Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluhy rodinného příšlušníka

Od: mjso® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.

Můj bratr má nějaké dluhy, žádný movitý ani nemovitý majetek, žije sám, jeho bývalá manželka s dcerou žije asi 30 let někde v cizině a nikdo o nich neví. Náš otec nežije, matka je v domově důchodců a také bez vlastnictví nějakého majetku. Já mám děti a oni už také své děti.

Mám obavy, aby v případě, že by bratr přestal platit své dluhy nebo zemřel, nebyla náhodou povinnost uhradit jeho dluhy mnou nebo dokonce mými vnoučaty. Mám se obávat této možnosti nebo nemusím?

Děkuji za informace.

doplněno 14.02.12 13:00:

Dodávám, že já ani moje rodina není jeho ručitelem, nemáme společné trvalé bydliště, ani u nikoho z nás nebydlí.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paaja*
hodnocení

0x

Podstatné je, jestli je k trvalému pobytu hlášený na vaší adrese nebo někde jinde. To je základ k tomu, aby případný exekutor nebo vymahač nezamířil na vaši adresu. Jestli mu za dluhy neručíte - závazkem nebo majetkem, jste také z obliga. V případě úmrtí by teoreticky měly dědit jeho děti. Kdyby to náhodou přešlo na vás (úmrtí dětí, ...) můžete se dědictví zříct, jestli víte, že by dluhy převýšily majetek. Ale zrovna dnes jsem se na seznamu dočetl, že to také není tak jednoduché. V článku je sice pár nepřesností a redakor jako obvykle lehce přehání, aby tématu dodal příchuť senzace, ale jistá rizika tam jsou

novinky.cz/...

hodnocení

Já jsem právě také slyšela, že to není jen tak. I když mu nikdo z nás neručíme, i když nemáme společné trvalé bydliště, i když u nás u nikoho nebydlí, nemáme žádnou jistotu, že za něj nemusíme platit. On nemá vlastní bydlení, ani zařízení, prostě nic. Zdržuje se po kamarádech a trvalý pobyt má někde na úřadě.

paaja*

Víc už pro to asi udělat nemůžete ... leda ještě zapůsobit na bratra aby si svůj život dal do pořádku :)

Pusťte to z hlavy, usínat každý den s myšlenkou co se může přihodit je na mašli

hodnocení

0x

Problém je, zda jste nebyl na nějaké půjčce pro bratra, jeho ručitelem. To budete dluhy za bratra platit. Pro vás je důležité si ukládat všechny účty, co si koupíte, je to jedno, kolik je to let. Může se stát, že Exekutor u vás zaklepe a budete muset prokázat, že majetek, který máte doma, je váš. Jestli už jste se nějak dostal do problémů s dluhy bratra, je potřeba s tím něco udělat.

buss
hodnocení

0x

Je třeba si ujasnit, co máte s bratrem společného, bydliště, má tam nějaký majetek..., exekutor půjde tam, kde může být jeho majetek (viz zákon). Tedy i návštěvy vás mohou ohrožovat.

lidka*
hodnocení

0x

Ještě si ověřte na místní ohlašovně, zda skutečně nemá bratr u vás trvalý pobyt. Pokud ne a jinak nemáte s ním mimo rodinný vztah nic společného, tak se nemusíte obávat. No a v případě jeho úmrtí odmítnete případné dědictví a to vás vyváže ze závazku hradit i jeho dluhy. Myslím, že se nemusíte obávat - jeho dluhy se vás netýkají a netýkaly by se ani matky nebo vašich dětí. Ale musíte mít jistotu, že jste vy nebo matka za nějakou půjčku neručily. *tuc*

doplněno 14.02.12 18:14:

Spíš si myslím, jestli nemá TP z minulosti. Podobných případů je spousta. Ale jak říkáte - jistota je jistota. *placni* A stejně také promluvte s matkou, zda ji někdy v minulosti nepřesvědčil k ručení. I když si myslím, že už by ji věřitelé uháněli s placením závazku.

hodnocení

Tak to máte pravdu, skočím si ověřit jestli se ke mě nepřihlásil mimo moje vědomí, ale snad ne, když bydlíme každý v úplně jiném kraji. Ale jistota je jistota. Díky za radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]