Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z příjmu

Od: helpikdis* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám starosti o bratra. Je nezaměstnaný (v tom smyslu, že není na úřadu práce - zdravotní pojištění platí každý měsíc přímo na pobočce zdravotní pojištovny). Přes rok si moc tedy nevydělal.

Za rok si prý nevydělal více jak 15tis, takže prý nemusí podávat daňové přiznání ( cds.mfcr.cz/... Jenže já tomu moc nerozumím.

- " roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob" - jaké příjmy?

- "o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy" - jaké příjmy?

- "vykazuje daňovou ztrátu" - to má zjistit jak?

To je jen první bod. Člověk by řekl, že krátký odstaveček na té adrese bude celkem jednoduchý, ale je plný termínů, kterým nerozumím. Mohl by mi s tím nějak pomoci?

-

Vím jen, že pokud na něco zapomene, bude problém teď nebo se ozve stát za rok či 10 let a bude to statisíce!. Nebude mít peníze a jako rodina to budu muset platit já :(

Peníze které si vydělal, jsou ze tvorby webů - prý některé na DPČ a DPP a některé no asi na černo :(

Jak je to s daní z příjmů?

Nerad bych tu četl něco v tom smyslu, že je to lajdák ... to vím. Rád bych ale zde viděl spíš možné problémy z hlediska práva a zákonů.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Zkuste si projít web jakpodnikat.cz. Je tam také výklad k DPČ a DPP - na tyto činnosti je nutné mít písemnou pracovní smlouvu. Má je? A má váš bratr živnostenský list? Nebo to dělá vše jen na základě těch smluv? Pokud to dělá na základě těch smluv, tak přeci není nic jednoduššího, než vyplnit daňové přiznání a zjistit si, kolik má platit daně. Ale mám takový dojem, že některý z těch příjmů DPČ či DPP jsou již předem zdanění a pracovník dostane už čisté peníze. Ztrátu by vykazovat váš bratr neměl, pokud nepodniká na živnostenský list, totiž u DPČ či DPP není možné uplatňovat výdaje na podnikání. Maximálně tak odpočet na poplatníka, případně na děti a tak podobně. Ale pozor - nejsem daňový poradce, takže si to raději vše ještě ověřte.

helpikdis*
hodnocení

jakpodnikat.cz jsem zběžně teď četl. Já se v těch termínech opravdu strácím ... zvláště teď v r. 2012 kdy jsou změny. Co jsem dříve trochu rozuměl, teď je trochu jinak, nebo chápu jinak.

Takže fakta:

- DPČ a DPP má nějaké papíry, to jsem někdy před půl rokem viděl na stole. Jestli to je správně vyplněné nebo ne nevím. Podpisy byly oba dva. Ale říkal, že má i dost věcí bez smluv a proplacený. Snad mě tu nikdo nenahlásí :( . Dobráků je všude povíceru. Já se tu snažím řešit problém a ne si ho přivodit ;) . Vesměs tedy dělá asi pomocí těch dohod ... To asi není ideální.

- ŽL nemá, to vím jistě. Nabádal jsem ho, že když těm daním nerozumíme a zvláště když si nevydělá víc jak 5tis/ měs (počítat s tím, že ŽL = cca 4tis/měsíc pryč) tak ať ho to ani nenapadne! Samozřejmě by bylo dobré si občas napsat na IČO koupě žárovky nebo benzín, ale ŽL je hlavně o penězích a klientech (jestli tomu rozumím správně)

"není nic jednoduššího, než vyplnit daňové přiznání a zjistit si, kolik má platit daně"

- osobně jsem to nikdy nevyplňoval takže nevím jak se to počítá. Nejsem příliš papírový typ. Můžete mě prosím navézd? To se vyplňuje někde na úřadě? Aby si mě tam rovnou nenechali nebo neposlali mě za bratrem. Nevím co mám čekat a on je nezodpovědný!

"příjmů DPČ či DPP jsou již předem zdanění a pracovník dostane"

- toho "pracovníka" myslíte bratra? Ze střední vím, že DPP a DPČ by snad měli obsahovat srážku soc.poj a zdrav.poj i srážku daně z příjmů. Takže to by měl mít snad v pořádku nebo ne?

Každá DPP a DPČ se musí zadat do daňového přiznání?

Takže "vykazování daňové ztráty" je jen u OSVČ a to v případě, pokud výdaje na podnikání jsou vyšší než příjmy z podnikání?

"odpočet na poplatníka, případně na děti a tak podobně"

- toto platí u čeho prosím?

Omlouvám se za nechápavost, ale já mám několik let HPP a nic takového jsem prakticky neřešil a na střední škole mě účetnictví a daně fakt nebavili

Označil jsem Vás jako dobrou odpověď, jelikož byla věcná a hlavně důležitá. Snad jste ráda ;)

eulalie*

No má-li váš bratr příjem na DPČ nebo DPP, tak by mu zaměstnavatel měl vystavit nějaký souhrnný doklad, kolik vydělal, kolik odvedl na sociálním a zdravotním pojištění a na daních. To daňové příznání by teoreticky mělo být někde na netu, ale přiznám se, nevím, kde přesně - neznám ty webové stránky. Ale jinak si lejstro můžete vyzvednou na finančním úřadě, jsou k němu i přílohy, jak jednotlivé kolonky vyplňovat. Podle tohoto lejstra - což je přiznání daně z příjmu fyzických osob, tak si stanovíte daň. Odpočty na poplatníka jsou daňově odpočty od základu daně, které se nedaní, respektive ponižují základ daně. Odpočty na děti jsou jedině v případě, že by měl váš přítel děti. Příjmy dle DPČ a DPP patří do paragrafu 6 zákona o dani z příjmu, jsou to příjmy ze závislé činnosti, podle tohoto paragrafu se zapisují také do příslušné kolonky daňového přiznání. Ano, každá DPP a DPČ se zapisuje do daňového přiznání. Respektive, do daňového příznání se započítávají veškeré příjmy, které poplatník za příslušný rok má - tedy i příjmy např. z pronájmu, za kapitálu a tak. Odpočítat si od základu daně může poplatník např. to, co zaplatil na životním pojištění, ale jen asi do částku 12 tisíc a to životní pojištění musí taky splňovat určité podmínky. Když má váš bratr příjmy jen ze závislé činnosti, tak výdaje si nesmí počítat žádné. Ale pozor, má-li vystaven živnostenský list, tak se to dělá ještě jinak. To by pak příjmy ze živnosti musel dát do paragrafu 7 zákona o dani z příjmu a měl by tedy např. dva dílčí základy daně - ze závislé činnosti a z podnikání.

doplněno 23.02.12 18:29:

finance.idnes.cz/...

našla jsem to - daňové přiznání na webu - viz výše

uska*
hodnocení

0x

helpikdis®- vemte všecny doklady a zaklepte na jakoukoliv účetní kancelář , nebude to stát majlant a vy budete v klidu. Příští rok si podle letošního vzoru daňové přiznání vypíšete sám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]