokud za minule 3 měsíce nepokryje váš příjem a příjem posuzovaných osob v rozhodném období náklady na bydlení, teprve pak mudete mít nárok na dávku dle 117/2006 a to na příplatky na bydlení. Teprve pak, pokud ani tak to nebude stačit, tak dle zákona 110 a111/2006 smíte požádat na doplatky na bydlení, ale tady se už opravdu posuzuje víc věcí, například i Váš majetek, zda máte spoření a plno jiných okolností, ale není to dávka na kterou máte nárok, pouze dávka které spadá pro správní uvážení UP.
Pochopil?
doplněno 06.01.14 13:44:abych upřesnil něco, co by mohlo být špatně pochopeno: Příspěvek v nezaměstnanosti dostáváte HNED po registraci, pokud jste byl zaměstnám po dobu 12 měsíců ( a dalších podmínek), ale já chtěl říct, že 3 měsíce, kdy máte zájem po soc.dávky na bydlení, jsou posuzována i z toho hlediska, že příjem máte z dávek v nezaměstnanosti. Ty se zase odvíjí i od věku. Tedy nárok v měsících a dle toho z jakého důvodu jste zaměstníní ukončil. Výpověď, dohoda, .. atd
jestli chápu dobře tak prostě dostanu vyměřenou podporu a nikoho nebude zajimat jestli bydlim sá a platim nájem,nebo se strýčkem Fidem,ktery za mě platí nájem!Akdyž mi ta podpora nebude stačit požádám o příspěvek na bydlení.Je to tak?
Není to tak:
Nárok na jakoukoli sociální dávku se vždy vypočítává. Ohledně bydlení se počítají společně posuzované osoby. Tedy osoby, které s Vámi bydlí ve společném bydlišti a které mají povinnost na bydlení přispívat, včetně těch co nemají příjmy ( třeba děti ) a jak jste sám napsal, třeba i strýček Fido, pokud tam bydlí. Všchny tyto osoby se sečtou, a přiřadí do skupiny, podle toho jak jsou posouzeny. Žadatel, vždy majitel "nějakého papíru k bytu" je osobou hlavní k posouzení. Pak se posuzují další dospělé, pak děti do 26 let pokud studují, pak děti do 15 atd, až k nejmladšímu. Všichni se sečtou, dle toho, kolik jim stát dle nějakých tabulek ( ty jsou přesně dány zákon 1417/2006) a to jsou pakm oprávněné náklady na bydlení. Pak se sečtou všechny příjmy všech těchto lidí a náklady, které na bydlení platíte. Pokud se vejtede do koeficientu 0.30 tak máte nárok na podporu. Pokud Vám po nároku na podporu stejně částna nestačí máte nárok na "doplatek na bydlení" A ted vám kecám, protože nemáte nárok, ale smíte i o něj požádat. To zda ho dostanete už spočívá na správním uvažení, které je zda na tomto míste ( kde to posuzují ) běžné.
.. ale je to trošku složitější, napsal jsem to jen zlehka k pochopení ...
doplněno 06.01.14 15:05:jak píše honza podemnou:
MOP neboli jak říkaš pomoc v hmotné nouzi, nemá nic s bydlením společného. Na tohle to ani romové neuhrají. Bohužel oni to uhrají na velké počty dětí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.