Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na paragraf vs umrtí babičky?

Od: mana* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, zemřela mi babička a chtěla jsem se zeptat zda má můj manžel nárok na 1 den placeného volna.

Děkuji Mana

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

2x

Pokud někomu zemře manžel/ka, druh/družka či dítě, má nárok na celkem 2 dny pracovního volna s náhradou mzdy a 1 další den bezprostředně na účast na pohřbu. V případě úmrtí dalších rodinných příslušníků jako jsou rodiče, sourozenci, babička, dědeček, tchán/tchyně, švagr/švagrová či snacha nebo zeť je možné v práci nárokovat již jen 1 den k účasti na pohřbu. Další 1 den může uplatnit ten, kdo zařizuje pohřeb. (Tedy ten, kdo je jako objednavatel pohřbu uvedený v objednávce pohřbu u pohřební služby, může žádat celkem o 2 dny _ jeden den na obstarání pohřbu a další den na účast na pohřbu. To nikdy nelze stihnout ve dvou dnech po sobě následujících.) O placené pracovní volno kvůli účasti na pohřbu může ovšem požádat také manžel nebo manželka, pokud se jedná o blízké příbuzné druhého z manželů. Pro větší srozumitelnost uvádíme příklady, u kterých dalších příbuzenských vztahů můžete také požádat zaměstnavatele o nárok na placené volno kvůli účasti na pohřbu příbuzného. Nárok máte, jestliže zemřelý byl: Váš _ tchán/tchyně nebo švagr/švagrová. Pokud vaší manželce/manželovi zemře rodič nebo sourozenec. Váš _ zeť/snacha. Zemře-li manžel/ka vaší dcery nebo syna. Manžel/ka vaší sestry/vašeho bratra. Pokud zemře manželka vašeho bratra nebo manžel vaší sestry.

Asi toho je moc,zkopíroval jsem celý článek ale je tam odpověď na Vaši otázku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]