Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní neschopnost, neschopenka z nemocnice

Od: kemo® odpovědí: 7 změna:

Byl jsem urgentně hospitalizován do nemocnice, ve které sem byl 3 dny,mám zlomenou nohu. Nemohu tedy pracovat.Nyní mě odvezli dom. Za týden jdu na operaci. Poté budu ještě určitě 3 měsícE v pracovní neschopnosti.

Mohu si nyní zajít k obvodní lékařce pro neschopenku a nebo mě ju majíí vypsat v nemocnici. Respktive,neměli mi ju už vypsat a dát mi jí?

Papíry z nemocnice co mi je a co se mi stalo mám

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Neschopenku by měl vystavovat lékař, který důvod k vystavení neschopenky zjistil. Tedy pokud jste byl hospitalizovaný v nemocnici, tak jste měl požádat o vystavení neschopenky tam. Jinak neschopenku vede ošetřující lékař - záleží tedy na tom, jestli s nohou chodíte/budete chodit na kontroly k ortopedovi (pak by měl neschopenku vystavit on, když jste si ji nenchal vystavit už v nemocnici) nebo jestli na kontroly máte chodit o obvodnímu lékař (pak bych o neschopenku požádala jeho). Ale nejspíš bych si ji vyřídila v nemocnici, kde jste si o ni měl požádat už při přijetí. Problém je, že lékař smí neschopenku vystavit maximálně tři dny zpětně, pak už žádost musí projít schálením přes revizního lékaře správy sociálního zabezpečení (pokud jste ale byl v nemocnici, tedy prokazatelně práce neschopný, tak by to měla být jenom formalita). Tuto žádot vyřizuje lékař.

hodnocení

Obvodní lékař s tím nebude mít nic společného. Ale ani tak mi ji nemůže vystavit? Za týden jdu do té samé nemocnice na opraci a pustí mě až za další týden.

Tedka se tam belhat s berlama nechci.

Tzn.že bych donesl zaměstnavateli neschopenku až za 3 týdny od začátku pracovní neschopnosti. To už je ale asi pozdě co? Obvodačku mám tady za rohem

No, teoreticky by ji vystavit neměl, ale oni jsou občas obvoďáci všehoschpní *nevi* Já bych si zavolala do nemocnice a pokusila se vše vyřídit telefonicky.

A pokud by mě v nemocnici telefonicky odpálkovali, obrátila bych se na obvoďáka. Ovšem pokud ten nevystaví, nezbylo by mi nic jiného, než si to v nemocnici vyřídit osobně. Zaměstnavateli je každopádně potvrzení o pracovní neschopnosti potřeba odevzdat bez zbytečného odkladu, on potřebuje mít v ruce nějaký papír, na jehož základě vám nepřítomnost omluví.

hodnocení

Co se týká zaměstnavatele tak v tom problém není,tu nepřítomnos mně bez problému "omluví". Jde mi hlavně o to,aby po tak dlouhé době nebyl problém se sociálkou, že se tam neposlali papíry a poté s proplácením nemocenské apod pičičandy

Nebojte se. Jediný problém by vyvstal z toho, že podle zákona o nem.pojištění počátek pracovní neschopnosti a vystavení neschopenky se nesmí lišit o více než 3 dny. Správně měli neschopenku vystavit v nemocnici. Nic se ale nestane, když neschopenku vystaví obvoďák a požádá OSSZ o zpětné uznání z důvodu, že v nemocnici neschopenku nevystavili. Posudkový lékař OSSZ by tento důvod měl bez problémů uznat. Jde o porovnání data vystavení neschopenky a data počátku pracovní neschopnosti, př.: prac.nesch. začala 10.2., ale lékař vystaví neschopenku až 14.2., takže nejsou dodrženy max. 3 dny a posudkář OSSZ musí vydat souhlas se zpětným uznáním.

Neschopenku (díl s modrým pruhem a případný lístek na peníze k 21. dni pracovní neschopnosti) si dobře prohlédněte z obou stran a podepište na určených místech. Co nejdříve předejte zaměstnavateli i díl s růžovým pruhem; pokud budete marodit déle než 21 dní, na růžový pruh, zaslaný vždy pouze přes zaměstnavatele, vyplácí nemocenskou OSSZ (ještě k tomu potřebuje pak další lístek na peníze nebo ukončení nemoci, aby bylo jasné, od kdy do kdy má zaplatit).

ahasver4*
hodnocení

0x

Myslím,že neschopenku vystavuje obvodní lékař na základě lékařské zpravy z nemocnice.Podle mě zajít za svým obvoďákem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]