Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
hezky prosím, prstíčkem škrabkám, pokud jakožto OSVČ dostanu peníze za prosinec až v lednu, čiliže datum plnění, splatnosti, vystavení faktury, peníze na účtu, prostě všechno je v lednu (ale na faktuře je napsáno,. že to je za měsíc prosinec), započítává se to do daňového přiznání za rok 2011? Mně by se to i šiklo, vycházel by mi vyšší čistý příjem , ale to jsem se Vás nesnažil teďko ovlivnit v odpovědi
Pokud vedete podvojné účetnictví, patřil by příjem za prosinec 2010 do DP za rok 2010. Pokud vedete daňovou evidenci /dříve jed, účet./ a paušál, patří příjem do toho roku, ve kterém se příjem fakticky uskutečnil a to do ledna roku 2011.
Tomáši. Jak napsali ti nademnou. Vedete-li jednoduché účetnictví - příjmy i výdaje se dávají do toho roku, kdy proběhla platba. U podvojného - do roku, kdy byla vystavena faktura. Takže i když jsi něco prodal na Silvestra a dostal zaplaceno prvního ledna, tak příjem patří do nového roku (u jednoduchého účetnictví). UZP na to nemá žádný vliv. To hraje roli v přiznání DPH. Ale to je zase jiná kapitola
Tomáši, tohle jsme řešili taky. Přítel je taky OSVČ, 60% paušál. Představte si, že "nevíte", kolik faktur z roku 2011 Vám přijde zaplacených v lednu 2012. A chcete si udělat daňové přiznání už 1.1. 2012, což můžete. Proto se to v tomto případě daní až v roce 2012. Takhle mi to vysvětlovala teta účetní
Míšo. Moc Tvé odpovědi nerozumím. Je úplně jedno, kolik faktur přijde v lednu zaplacených. Daně si opravdu můžete spočítat 31.12. o půlnoci . Jinak kdysi (musela bych se podívat) si podnikatel mohl vybrat, zda faktury zaplacené v lednu dá do starého roku nebo už do nového.
Tome, proč je to pro tebe takhle problem? Leccos se dá spočítat tak, jak člověk potřebuje :D.
No jak psala Míša nade mnou... potřeboval jsem co nejvyšší čistý příjem pro hypotéku. Já vím, mohl bych zaplatit všechny daně, resp. si odpustit slevu na poplatníka, ale to zase nechci, protože ani tak není jistota, že by mi tu hypotéku dali...
Právě jsem zbodl půlku bonboniéry
Teď teda nerozumím já ... tak buď potřebuji co nejvyšší čistý příjem, toho dosáhnu buď zvýšením příjmů nebo snížením výdajů a samozřejmě mě to bude něco stát na daních a pojistném. Anebo tlačím daně co nejníž a pak se smířím s tím, že dosáhnu jen na nižší půjčku
No ono je to trošku vykutálené... mně to tak hezky vycházelo, že kdybych tuhle lednovou fakturu započítal do DP za rok 2011, vyšel by mi čistý příjem 11290kč, což není ouplně nejhorší (myšleno k té ceně bytu, výši hypotéky a našetřených peněz). Jistě, pokud bych neuplatnil paušál a zdanil vše, vyšlo by to mnohem více, ale když já jsem takovej šetřílek...
Ano Sebodko, já vím, že je jedno, kolik přijde faktur zaplacených. Můj přítel třeba neví, kolik bude mít "na výplatu" od firmy, u které pracuje jako OSVČ, podle počtu smluv atd. Proto jsem to vysvětlovala tak, že právě proto, že člověk může udělat DP už 31.12. o půlnoci, a nemusí vědět, "kolik peněz" mu přijde za faktury v lednu, tak právě proto se tyto příjmy počítají až do dalšího roku
Asi jsem se blbě vyjádřila
Poslyšte, trochu mě děsíte, já vedu daňovou evidenci (dříve jednoduché účetnictví) a mydlím to tam podle data UZP. Takže když mi dodavatel pošle fakturu za zboží, které jsem převzala v prosinci, až v lednu, ale je tam uvedeno datum UZP prosincové, tak to zadávám do účetnictví podle data UZP - čili v prosinci, i když jsem to platila až v lednu. Dělám to snad špatně?
Dodávám - ve výše uvedeném dotazu mi jde o přiznání k DPH, a příjmy a výdaje vedu podle skutečného termínu příjmu nebo vydání, zdravím všechny účetnické štiky
Díky! A když jsme u toho, když mi počítačovej program vypočítá DPH např. 129.30 a na faktuře je uvedeno třeba 128.79, opravujete tyhle otravný čísílka? Někdo mi řekl, že to musím opravovat přesně podle cifer na faktuře, ale silně mě to se.., tedy nebaví. Je na to nějaké pravidlo? Třeba rozdíly do 0.50 nejsou závažné?
Nejsem si jistý, já naštěstí DPH řešit nemusím. Podle zákona je možné DPH zaokrouhlovat i na koruny nebo nechat přesně na haléře. Ale to se pravděpodobně týká jen faktur a dokladů vystavených. Pokud jde o fakturu přijatou, něco mi říká, že by to mělo být přesně, protože pak nebudou sedět ani haléřové součty - a pak to hledejte, že? Ale máte pravdu, že ve výsledku je chyba zanedbatelná. Nevím, snad se ještě vyjádří někdo zkušenější
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.