Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomáhat spolužačce v podvodu?

Od: denita* odpovědí: 12 změna:

Zdravím všechny. Vím, že na totu otázku každého hned napadne jasná zamítavá odpověď, ovšem: mám spolužačku, která bydlela ve stejném městě( a není to Praha ;)), tudíž jsme spolu jezdily vlakem( to bylo asi před třemi lety, když nám bylo cca 12 let), a ona nikdy neměla jízdenku. Prostě jezdila na černo, a když přišel průvodčí, podala jsem mu já svoji jízdenku, pak ona předstírala, že ji hledá, průvodčí tedy mezitím zkontroloval ostatní cestující, já jsem jí dala svou jízdenku a ona ji předvedla jako svoji. Tehdy jsem to dělala, i když jsem měla špatný pocit, protože jsem byla malá a nedocházelo mi, že tu něco špatně. Kdybych jí lístek nepůjčila, asi by se se mnou přestala bavit( teď už vím, že jsem to měla udělat, ona za to stejně nestojí), ale jak říkám: já byla malá, první rok na gymplu, chtěla jsem co nejvíce kamarádů a nedošlo mi, že mě jen využívá, protože jinak jsme se spolu nebavily. Na druhou stranu, já věřím v Boha a věřím, že co dělám tady, na Zemi, dělám pro Něj a On mi to jednou oplatí. Myslíte, že z tohoto pohledu( křesťanského) to lze posoudit jako "správnou věc"? Nevím, co si o tom myslí nevěřící, ale nevím, kolik věřících tu přispívá, tak uvítám každý příspěvek.

Děkuji. D.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ahoj,je zvláštní,že ti vrtá hlavou věc stará tři roky,to je úctyhodné při tvém věku.Ano,chápu,je to dáno tvou vírou,také věřím v něco tam nahoře...To co jsi udělala pro svou rádoby kamarádku neber jako hřích,je to spíše hříšek,malilinkatký,ten ti jistě Pán Bůh odpustí,*modla*a pak,bylo to myšleno v dobré víře,hůře jsou na tom ti,kteří jsou zlí,závistiví,kradou,lžou,a nejvíce ti,kteří zabíjí,nebudu ti jmenovat desatero,to znáš sama,tákže dej dušičce pokoj,a netrop již takové "blbinky,"alespoň vidíš,co jsi z toho měla,nic:(

Ahoj. Z chyb se přece máme poučit. Říká se, že chybovat je lidské a odpouštět božské. Bůh nám malé prohřešky jistě odpustí a nemá smysl si lámat hlavu tím, co jsme kdy udělali špatně. ;)

doplněno 20.02.12 17:15:

V určitou chvíli i špatnou věc, můžeme vnímat, jako jedinou správnou...

martinaa*
hodnocení

2x

To, co jsi udělala, je sice malý podvod, ale i tak se pozná opravdový kamarád. Že tě ona slečna využívala a už se spolu zřejmě tak nebavíte, je věc druhá. Ty ses ale zachovala jako kamarád.

Krásný citát je: "Kamarád tě přijde do vězení navštívit. Pravý přítel sedí naproti tobě a ptá se: "To jsme to podělali, co?":)

dedkoid*
hodnocení

0x

Píště že jste měla špatný pocit. Pak se ptáte, zdali to že jste ji pomáhala lze posoudit jako "správnou věc"? Máte v tom nějaký guláš.

Koukám že vás tu křesťanskou morálku nějak špatně naučili!

denita*
hodnocení

Já si tedy nemyslím, že mě "křesťanskou morálku" špatně naučili. Rozdíl je pro mě hlavně v tom věku, předtím jsem nad tím nepřemýšlela, i když jsem vnitřně cítila, že to není zrovna dobře. Teď mi to začalo vrtat hlavou, začala jsem nad tím přemýšlet v jiném úhlu pohledu, a myslím si, že to je otázka víry. Ptala jsem se, jestli to lze, bráno z pohledu věřícího křesťana, brát jako správnou věc v ohledu pomoci své spolužačce. A důležité na tom je to "bráno z pohledu věřícího křesťana", protože doufám že sám uznáte, že pohled věřícího a nevěřícího je dnes už bohužel velmi odlišný.

dedkoid*

Píšete že jste měla špatný pocit. Ano, to je to správné. "Kouslo" vás svědomí. To že jste to stejně udělala je jiná věc. Berte to jako ponaučení.

Kdybyste věděla jaké hrůzy se na světě dějí ve jménu víry. :(

sargo*
hodnocení

0x

Nevědomost hříchu nečiní. ;)

ladinpraha*

... a neznalost zákona neomlouvá.

sargo*

Proto je taky trestní odpovědnost až od patnácti, protože rozlišovací schopnosti jsou v tom věku násobně vyšší než ve dvanácti... lidé se tou dobou podivuhodně mění. Říká se tomu dospívání ;)

dzordz*
hodnocení

0x

Divím se, že to nikdy neprasklo *smich*

Už to nedělejte ;)

k2
hodnocení

0x

Ciste ze zvedavosti: to pruvodci nedavaji razitka na zkontrolovane jizdenky ve vsech vlacich? Nejak mi totiz neni jasny princip tohoto podvodu.

V rychliku, kdyz Vam zkontroluji jizdenku, tak ji orazitkuje, to v osobaku neni?

denita*
hodnocení

Nene, jen se koukne, zda platí. V rychlících jsou takové ty modro - bílé, velké jízdenky, v osobácích fungují malé, žluté. :) A nebojte, už to opravdu neudělám. Jak říkám, byla jsem malá a hloupá. Díky všem za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]