Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz týkající se placení výživného od otce.
Moje situace je taková, že nebydlím s rodiči, ale u babičky a dědy. Matka zemřela a já odmítal žít s otcem a jeho novou přítelkýni a nastěhoval jsem se k dědovi a babičce. Moje finanční situace není nejlepší, dostávám jen sirotčí důchod. Proto se obracím s dotazem zda mám právo na nějaké výživné od otce? Pro doplnění, je mi 18 let a studuji střední školu.
Dobrý den. Pokud studujete a připravujete se tak na budoucí povolání, na výživné máte právo.
doplněno 06.01.13 17:33:Pokud není s otcem domluva, pak musíte podat návrh na výživné k soudu. Výživné můžete žádat po otci i zpětně (tři roky). Takže si buď návrh napíšete sám podle nějakého vzoru na netu, nebo se obraťte na sociálku, tam Vám pomohou návrh sepsat.
Děkuji za odpověď. Chtěl bych se také zeptat na to jak výživné od otce dostat, případně kde řešit to, aby mi výživné dával? Domluvit se s ním nelze.
tak to máte osobní zkušenost takříkajíc abnormální...
nevím, kdo "to tam s vámi sepsal", ale obecně soud ze své podstaty ani nemůže radit/pomáhat jedné straně sporu..
soud vede řízení a procesně poučuje jeho účastníky, jinak musí striktně dodržovat rovnost účastníků (jak by se vám líbilo, kdyby tam přišla vaše protistrana, ať jí soud pomůže proti vám)
Na výživné máte nárok až do 26 let věku svého, pokud budete řádně studovat v denním studiu. Tomu se váš otec nevyhne, ani kdyby se na hlavu stavěl. Vy sám si podejte na okresní soud, pod který spadáte dle trvalého bydliště, návrh na stanovení výživného. Vzory najdete určitě na internetu. Ono to není těžké sepsat, jen to musí mít trošku právní formu. V první části se většinou uvádějí nacionále zúčastněných, jméno, adresy vaše a vašeho otce. Ve druhé části popíšete, proč o to žádáte - jste polosirotek, otec vám nic neplatí, živí vás babička a děda. Vy sám studujete atd. Ve třetí části uvedete tzv. petit, co navrhujete. Ono by to mělo mít asi takovouto formu: "Navrhuji, aby Okresní soud v Žatci vynesl tento rozsudek:
Otci zletilého Warda Novotného, narozeného dne ... ve ... je stanoveno výživné na syna ve výši ... Kč, které je otec povinnen platit vždy k 5. dni v měsíci, a to do rukou zletiléha Warda Novotného". Asi tak nějak podobně by to mělo vypadat. Většinou se to soudu podává na podatelně a chtěli 4x kopie. Nevím, jak je tomu nyní, to si můžete zjistit.
Moc všem děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz, asi se rýsuje možná domluva s otcem, ovšem nastává problém, že vůbec netuším kolik po něm žádat. V jakém rozmezí se ta částka asi pohybuje? Něco jsem si našel, ale všude je to napsáno jinak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.