Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepřijetí na školu

Od: darisa odpovědí: 12 změna:

dobrý den,

můj syn nebyl přijat na základní školu, tam kde jsme byli u zápisu. 6.2.2012 jsme poslali odvolání, dnes ráno ve školce bylo vyvěšení z té školy a tam bylo nepřijetí potvrzeno. Bude nám ještě někdo na to odvolání odpovídat, nebo to už je takto jasné? A jaká je popř. doba na odpověď?

díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Na odvolání Vám musí písemně odpovědět do 30. dnů.

sargo*
hodnocení

0x

Jestli máte dost pevné nervy, můžete zkusit vydržet do května, kdy se dávají poslední potvrzení o odkladech. Ale třeba u nás dost tlačili na to, aby všechny odklady měli vyřešené už teď, právě kvůli přetlaku přihlášených. Takže spíš se zkusit domluvit rovnou tam, jestli je ještě něco otevřeného, kvůli čemu by mělo smysl čekat, nebo holt jinou ZŠ...

hodnocení

0x

Dobrý den,můj názor je ten,že váš syn nebyl zřejmě přijat,jelikož jeho mentální vývoj na to ještě není dost vyvinutý,a pak by ta škola byla pro něho přímo utrpení,počkejte do příštího roku,uvidíte,že to bude dobré;)

hodnocení

0x

Smířila bych se s tím. Učila jsem léta na MŠ a když dítě nemělo tzv. "školní zralost", dostalo odklad. A nemusel to být žádný hlupáček, ale třeba dítě takové rozehrané, kterému dělalo potíže delší dobu se soustředit. Za ten rok to pak bylo všechno jinak a dítě šlo do školy.

Horší je, že se poslední dobou stává mezi rodiči módou požádat o odklad školní docházky i v tom případě, kdy je na ni dítě zralé a připravené. Jenom proto, aby mü "prodloužili dětství". Pro takové dítě je pak opakování MŠ velkým trestem, všechno už zná, nic jej plně neuspokojí, zkrátka se tam ten rok pronudí.

Prostě všechno má svůj čas a pokud i sama víte, že by dítě mohlo mít ve škole nějaké problémy, opravdu tu docházku odložte. Pro děcko to bude lepší. Není to přece žádná ostuda.*placni*Jaga.

No ale tazatelka nepíše, že by dítě dostalo odklad. Ostatně pokud vím, tak odklad dítěti nemůže být udělen jen tak, ale pouze na žádost rodiče a i tak bývá postup, že dítě je nejdříve do školy přijato, a teprve poté rodiče žádají o odklad (nemohou žádat o odklad na škole, kde by nebyli přijatí).

Tady spíš jde o to, že

- buď je škola plná

- je to škola výběrová a dítě neprošlo přijímačkama (bývá třeba u jazykovek)

- chtějí dát dítě do školy předčasně, protože je dle jejich názoru dostatečně vyspělé

darisa
hodnocení

Doplňuji: syn nemá žádné předpoklady pro odklad, sice mu bude šest v červenci, ale je zralej ve všech posuzujících oblastech. Ano, byl prve nepřijat z důvodu kapacity, ale včera jsem četla na tom seznamu ve školce, že bylo přijato 24dětí, nepřijato 6. Maximální kapacitu myslím ale stanovili na 26 žáků. Tak co myslíte, můžou nám na to odvolání ještě odpovědět kladně? Nevím jestli čekat na dopis, nebo zajít se zeptat radči hned osobně? Jak už jsem psala, odvolání jsme posílali 6.2. a to vyvěšení bylo včera 14.2., tak jestli stihli už počítat i s tým odvoláním, nebo ne?

sargo*

Určitě osobně a hned. Jestli je to jako u nás, tak posuzují, abych tak řekla, i míru zájmu rodičů o konkrétní školu :-D Určitě se tím nic nezkazí - čekáním by mohlo. Zavolejte tam a prostě se zeptejte, nic horšího, než že byste měla ještě čekat, vám neřeknou :)

Určitě mohou ještě odpovědět kladně. Pokud chtějí mít ve třídě 26 dětí, ale přijali jen 24, tak si nejspíš nechali volná místa právě pro odvolání (třeba naše ředitelka ze školky říkala, že ona si vždycky místa pro odvolání nechává a i kdyby se nikdo neodvolal, nemá problém obsadit je dodatečně). Navíc i přijaté dítě ještě může dostat odklad (žádá se o něj do konce května), takže se může místo uvolnit.

Písemné odvolání je v pořádku, bez něj by to nešlo. Pak bych se ještě spojila s ředitelem osobně, abych si ujasnila své šance, jako třeba jestli má mé dítě šanci se do školy dostat, pokud si jiné dítě zažádá o odklad.

Tohle slyším poprvé v životě, že by dítě bylo odmítnuto z kapacitních důvodů. myslela jsem si, že jde o školní nezralost.

Vždyť ředitelé škol doslova bojují za každou dušičku, protože podle počtu dětí dostávají dotace. Dokonce není ojedinělé, že rodičům obec dá příspěvky na vybavení dítěte do školy /slyšela jsem od 3 do 10 tisíc za dítě/, když dají rodiče dítě do jejich školy a chodí tam po celou dobu docházky.

Noví žáčci jsou žádaným "zbožím" pro školy a neslyšela jsem, že by je někdo odmítl.

Ale dneska je možné všechno.*ee* Jaga.

Celkově možná jo, i když mám pocit, že teď už zase začíná být prvňáčků hodně. Nicméně není škola jako škola. Velmi dobré školy (resp. školy s velmi dobrou pověstí) si vybírají i v době, kdy jiné školy o prvňáčky bojují. Stejně tak může působit, pokud jsou někde normální/dobrá škola a v její blízkosti naopak škola se špatnou pověstí, pak v té první taky může být převis. JInak třeba kamarádky dítě dělalo regulérní přijímačky na základku s rozšířenou výukou jazyků - to nebyl normální zápis, ale fakt zkoušky. Neprošlo :(

darisa
hodnocení

Tak nám včera přišla odpověď na odvolání od ředitele, že postoupil naše odvolání na odbor školství,mládeže a sportu Kraje. Doufá, že vyřízení proběhne co nejrychleji a budou nás o výsledku informovat,abychom prý mohli najít případně další řešení. Tak co, mám dál čekat, nebo řediteli ještě zkusit zavolat, jestli jsou ještě nějaké šance? Přítel mi říká, ať počkám, že stejně nic tak nevyřešíme, ale já prostě nevím

darisa
hodnocení

Nevím tedy jak je to jinde, ale u nás v menším městě (zhruba 22tis.obyv.) máme 5 základních škol, 2 školy otevírají po třech třídách,další dvě po dvou třídách, a jedna otevírá jednu třídu. Od nového roku se ředitelé domluvili na nějaké nové vyhlášce, že budou chtít dodržovat spádové oblasti škol, takže když tam bydlištěm nespadáte, máte smůlu, pokud bude těch dětí hodně, taky má být maximální počet dětí 26 ve třídě, a to platí pro všechny školy. Je to proto, aby došlo k vyrovnanosti , ale stejně jedna škola má každý rok maximálně 18 dětí ve třídě, není to taky zrovna oblíbená škola,chodí tam i romové a je tam speciální třída i pro handicapované. Což o to, ještě bych to zkousla, ale je to dál od našeho bydliště, je to taky složitější cesta,my bohužel bydlíme na hranici těch spádových oblastí, bytovkou spadáme do té neoblíbené školy a za naší zahradou už bychom spadali do té školy, co jsme byli u zápisu. V odvolání jsme taky tento důvod uvedly, taky že syn chodí do školky hned v blízkosti té školy a je zvyklý na to prostředí, mají už celkem dobrý kolektiv a děti ze školky tam budou chodit téměř všichni, také muž má zaměstnání hned vedle,nejvíc ho taky doprovází a vyzvedává ze školky,a prarodiče taky bydlí nedaleko. Já taky syna doprovázím s dcerkou v kočárku,takže je to pro nás kratší a ideální...nevím jak to dopadne, ale smířená s tím ještě nejsu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]