Nejste přihlášen/a.
Navíc v pracovní smlouvě mám jiný (účetní) název pracovní pozice než ve výpovědi (IT). Firma není ochotná se domluvit na jakékoli změně a tvrdí, že název pozice ve výpovědi, který je přesnější, vychází z interní organizační struktury oddělení.
Přesto mě nyní nadřízená nutí předat veškeré svoje znalosti různým lidem ve firmě bez dostatečného vzdělání, kteří si celou moji práci rozeberou. Mám úzce specializovanou práci v IT, a předávat se bude účetním. Všechno jsem se musela naučit sama, žádné školení jsem od firmy neměla, tedy to pokládám za své exkluzivní know-how.
Může mě vůbec v takové situaci firma nutit předat veškeré znalosti, pokud mi dala výpověď a tvrdí, že moje pozice se ruší a nepotřebují mně od 1.4.2012?
Děkuji.
Firma může žádat cokoliv. Jiná věc je ale ta, na co Vy přistoupíte. Takže já bych ve Vaší situaci vůbec necítil potřebu komukoliv něco sdělovat. Takové Ty řeči o tom, že si to firmy mezi sebou řeknou, neberte vážně. Jednak se to tady prakticky neprovádí, když pro nic jiného tak proto, že firmy mezi sebou spíše bojují, než spolupracují. Další věc je ta, že ajťáků ani účetních není zrovna přebytek a řekl bych, že místo seženete obratem ruky.
Většina lidí vám radí zachovat se k zaměstnavateli negativně, ale já bych doporučoval v všechno odkývat a s minimálním nasazením předat vědomosti, o které si řeknou. Nepřemáhejte se, ale rozhodně neškoďte. Budete-li příliš okatě dávat najevo svůj odpor, může vám to zaměstnavatel vrátit tak, že vás pěkně pomluví vašemu příštímu potenciálnímu zaměstnavateli, který bude žádat o reference.
Musím souhlasit s Amadeem.Tak Vás firma prostě propustila,pokud by se zachovali nekorektne, mohli si vymyslet cokoliv jineho,a mohla jste skončit s nejnižší podporou a bez odstupného.V dnešní době je možné cokoliv.
Chtějí po Vás aby jste předala informace kolegům,kteří budou vykonávat Vaši práci, no a? To je přece normální, předpokládám, že jste získala nějaké vědomostí a zkušenosti u této firmy a ta Vás za to ještě platila.
Představte si,že jste na místě nějakého Vašeho kolegy ,kterému nebudou podány náležité informace,popřípadě špatné,ono se to odrazí v jeho práci a jeho za to vyhodí. V dnešní době se nehledí na to proč vznikl problém,ale jak ho vyřešit.Nevím jak by se Vám líbilo dostat padáka jen za to,že si na Vás " vybila zlost" uražená bývalá kolegyně.
snad v případě, že Vás firma na svoje náklady poslala na nějaký speciální druh vzdělávání, hodně drahý, a momentálně už nedostupný, a informace, které jste tam získala se v současnosti nedají získat jinak... potom by s Vámi ale měla uzavřít dohodu, že za to vzdělávání setrváte ve firmě určitý čas... pokud ale rozvázání pracovního poměru je ze strany organizace, Váš závazek by neplatil... píšete, že žádné školení jste neabsovovala, je to teda Vaše ...
je někdo schopný posoudit, zda Vámi předávané znalosti jsou relevantní? správné? umí je v podniku někdo lépe než Vy? jsou přebírající vůbec schopni informace o znalostech přijmout, pochopit a užívat, když nejsou IT ale účetní?
kdo bude kontrolovat, kolik a jak kvalitně jste znalosti předala? dokáže to vůbec někdo? jak zjistí, zda odevzdávané znalosti jsou správné a úplné?
nedělejte si starosti a problémy na poslední dny v zaměstnání... za ten zbytek únoru a březen se v práci chovejte kulturně, "předávejte" s úsměvem svoje znalosti, s úsměvem odpovídejte nadřízené... výpověď stejně nezruší, Vy by jste si nadělala jen nepřátele, mohlo by se to odrazit na Vašem hodnocení...
a do budoucnosti, když náhodou zjistí, že ti, co od Vás převzali Vaše "znalosti", Vaši práci nezvládnou, může se stát, že Vás budou v nouzi volat zpátky na Vaši funkci. V tom případě máte možnost si diktovat podmínky Vy, a vztah k zaměstnavateli nebude zatížený nějakými hádkami a spory...
všechno zlé může být na něco dobré...
doplněno 15.02.12 09:05:koukám, že než jsem to nadatloval, sešlo se plno stejných či podobných názorů... máte to potvrzené...
keep smiling kíp smajling vždy s úsměvemDekuji za odpoved i vam, ac se vam zda, ze takove odpovedi tu jsou. Mam naprosto unikatni znalosti, ktere v cele firme nikdo jiny nema. Ve firme jsem podotkla, ze si nedokazu predstavit predavat IT znalosti ucetnim. Pry kontrola bude takova, ze ti, kterym se znalosti predaji, se budou citit s predanim informaci "happy". Udelali seznam vsech cinnosti na predani nastupcum a je do toho zapojenych hodne lidi. Dokonce jsem zjistila, ze lide, kteri se chovaji slusne nebo se snazi hrat na moje nadrizene, me pomlouvali, ze nic nedelam a chodim do prace jako "madam". Pritom co potrebuji, s tim jim vzdy dokazu poradit nebo udelat ve velmi kratke dobe. Tady v teto firme nikdy nevite, kdo z lidi okolo komu vrazi nuz do zad. Proto jsem o to min motivovana temto lidem cokoli predavat a vzhledem ke svemu psychickemu stavu nevim dne ani hodiny, kdy se zhroutim.
Sory ale připadá mi úplně normální, že zaměstnavatel požaduje po odcházejícím zaměstnanci zaškolení jeho nástupce a předání veškeré agendy. Nechám stranou důvody proč a za co vás vyhazují. Zaseknout se a trucovitě si hrát na Fučíka je podle mě nesmysl a klidně by vás za to mohli ještě více šikanovat včetně krácení platu. Do 1.4. je na to ještě času dost. Jiná věc je, co všechno prozradíte. Rutinní záležitosti určitě. Sofistikované postupy a finty můžete dávkovat po kapkách, případně si je nechat pro sebe.
Vykaslete se na ne. Vase znalosti co jste se naucila sama, bych uz po vypovedi neresil.
JInak odstupne mate zajistene? Pokud vam rusi pozici melo by byt, ne?
Odstupnemu se snazi vyhnout tim, ze by me natlacili na jinou pozici ve firme. Samozrejme mi nalezi a vypoved mam podepsanou, takze pokud by se smlouva menila a zamestnavatel zustaval stejny, odstupne bych podle me nedostala. Otazkou je, jestli je jeste chut u takoveho zamestnavatele zustavat po teto zkusenosti, ze...
Nejste sama, je to takový děsivý skorotrend:...a za vás pravděpodobně nastupují mladší nebo méně kvalifikovaní, případně schopní mladí muži (nic proti nim) a hlavně pravděpodobně za nižší platy než byl váš.. Ta firma je děsná a to co provádí je z pohledu zvenku otevřená diskriminace. Co nejrychleji nabídněte svoje znalosti jinde, ve firmě která vypadá férověji. Školení skrytě, tj. s úsměvem a hlavně nezjistitelně, sabotujte. Výpověď je účelová, takový zaměstnavatel je s odpuštěním blbý. . Skrytě proto, že váš nový zaměstnavatel může a pravděpodobně vznese na vás dotaz téhle vydřidušské firmě, o kterém nebudete vědět.
Úplně chápu o co jde, prostě od určité úrovně práce jdou méně schopné/ní po té schopné. Protože svou práci rychle zvládáte, připadá to těm skutečným "madam/ům" jako flákání. Myslím že vyhrocené to má termín mobing, nebo tak nějak. Typuji že nejste nejmladší a zkrátka jste se vypracovala. Jakmile to začne, nemá to konce. Využijte příležitosti k nalezení jiného místa, hledejte podle nároku 1 půldne v týdnu, doufám, že se nepletu.
I já jsem pro, nic nepředávat. Je to jejich problém. Vy jste se to sama naučila. A u jiného zaměstnavatele sama dokážete co umíte.Přeci když já budu mít nějakou vychytávku, díky které mi půjde práce lepší, kvalitněji, tak při propuštění jim přece nebudu zdělovat, jak jsem k uspěchu došel. Když dali výpověd, že jsem nadbytečný, tak nepotřebují ani moje zkušenosti. Řekl bych jen to nejzákladnější, ostatní si nechám pro sebe a uplatním jinde.
a jak to chcete udělat? tazatelka bude sedět na své židli a koukat do nebe celý pracovní den?I když je ve výpovědi, pořád musí plnit své pracovní povinnosti.
Nadbytečný také může znamenat,že firmě se nedaří ekonomicky dobře aby mohla zapaltit všechny zaměstnance,a pokud je to možné " odstraní " více nákladné zaměstanance. není to o zkušenostech.Práci tazatelky ,jak píše zastane posléze počítač a zbytek bude rozpuštěn mezi ostatní zaměstnance bez patřičného vzdělání.Odkud berete myšlenku ,že takový člověk nezastane Vaši práci?
Uvědomte si,že nikdo není nenahraditelný. A pokud je ve Vaší firmě člověk, který zvládne Vaši práci boužel máte smůlu.
Tak se s tím smiřte a hledejte takovou firmu,kde Vaše znalosti budou jedinečné a budete " nenahraditelná".
Jasně, svou práci musí dělat dobře dál. Ale předávat nějaké zkušenosti navíc, nemusí. Když tam nastupovala ona, tak jak píše, musela se všechno naučit sama. Předá jen ty nejzákladnější věci, aby věděli co a jak. A jasně, každý je nahraditelný, někdo lépe někdo hůře.
Ve firmě určitě nechci sedět na židli, jak říkáte, dál dělám svoji práci tak jako dřív a nevyhýbám se jí. Co mě však mrzí je arogantní přístup zaměstnavatele a to, že výpověď zdůvodnila změnou jednoho SW za jiný s tím, že to je jediná aktivita, kterou pro firmu dělám a tak se pozice ruší. Toto je asi 5% z celkového objemu práce na této pozici. Teď vlastně chtějí, abych předala desítky dalších aktivit, o kterých tvrdili, že je vůbec nevykonávám.
Pokud dělám práci, kde je podmínkou odborné vzdělání, znalost prog. jazyka a x let praxe v IT a účetní, kteří tuto práci po mně mají převzít, neví např., co je Správce úloh ve Windows, myslím, že to nezvládnou. Moji práci nezastane počítač, všechno chtějí předat na konkrétní účetní - ženy.
Kdybych dal někomu výpověď z nějakých racionálních důvodů například z důvodu úspor, také bych chtěl, aby práci kterou vykonával propuštěný zaměstnanec vykonával někdo jiný...respektive bych se snažil jeho povinnosti předat někomu jinému, pokud bych je nechtěl vykonávat já sám...
Je logické, že při ukončení pracovního poměru se má funkce nějakým normálním způsobem předat...každý asi pochopí, že jen tak odejít z firmy s tím, že ti co zůstanou budou pak celé měsíce dohledávat doikumeta, klíče, faktury atd je asi nenormální...
Normální je proto své povinnosti a úkoly řádně předat tomu, koho určí zaměstnavatel...na tom není nic neobvyklého..
Nevylučuji že nový zaměstnavatel bude požadovast od toho předchozíjho nějaké reference, proto by bylo slušné a racionální jednání z Vaší srany vhodné...
Na druhou stranu, nepochopil jsem celou situaci z hlediska pracovněprávního, respektive neuvádíte podrobnosti Vašeho převedení na jiný druh práce, zda má zaměstnavatel Váš souhlas, písemný, a vůbec jak to celé bylo...Jste účetní a výpověď dostala Ajťačka...Nevylučuji možnost že se vše neodehrálo podle platné legislativy a výpověd by možná šlo napadnout u soudu, respekltive její platnost...a vysoudit z firmy nějaké penízky...ale to je otázka pro odborníka na pracovní právo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.