Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové přiznání vyplněné svépomocí

Od: tomasgulas odpovědí: 8 změna:

Přeji hezký den všem.

Rozhodl jsem se, že si daňové přiznání za rok 2011 vyplním sám, protože uplatňuji výdaje paušálem (60%) a nemám žádné jiné odpočty. Jel jsem podle Daňového portálu, vzorového příkladu na Měšci a nechal si vše zvalidovat a mám pár dotazů:

1/ Podnikám od února 2011, předtím jsem byl na pracáku, nebral jsem ani podporu ani soc. dávky. Zapisuje se to někde? Viděl jsem to jen v příloze 1, Počet měsíců v činnosti.

2/ Pomohou mi případně děvčata na finančáku dovyplnit, resp. opravit údaje nebo se to jenom odevzdává a je to?

3/ Jak se mi vypočítá průměrný výdělek na hypotéku (otázka trochu mimo mísu), bude to základ daně - zaplacená daň / 12 nebo 11, když podnikám 11 měsíců?

Děkuji za odpovědi, prioritní je pro mě otázka první, nerad bych si naběhl. Hrozí nějaký postih, pokud špatně vyplníte nějakou blbost?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1. ano, počet měsíců uvádíte

2. jen odevzdává, nedáváte to ani svému úředníkovi ale jen podatelně. Váš úředník projede jestli je vše v pořádku, případně vás vyzve k doplnění či opravě nějakých údajů - lepší je mít vše v pořádku pro klid svědomi, kontakt s berňákem vždy přináší určité nemilé mrazení.

3. tošku nerozumím. Ale jestli vám jde o odpočet tak mám dojem, že by měl být poměrný k době podnikání stejně jako vše jiné - ale v přehledu bývá instrukce kde máte přesně popsáno krok po kroku co do které kolonky napsat. Při paušálu tam téměř není možné udělat chybu jinou než početní

doplněno 16.02.12 13:23:

ted mi docvakla ta trojka

pri zadosti o hypoteku jsem to mel cisty prijem (tady tech 60 procent najednou zacne bolet) minus dalsi platby jako dan. vysvetlovani ze by mi meli priznat vic protoze tech sede je papirovejch sice chapali ale jejich oddeleni neuznavalo. co je psano to je dano. info je stare 2 roky banky byly sporitelna a kb - kb byla stedrejsi

paaja*
hodnocení

2x

1. nezapisuje a počet měsíců činnosti nemá na výslednou daň vliv

2.nespoléhal bych na to, nemají to v popisu práce, i když někdy překvapí. V každém případě bych prosbu o pomoc nezkoušel poslední 3 týdny před vypršením termínu *smich*

3.každá banka to počítá trochu jinak ale v zásadě tak jak jste napsal a asi 12měsíců

Když to vyplníte špatně, jste za to zodpovědný. Ale záleží na tom co a jaký to má důsledek na výslednou daň.

doplněno 16.02.12 13:09:

upřesním: 1. PRACÁK se nezapisuje, počet měsíců činnosti ano ale u daní nemá na nic vliv

tomasgulas
hodnocení

Děkuji za promptní odpovědi, ani jsem nestačil dojíst Nugetu *hi* To daňové přiznání půjdu podat na začátku příštího týdne, tak snad tam nebude fronta :) a zkusím požádat úřednici, zdali by na to nejukla očkem zkušeným (to byste koukali, jak se umím lísat, když chci *hi* )

Jenom ještě přidám otázečku, na kterou jsem zapomněl, je to v té příloze jedna, jak se zapisuje těch 11 měsíců. Celý řádek je totiž takhle:

Datum zahájení činnosti / Datum přerušení činnosti / Datum ukončení činnosti / Datum obnovení činnosti / Počet měsíců činnosti

Já jsem vyplnil první a poslední kolonku. Fakt je, že mám živnosťák od roku 2005, kdy jsem na něj podnikal 2 měsíce, potom byl stoplý. Zapisuje se to do toho řádku? Přeci pokud mám Datum zahájení činnosti, nemohu mít zároveň přerušení a obnovení, ne? Nerozumím tomu *plac*

nemam to pred sebou, ale mam dojem ze to mate spravne

preruseni ci ukonceni by podle mne v tomto pripade melo znamenat jen kdyby to nastalo v zdanovanem obdobi

jinak mimochodem tohle je presne takovy radek kde pri chybe vam zavolaji z bernaku (hruza, des, co to chtej) a pak jen prijdete, preskrtnete, podepisete opraveno a jdete domu :)

ale co se tyka te urednice tak fakt podle mne nemate sanci :). to od vas nebere urednik ale vratny. jen clovek s razitkem. Leda ze byste zkusil jit primo za svym, ale to mu to neodevzdavate, pak stejne musite na podatelnu

paaja*

Asi jak kde. Třeba u nás můžete jít v době zesílených služeb přímo za svým správcem daně a on to i převezme.

ha, tak dik za info, prozkoumam co se zmenilo mozna je to uz mozne i u nas (praha)

paaja*

jo my jsem rychlíci ... ve vašem případě bych vyplnil kolonku Datum obnovení činnosti a Počet měsíců

tomasgulas
hodnocení

Hmmm... co jsem si nechal obnovit ten živnosťák, tak je tam napsáno Vznik oprávnění 2.11.2005, takže já vlastně ani nevím, kdy jsem jej obnovil. Možná bych si i to podnikání měl napsat od 2.2.2011, protože mám papír z pracáku, že jsem tam byl DO 2.2.2011

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]