Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jsem u prezidentských voleb zjistil, že mi občanský průkaz vyprší 17. ledna. Pas nemám a na nový občanský průkaz je vyřizovací lhůta 30 dní. Bude mi k volbám stačit nějaký doklad o pořizování nového obč. průkazu případně se starým průkazem nebo si budu muset zařídit nějaký dočasný? Díky.
Nejsem si jist s těmi deseti dny :
-občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s čipem nebo bez čipu se vyhotoví do 30 dnů ode dne podání žádosti příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, popřípadě do 30 dnů ode dne, kdy mu byla žádost předána,
občanský průkaz bez strojově čitelných údajů vydá obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa trvalého pobytu občana do 15 dnů ode dne podání žádosti.
Jistá je jen smrt, pane, úředníci nejsou takoví líní pitomci jak si někdy myslíme, ale systém je nastaven tak, že se na jednom míste naberou žádosti, zpracují se podklady , pak se podklady posílají na jiné místo, tam se vyrobí občanský průkaz, ten se vrací zpět a pak se vydá...jde o to jak často a kam se posílají podklady a jakl často se vrací a jak velký je zrovna počet zpracovávaných žádostí ...když v tom týdnu požádá o občanku ještě 890 bezdomovců kteří občanky prodávají za 300,- kč, tak to bude trvat měsic...Já bych zvednul zadeček a běžel bych tam hned v pondělí ráno, tady se to nevyřeší...
Pondělí je stopro na všech úřadech úředním dnem. Tak tam zajděte bez zbytečného otálení. Dozvíte se, zda se to stihne. O tom ale pochybuji.
Mezitím Vám vystaví náhradní doklad /takový světle zelený měkký papír,/ kde jsou všechny Vaše nacionále. Myslím, že by to u voleb mělo stačit. Měla jsem ho kdysi také a stačilo to i policii při kontrole na silnici. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.