Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nenapíše rizikové těhotenství - dát výpověď?

Od: cendam odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

manželka je těhotná, termín porodu má v říjnu. Máme už jedno dítě, na které pobírá rodičovský příspěvek. Přitom chodí do práce, ale bývá jí špatně, práci má poměrně stresovou a navíc dojíždí, takže musí brzo vstávat. Poprosila gynelokoga o rizikové těhotenství, aby mohla být doma (a mj, se starat o naše starší dítě, se kterým jsem teď já, protože pracuju z domova). Gynekolog jí to ale odmítl s tím, že těhotenství není nemoc. My bychom z mnoha důvodů byli opravdu rádi, aby byla co nejdřív doma, a tak uvažujeme o podání výpovědi s tím, že odpracuje ještě 2 měsíce výpovědní lhůty a půjde domů. Nevíte, jestli by měla v takovém případě nárok na mateřskou (PPM), anebo by o něj tou výpovědí přišla?

Děkuji moc za odpovědi.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Domnívám se, že první odstavec vám odpoví www.cssz.cz/cz/ne/...

cendam
hodnocení

Přesně tohle jsem hledal, dokonce na stejném serveru, ale nenašel. Děkuji mockrát:)

petr123*
hodnocení

1x

Co změnit doktora? Protože jestli se k ní chová takhle, tak bude těžko příjemný i v jiných situacích...

kolicek*
hodnocení

0x

Navrhoval bych presne to same. Zmenit doktora. Sice to je smutne, protoze doktor ma pravdu, nicmene dnes je opravdu doba, kdy si muzete vybirat. My jsme meli celkem stesti, protoze jsme potrebovali taky rizikove tehotenstvi (kvuli tomu, ze manzelka dala v praci vypoved a tyden na to jsme zjistili, ze je tehotna) a doktor nam vysel bez problemu vstric.

pb®
hodnocení

0x

No, jestli ma termin v rijnu, tak je na zacatku tehotenstvi a to je uplne normalni, ze je zene spatne a neni to duvod pro rizikove tehotenstvi. Opravdu se vyplati davat vypoved a po skonceni rodicovske se nemit kam vracet? Urcite se najde nejaky gynekolog, ktery rizikove napise.

cendam
hodnocení

No, ona se stejně nemá kam vracet, neb nepracuje na dobu neurčitou, ale jako záskok za něčí rodičovskou.

lenochod
hodnocení

Nezlobte se, ale argumenty, že něco je normální, mi připadají absurdní. To je, jako bych řekl: Když mám chřipku, je normální, že mám horečky, a není to důvod pro nemocenskou. Těhotenství sice není podle definice nemoc, ale projevuje se úplně stejně a myslím, že prakticky se dá (a měla by) považovat za nemoc. Ale to odbočuju od tématu, omlouvám se tazateli.

Radu jsem již sice dal, snad bude užitečná, ale ještě k tomu něco řeknu. Moje žena byla na rizikovém těhotenství. Většinu času strávila v horizontální poloze doma nebo v nemocnici. Nebudu tady rozepisovat, kolikrát jsme byli v noci na ultrazvuku a zjišťovali, jestli je dcera ještě naživu. Co bychom dali za to, kdyby těhotenství probíhalo normálně a žádná nemocenka nebla potřeba!

Chápu, že těhotenství přinese jisté změny a komplikace v životě i při práci. Ne nadarmo se tomu říká "jiný stav". Ale toto přece nelze řešit fiktivní nemocí, i když je to mezi veřejností běžná praxe - jenomže to je špatně. Jak pak můžeme chtít od "těch nahoře", aby nekradli, netunelovali, nepodváděli a nelhali, když se "my dole" chováme úplně stejně. Ale to už jsem odbočil od dotazu.

krkovicka*
Zaměstnavatel je povinen jiz přeřadit na jiné vhodné místo.To vám tenhle gynekologa muže napsat.Poslat ji domů s rizikovým na popud manželky a pritom ji nic neni...Vás chapu ale chápete doktora.který si vymyslí těhotenské potíže/označí konkrétní diagnózu aby ji poslal na devět měsíců na neschopenku? Vyměnit doktora? Proč? To zaměstnavatel se musí přizpůsobit.Už chápete?

Vhodnost přezařezní na jiné místo neposuzuje gynekolog, ale závodní lékař, který zná provoz. To, že těhotné ženy na začátku těhotenství zvrací, je zcela normální a ani zdaleka ne v každé práci to překáží. Proto je to v kompetenci závodního lékaře, který by měl znát podmínky na pracovišti.

krkovicka*
Lesi, ja mela úplně to stejný a to jsem delala servírku a běhala s talirema do schodů celých 12hodin.Taký mi ji nevypsal.Až potom napsal list s termínem porodu a že by bylo vhodny přeřadit me na jiný místo z důvodu oteklych nohou a připsal tam nějaký kód diagnózy.Zaměstnavatel prostory nezakourene a vhodné pro těhotné nemel takze jsem sla na nemocenskou ve 24 týdnu.Mála je zdravá, bez ujmy.
Gynekolog mi to vysvětlil, nemuze si vymýšlet báchorky, když těhotenství neni nemoc.

No jistě, ale zaměstnavatel neměl povinnost vás přeřadit jenom na základě potvrzení od gyndr. Ostatně, jak sama píšete, stejně vám gyndr napsal nemocenskou, takže zaměstnavatel ani potvrzení od něho nijak extra neřešil (pokud vás opravdu neměl kam přeřadit, měl vás nechat doma a platit vám 100% mzdy). Čistě teoreticky vám zaměstnavatel mohl říct, hezké, ale dojděte si za závodním lékařem, ten by vám třeba mohl říct, že vámi vykonávaná práce na vašem pracovišti vaše zdraví neohrožuje (no, ve vašem případě už jenom to zakouřené prostředí jistě problém je, ale teoreticky) a zaměstnavatel by neměl povinnost vás přeřadit.

martinaa*

Klidně se mu omluvte i osobně, když píšete z jednoho počítače;) Hezký pokus.

cjbknlj

Stejnou ip adresu může mít víc počítačů ;)

Pokud je normálně těhotná, tak jí gynekolog odmítl zařadit mezi rizikové naprosto správně. Jinak by to byl podvodník.

Pane Cendame, alias pane Lenochode, Vaše chování není slušné. Taháte nás tady za nos se 2 nicky, přestože na Poradně platí určitá pravidla. Když se tážete jako Cendam a sám si hned jako Lenochod i odpovídáte, asi vážně žádnou radu nepotřebujete. Jenom se asi nudíte a děláte si z lidí srandu. Je to o to smutnější, že budete už tátou dvou dětí. Takovéhle chování většinou preferují mladí v pubertě.*cert*Jaga.

doplněno 18.02.12 07:17:

Pro cjbknlj: Může, to je pravda, ale stejně dobře se tady pozná, když někdo píše s několika nicky z jednoho počítače. A právě teď ten případ nastal!*bzum*

eulalie*
hodnocení

0x

Svoji odpověď jste už sice dostal, nicméně mi nedá, abych taky nepřidala svoji trošku do mlýna. Vy si přejete, aby vaše žena mohla mít tzv. rizikové těhotenství, a to jen proto, že je jí špatně. Ale milej zlatej, na začátku těhotenství je špatně snad každé nastávající mamince. To, že vaše žena brzy vstává, musí dojíždět a má stresové zaměstnání (kdo toto v současné době nemá, že), není ještě důvodem k tomu, aby jí lékař vystavil neschopenku, protože těhotensví opravdu není nemoc. Víte, co to je, když je opravdu rizikové těhotenství? Víte, co to je ležet v nemocnici několik týdnů před porodem a modlit se, aby se dítě vůbec narodilo? Nebo víte, co to je porodit dítě před termínem a mít ho pak v inkubárotoru? Buďte rád, že vaše žena zatím rizikové těhotenství nemá, protože opravdu není o co stát.

Je to pravda, jak píše Eulálie i ostatní. Nevolno je v začátcích ženám dost často. pak to přejde. A být kvůli tomu doma? V práci přijde mezi lidi, líp jí to uteče, má i pohyb, porod je pak snažší. Nejedná se přece o nemoc.

Moje vzpomínka: sňatek, za 2 roky první těhotenství, do práce jsem chodila celou dobu, jen jsem s dětmi už necvičila. Dálkově jsem studovala. 1. prosince byl termín porodu, ale současně jsem měla ve škole konzultace a seminář, na celý den. Škola byla asi 80 km od nás. Co dělat? Nic mi nebylo, přibalila jsem si těhot¨. průkaz a vydala se na cestu. Kdyby něco, však jsou porodnice všude /aspoň tehdy byly/. Půl cesty vlakem, zbytek autostopem. Spojení do Litomyšle bylo velice svízelné. Zpátky také tak. Konzultace jsem zvládla, dcerka přišla na svět až 11. prosince. Divím se a děkuji těm řidičům, co mě tehdy svezli.

A bylo to lepší, než se povalovat doma, měla jsem pohyb tělesný i duševní, navíc jsem nezameškala ve škole. :) Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]